Τι Είναι η Αποφένια;

03/09/11 by

ApophENIA… Το 1958, ο Klaus Conrad μίλησε για την Αποφένια (Apophenia), την ικανότητα του ανθρώπου να συνδέει φαινομενικά ασύνδετες πληροφορίες συντάσσοντας ένα έλλογο μωσαϊκό νοήματος.
Το 1965 ο Greg Hill κυκλοφορεί σε μόλις 5 αντίτυπα το ριζοσπαστικό θρησκευτικό βιβλίο του Principia Discordia που αφορούσε την Eris, την θεότητα του χάους και μια νέα μορφή άναρχης μεταφυσικής ψυχολογίας.
Το 1988 ο σημιολόγος Ουμπέρτο Έκο εκδίδει το Εκκρεμές του Φουκώ όπου όλα συνδέονται με όλα στον αποκρυφισμό και στην συνωνομιολαγνεία.
Το 2007 ο ξανθός χρήστης του www, Soundlessdawn ενεργοποιεί τον ιστοχώρο του Labyrinth of the Psychonaut κάνοντας πράξη την φιλοσοφία του tech-καμπαλισμού για την προέκταση της συνειδητότητας πέρα από τα αισθητά όρια του υλο-πραγματικού κόσμου.
Το 2008 ο χαοτικός μάγος Peter Carroll δημοσιεύει μετά από 14 χρόνια σιωπής το βιβλίο του The Apophenion: A Chaos Magic Paradigm καταθέτοντας μια νέα εξήγηση για το σύμπαν, το χρόνο και το χώρο.
Το 2009 κάθομαι σπίτι μου και παρακολουθώ τις εξελίξεις στην οθόνη της τηλεόρασης, στην οθόνη του υπολογιστή, στην οθόνη του δεύτερου υπολογιστή, στην οθόνη του κινητού, στο κείμενο της εφημερίδας, στο κείμενο των περιοδικών. Όλες οι πληροφορίες είναι προβολές των γεγονότων. Δεν είναι η αλήθεια, αλλά αυτό που φιλτραρισμένο περνά στην συνείδηση μας ως η «αλήθεια».
Αναζητώ σε όλες αυτές τις ασπρόμαυρες ή/και χρωματιστές κουκίδες δεδομένων ένα μοτίβο, κοινές λέξεις, έννοιες, και μετα-λογικές εξισώσεις ψυχωσυναισθηματικών αντιδράσεων για το ρεύμα της σκέψης που κυριαρχεί σήμερα.
Το 1986 ο Alan Moore πραγματοποιεί το ίδιο techno-ritual μέσα από την φιγούρα του Ozymandias στο Watchmen, κεφάλαιο 10.
Το 2001 η σειρά Horizon του BBC κινηματογραφεί το ντοκιμαντέρ Parallel Universes με θέμα το μέλλον της ανθρωπότητας και την σχέση της με τις παράλληλες διαστάσεις.
Το 2009 έτυχε (;!) να βρίσκομαι σπίτι και να είμαι συντονισμένος (συμπαθής) με την συχνότητα του ελληνικού καναλιού που το προβάλει.
Στην εν λόγω εκπομπή, ο Michio Kaku και άλλοι φυσικοί υποστηρίζουν ότι στο κοντινό υποθετικό μέλλον, είναι εφικτό για την ανθρωπότητα να συγκεντρώσει όλη τη δυνατή παραγόμενη ενέργεια σε ένα σημείο ώστε να προκληθεί μια τοπική ανωμαλία στο συνεχές του χρονοχώρου, επιτρέποντας έτσι σε μια νανομηχανή-κιβωτός να διασπείρει στο παράλληλο σύμπαν ανθρώπινο DNA δίνοντας έτσι την ευκαιρία για την ζωή να αρχίσει ξανά.
Το 2019 η Space Energy Inc. θα εγκαταστήσει σε τροχιά γύρω από την Γη ένα σταθμό μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε άφθονη ηλεκτρική ενέργεια που θα στέλνετε πίσω σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη με τη μορφή μικροκυμάτων.
Η θεωρία για το παραλληλοδιαστατικό πέρασμα αρχίζει να προσγειώνετε από τα σύννεφα της επιστημονικής φαντασίας!
3 Χιλιάδες χρόνια πριν τον Ιησού (;!) ο Νώε διέσωσε ορισμένα από τα έμβια όντα του πλανήτη μας αρχίζοντας την ζωή από την αρχή. Το ίδιο έκανε ο έλληνας Δευκαλίωνας, ο βαβυλώνιος Ziusudra, ο ινδός Satyavata και ο Na’umi σύμφωνα πάντα με τους διαβολολάτρες Γεζίδι.
Πριν εκατομμύρια χρόνια ο Άρης είχε νερό και αναμφίβολα ζωή. Ίσως μια αντίστοιχη βιο-κιβωτός να εκτοξεύτηκε από εκεί με στόχο τον γαλάζιο πλανήτη μας. Σήμερα μπορεί να επιστρέφουμε εμείς στην πλανητική μας Εδέμ.
Το 2009 ο Ronald D. Moore, ολοκληρώνει το Battlestar Galactica παρουσιάζοντας τους δωδεκαθεϊστές ανθρώπους να επιστρέφουν στην κατεστραμμένη Γη για να αρχίσουν τον δικό μας πολιτισμό από το μηδέν. Οι Θεοί ήρθανε από τον ουρανό δηλαδή το διάστημα. Οι άνθρωποι επιστρέφουν στους ουρανούς δηλαδή το διάστημα.
Το 2004, το ρομπότ Opportunity (MER-B) της NASA προσγειώνετε στον κρατήρα Αετό του Άρη. Οι έρευνες που διεξάγει αποκαλύπτουν πως κάποτε υπήρχε νερό.
Αν ένας εξωγήινος δορυφόρος προσγειωνόταν στην Σαχάρα θα έστελνε πίσω το ίδιο πόρισμα. Το Κάιρο όμως απέχει λίγα μίλια από την Σαχάρα. Μήπως υπάρχει ένα Κάιρο κρυμμένο κάπου στον Άρη; Μήπως σε κάποια υπόγεια κοιλότητα;
Το 1977 ο George Lucas παρουσιάζει τον Luke Skywalker να κατοικεί σε υπόγεια οικήματα του πλανήτη-έρημος Tatooine.
Το 2009 ερευνητές ανιχνεύουν με σόναρ μια τεράστια οροσειρά βυθισμένη μέσα στους πάγους της Ανταρκτικής.
Το 1931 ο Χ. Φ. Λάβκραφτ περιγράφει πως μια ομάδα ερευνητών βρίσκει έναν εξωγήινο πρω-ανθρώπινο πολιτισμό μέσα στις σπηλιές των πάγων του Βορρά.
Μήπως θα βρούμε εκεί τα συντρίμμια της Αριανής βιο-κιβωτού;
Ατελείωτοι σύνδεσμοι συνθέτουν ένα λαβύρινθο ιδεών. Η αλήθεια είναι η προβολή των υποσυνείδητων προτιμήσεων μας. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η κίνηση των υποατομικών σωματιδίων δεν ακολουθεί την Νευτώνεια λογική. Το σύμπαν χορεύει στους ρυθμούς του χάους της Αποφένιας. Και ο τρελός(Αζ)–τυφλός(Θωθ) μουσουργός συνεχίζει να μας ψιθυρίζει μέσα από τις ασυνείδητες σκέψεις μας.

