Τα Ελληνικά Περιοδικά της Εσωτερικής Αναζήτησης

19/12/11 by

Την τελευταία δεκαετία, η ελληνική αγορά έχει γνωρίσει μια ιδιαίτερη άνθιση όσον αφορά τον περιοδικό τύπο. Έτσι, εμφανίστηκαν τίτλοι που προσπάθησαν να καλύψουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας. Ανάμεσα λοιπόν στα έντυπα που κυκλοφόρησαν, υπήρξαν και εκείνα που αφορούσαν τις πνευματικές ανησυχίες του σύγχρονου Έλληνα. Δυστυχώς, μόνο ένα μικρό μέρος αυτών επιβιώνει σήμερα, καθώς τα περισσότερα είχαν σύντομη διάρκεια ζωής, γεγονός που οφείλεται σε ποικίλα προβλήματα, όπως παρασκηνιακές διαμάχες, οικονομικές δυσκολίες κ.α.
Στην ευρύτερη αυτή κίνηση πρωτοστατεί το περιοδικό Άβατον που σταθερά από το 1999 μέχρι σήμερα, φιλοξενεί στις σελίδες του, όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την πνευματικότητα, αποκλειστικές συνεντεύξεις εκπροσώπων από όλες σχεδόν τις εσωτερικές παραδόσεις, και αρθρογραφία που ασχολείται από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία έως την κβαντική αλχημεία.
Ένα διαφορετικό περιοδικό τώρα, που κυκλοφορεί αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή, ακούει στο όνομα Υπατία. Αποτελεί μια έκδοση της Θεοσοφικής Στοάς Υπατία, και ενώ μετράει μόλις τρία τεύχη (από το 2010), είναι πολλά υποσχόμενο, καθώς η ευρεία του ύλη όπως και ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων, μαρτυρά ειλικρινή σεβασμό στα ζητήματα αυτά αλλά και βαθιά γνώση από πλευράς των συντακτών.
Επίσης από την Ελληνική Θεοσοφική Εταιρεία, κυκλοφορεί ένα από τα μακροβιότερα περιοδικά εσωτερικής αναζήτησης στην χώρα μας. Πρόκειται για το περίφημο Ιλισός που κυκλοφορεί κάθε τρεις μήνες, έχοντας φτάσει πλέον στα 285 τεύχη!
Εξίσου υψηλής ποιότητας, αλλά κάπως πιο δυσεύρετο είναι ο Πυθαγόρας, το επίσημο τεκτονικό δελτίο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1882, και με ελάχιστες διακοπές, συνεχίζει σταθερά μέχρι σήμερα. Στο ίδιο μήκος κύματος βέβαια είναι ο κατά πολύ νεώτερος Διαβήτης που εκδίδεται από την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, αλλά και ο ετήσιος Κόρυμβος που κυκλοφορεί από την Μεγάλη Μικτή Στοά της Ελλάδας.
Όπως θα έχετε αντιληφθεί, σχεδόν όλα τα παραπάνω έντυπα έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την ενημέρωση των μελών τους για θέματα που άπτονται την δράση της εκάστοτε αδελφότητας, και ως δευτερεύον, την ανάπτυξη γενικών ζητημάτων που αφορούν τον Εσωτερισμό. Και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, η διαθεσιμότητα τους είναι περιορισμένη.
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το ομότιτλο περιοδικό της φιλοσοφικής οργάνωσης Νέα Ακρόπολη, αλλά και με το Ο Βουδισμός Σήμερα, που αν και πωλείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, δεν παύει να αποτελεί αποκλειστικό βήμα της παράδοσης Κάρμα Κάγκιου…
Εύχομαι στο μέλλον να υπάρξουν ακόμη περισσότερες εκδόσεις, ποιο ανοιχτές στο κοινό, αλλά καθόλου φτωχότερος όσον αφορά την ποιότητα στην αρθρογραφία τους.

Ενημερωτικά, να αναφέρω μονάχα τους τίτλους από ορισμένα ακόμη περιοδικά, που αν και δεν κυκλοφορούν σήμερα, άφησαν με τον δικό τους τρόπο το καθένα, το στίγμα τους στην ελληνική εκδοτική ιστορία της εσωτερικής αναζήτησης. Αλχημιστής (από τις εκδόσεις Αρχέτυπο), Θεός & Θρησκεία, Ιδεοθέατρον, Ομακοείο, Πεντάγραμμο, Σφαίρα, Mystic World, Isthar, Book of Shadows.

Σημείωση: Αν γνωρίζετε κάποιο περιοδικό εσωτερικής αναζήτησης που δεν συμπεριλαμβάνεται στην παραπάνω λίστα, θα ήμουν ευγνώμων αν μου αποστέλλατε σχετικές πληροφορίες.

Related Posts

Tags

Share This

2 Comments

  1. axilleas

    Γιώργο το Ανεξήγητο από τις εκδόσεις Ωρίων δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στα παραπάνω που προ ανέφερες? εκτός και αν θεωρείς ότι δεν κινείτο τόσο πολύ στον εσωτερικό τομέα?, γιατί η αλήθεια είναι ότι έδινε και πολύ έμφαση στα ΆΤΙΑ (UFO & εξωγήινους)αλλά παρ όλα αυτά θυμάμαι κάτι ιδιαίτερα άρθρα του κ.Μπαλάνου , αλλά και άλλων σε σχέση με τον χρόνο έως και την θεωρία της μετεμψύχωσης. θυμάμαι απο την εφηβεία μου ήταν το μόνο περιοδικό που με τόσο για τα περίεργα εξώφυλλα που είχε αλλά και τα θέματα που διαπραγματευόταν και με έλκυαν σε αυτο!, περιμενα πως και πως να βγει το νέο τεύχος!! 🙂 Απο τότε που σταμάτησε να κυκλοφορεί οφείλω να ομολογήσω ότι το ΆΒΑΤΩΝ μου κάλυψε αυτό το κενό και μάλιστα με πολύ πιο στοχευμένη ύλη και θέματα που ασχολείτε. τέλος αν δεν κάνω λάθος κυκλοφορεί ακόμη το Τριτο Ματι απο τις εκδόσεις Εσοπτρον

  2. Γιώργος Ιωαννίδης

    Δεν ξέχασα τους τίτλους που αναφέρεις, απλά δεν εντάσσονται στην κατηγορία των περιοδικών της Εσωτερικής Αναζήτησης, αλλά σ’ αυτή της Εναλλακτικής Έρευνας. Το Ανεξήγητο όπως πολύ σωστά είπες, το Τρίτο Μάτι, το Nexus, το Strange και φυσικά το mystery, όλα αυτά ασχολούνται με θέματα πρωτίστως του παράξενου και λιγότερο του εσωτερικού. Εξαίρεση ίσως είναι το mystery που σε κάθε του τεύχος έχει τουλάχιστον ένα άρθρο για το occult ή/και τον νεοπαγανισμό, παρόλ’ αυτά, είναι περιοδικό για το ανεξήγητο.
    Μάλιστα, αν σε ενδιαφέρει, στο τεύχος 37 του mystery, είχαμε δημοσιεύσει την ιστορία των περιοδικών του παράξενου στην Ελλάδα, με όλους τους τίτλους αυτής της θεματικής, από την εποχή του Τανάγρα μέχρι και το 2008 οπότε και γράφτηκε το άρθρο από τον Θωμά Μαστακούρη. Θα εκπλαγείς από τον πλούτο…