Η Μελαγχολία, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Άγγελος του Αμπραμέλιν

16/04/11 by

 

Τρία νέα βιβλία κυκλοφόρησαν πρόσφατα που κίνησαν το ενδιαφέρον μου και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας. Πρόκειται για τρεις διαφορετικές μελέτες, για τρία διαφορετικά μεταξύ τους ζητήματα, που όμως αξίζουν την προσοχή μας.
Το πρώτο αφορά την μνημειώδη έκδοση από τον τρίτο και τελευταίο τόμο του Ανατομία της Μελαγχολίας. Η περιβόητη πραγματεία που έγραψε στα τέλη της Αναγέννησης ο θεολόγος Robert Burton (1577-1640) είναι αφενός μία σπουδή πάνω στη σκοτεινή κατάσταση που σήμερα ονομάζουμε κατάθλιψη, αφετέρου μία μνημειώδης αφήγηση της ανθρώπινης συνθήκης.
Το βιβλίο αποτελεί μια ιδιότυπη τράπεζα πνευματικής μνήμης, μια δεξαμενή γνωμών και φθεγμάτων, που ανοίγεται εγκυκλοπαιδικά σε κάθε περιοχή του επιστητού, υφαίνοντας έναν γιγάντιο ιστό από αναφορές και παραθέματα (1.598 συγγραφείς δανείζουν τη φωνή τους στο κείμενο).
Η Ανατομία της Μελαγχολίας, θεωρείται, και όχι αδίκως, ένα από τα σημαντικότερα έργα του δυτικού πολιτισμού, ασκώντας ισχυρή επίδραση σε κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων (από τον Μίλτων έως τον Μπόρχες). Στα ελληνικά παραδίδεται για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Ηριδανός.
Το δεύτερο είναι το After the Angel: An Account of the Abramelin Operation, το οποίο όπως μαρτυράει ο τίτλος, αφορά την διεκπεραίωση της μαγικής εργασίας του Αμπραμέλιν για την γνώση και επικοινωνία του Άγιου Φύλακα Αγγέλου.
Το θέμα αυτό είναι από τα αγαπημένα μου, για πολλούς προσωπικούς λόγους που ίσως κάποτε κοινοποιήσω σε μια μελλοντική έκδοση που ετοιμάζω. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, την προσοχή μου τράβηξε το γεγονός πως το βιβλίο υπογράφει ο Marcus Katz, ένας από τους μαθητές του Δυτικού Εσωτερισμού στο Πανεπιστήμιο του Exeter και συγγραφέας πολλών βιβλίων όπως το Tarosophy.
Ο Katz λοιπόν, ακολούθησε τις οδηγίες του Αμπραμέλιν και έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία το όλο εγχείρημα, καταθέτει στο βιβλίο αυτό την εμπειρία του! Το κείμενο προλογίζει ο Lon Milo DuQuette.
Τέλος, το τρίτο έργο είναι το Αλέξανδρος ο Μέγας: Από την Ιστορία στον Θρύλο, του καθηγητή Ρίτσαρντ Στόουνμαν. Όχι, δεν πρόκειται για μια ακόμη ιστορική μελέτη πάνω στα κατορθώματα του μέγιστου των Ελλήνων, αλλά μια περιήγηση στις παράξενες ιστορίες που αποτέλεσαν το περίφημο Μυθιστόρημα του Αλέξανδρου!
Αν θέλετε λοιπόν να μάθετε, τους θρύλους για το πως ο Αλέξανδρος γεννήθηκε από έναν δράκο, αναζήτησε τη χώρα με τα τεράστια μυρμήγκια που σκάβουν για χρυσάφι, πως συνάντησε τους Σκιόποδες, τους Κυνοκέφαλους και τις Αμαζόνες, πως επινόησε μια πτητική μηχανή, πως πήρε από τον Σολομώντα το βιβλίο της σοφίας και το παρέδωσε στον Αριστοτέλη, και άλλα περίεργα και θαυμαστά, τότε το πόνημα του ιστορικού Δρ. Στόουνμαν, είναι το κατάλληλο ανάγνωσμα.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.

Related Posts

Tags

Share This