Related Posts

Tags

Share This

1 Comment

  1. Γιώργος Ιωαννίδης

    Και επειδή πολλοί με ρωτάνε ακόμη γιατί χρησιμοποιώ έναν αρνητικό ψυχιατρικό όρο για την ιστοσελίδα μου, ας εξηγήσω λίγο πιο απλά την θέση μου…
    Ο όρος «Αποφένεια» όπως αναφέρω πιο πάνω, εμφανίζεται για πρώτη φορά (ως apophanie) σε μονογραφία για την σχιζοφρένεια του ψυχιάτρου Klaus Conrad, το 1958. Πρόκειται ουσιαστικά για νεολογισμό της ελληνικής λέξης «αποφαίνει»… και κάπου εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα. Διότι για τον Conrad αποφένεια είναι η αυθόρμητη αντίληψη συσχετίσεων και νοημάτων γεγονότων άσχετων μεταξύ τους, έννοια που έχει περάσει και στην Στατιστική ως Σφάλμα Τύπου Ι, το να βλέπουμε δηλαδή πρότυπα εκεί που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.
    Όπως όμως εξηγεί το λεξικό Σουϊδα και συμφωνεί και ο Μπαμπινιώτης, «αποφαίνει» σημαίνει αυτός που φανεροποιεί, την πράξη της φανέρωσης δηλαδή την αποκάλυψη μιας κάποιας κατάστασης. Κατά συνέπεια, μπορεί η Ψυχιατρική (και δικαιολογημένα) να βλέπει με αρνητικό μάτι αυτό τον τρόπο άτοπης σύνδεσης των πραγμάτων, αυτό ισχύει όμως για τις ψυχωτικές περιπτώσεις όπου υπάρχει αδυναμία διάκρισης των ορίων του φαντασιακού με το πραγματικό.
    Αντίθετα, η αποφένεια για τους νευρωτικούς (δηλαδή όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό του πλανήτη) δεν μπορεί παρά να είναι η δημιουργική ανάδειξη νοήματος ανάμεσα σε φαινομενικά ασύνδετα πράγματα. Και αυτό διότι ο νευρωτικός νους έχει ακόμη την διαύγεια να διακρίνει τα όρια που αδυνατεί να δει ο ψυχωτικός. Μήπως αυτό σημαίνει πως υπάρχει ούτως ή άλλος κάποιο λανθάνον νόημα που φανερώνετε; Πολύ πιθανόν! Και κάπου εδώ έρχεται η συγχρονικότητα του Γιουνγκ, που κατά κύριο λόγο αποτελεί μια εμπειρική κατάσταση (και ως έτσι έγκειται στο υποκείμενο) παρά ένα στατιστικό φαινόμενο…