Βρίσκοντας το Χαμένο Σύμβολο του Dan Brown

19/09/09 by

Είναι λίγες μέρες τώρα που το τελευταίο βιβλίο του Dan Brown κυκλοφορεί (ελεύθερο) στα βιβλιοπωλεία. Ίσως κάποιοι από εσάς να το έχουν ήδη αποκτήσει, ίσως κάποιοι να φλερτάρουν με την ιδέα.
Αν σας αρέσουν λοιπόν οι γρίφοι, θα σας αποκαλύψω έναν από τους δεκάδες γρίφους που κρύβει το βιβλίο, όχι στο περιεχόμενο του, αλλά στο οπισθόφυλλο, αυτό με το οποίο εκδόθηκε στην Αμερική και ίσως φέρουν στην χώρα μας οι εκδόσεις Λιβάνης… Στο πίσω μέρος του μυθιστορήματος, δεξιά και χαμηλά του οπισθόφυλλου υπάρχουν τα παρακάτω γράμματα:

Y U O E
M S T D
I I N H
R E K Y

Σας θυμίζει κάτι; Πιθανόν αν σας αρέσει ο Albrecht Durer, ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης του 15ου αιώνα, που ανάμεσα στα άλλα σχεδίασε την Μελαγχολία Ι (γιατί Ι και όχι ΙΙ ή ΙΙΙ; well, αυτό είναι ένα καλό θέμα για κάποιο άλλο post).
Στην Μελαγχολία λοιπόν του Durer υπάρχει ένα μαγικό τετράγωνο πίσω και πάνω δεξιά με αριθμούς. Το ίδιο παραπέμπει στον πλανήτη Δία, αλλά το «μαγικό» τετράγωνο του Brown δεν αφορά την αστρονομία.
Λοιπόν, ας δούμε μαζί τους αριθμούς του Durer:

16 3 2 13
5 10 11 8
9 6 7 12
4 15 14 1

Αν τώρα διαβάσετε Το Χαμένο Σύμβολο (του οποίου ο αρχικός τίτλος ήταν Το Κλειδί του Σολομώντα) θα δείτε πως το μαγικό τετράγωνο του Durer μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κλειδί σε ένα κρυπτογράφημα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο κώδικας του οπισθόφυλλου μετατρέπετε στους παρακάτω αριθμούς:

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16

που με την σειρά τους σχηματίζουν την εξής πρόταση:

Y O U R
M I N D
I S T H
E K E Y

Που σημαίνει: YOUR MIND IS THE KEY. Αν τώρα αναρωτιέστε ποια πύλη ξεκλειδώνει αυτό το κλειδί… well, δεν θέλω να αποκαλύψω το τέλος του βιβλίου σ’ όσους δεν έτυχε να το διαβάσουν ακόμη, αλλά το μόνο που μπορώ να πω είναι πως σχετίζεται με την μεταφυσική (ή πνευματική αν προτιμάτε) προσέγγιση της θεωρίας περί Stargates!

Related Posts

Tags

Share This

7 Comments

  1. MpiZeLoS

    Είμαι περίεργος, είναι η αλήθεια, να πάρω στα χέρια μου το νέο βιβλίο του Dan Brown και να το διαβάσω αμέσως…

    Πόσο μάλλον τώρα, που μαθαίνω για τους γρίφους που περιέχονται στο βιβλίο, αλλά και που βρίσκονται στο οπισθόφυλλο..! 😉

    Thnx G, που δεν αποκαλύπτεις τίποτα περισσότερο στο blog σου 😉

  2. Γιώργος Ιωαννίδης

    Don’t worry, ο γρίφος αυτός δεν προδίδει την υπόθεση, παρά λειτουργεί επεξηγηματικά!

  3. Γιώργος Ιωαννίδης

    Διαβάστε εδώ (http://www.lashtal.com/nuke/PNphpBB2-viewtopic-t-3754.phtml), μια ενδιαφέρουσα (αν και σύντομη) κριτική για το νέο βιβλίο του Brown και την αναφορά που κάνει στον Άλιστερ Κρόουλυ!

  4. Anonymous

    Μάλλον εννοείς για όσους δεν δυστύχησαν να το διαβάσουν ακόμη. Ένα από τα χειρότερα βιβλία που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Σου προτείνω Γιώργο να προτείνεις άλλα βιβλία (όχι απαραίτητα λογοτεχνικά) που έχουν να κάνουν με τα θέματα που καταπιάνεται, γιατί το "novel" κομμάτι του βιβλίου είναι απλά απαράδεκτο.

  5. Γιώργος Ιωαννίδης

    Το ότι παρουσιάζω το βιβλίο δεν σημαίνει αναγκαστικά πως συμφωνώ και με το περιεχόμενο του! Δεδομένου όμως πως έχει πουλήσει κάτι περισσότερο από 1 εκατομμύρια αντίτυπα μόλις την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, μαρτυρά πως έχουμε να κάνουμε με ένα –εμπορικό κατά βάση– φαινόμενο, και ως έτσι, αρμόζει τα σχόλια μας. Όπως και να έχει πάντως, συμφωνώ μαζί σου: η συγγραφική ικανότητα του Dan Brown θα έπρεπε να περιοριστεί σε κινηματογραφικά σενάρια και όχι στην λογοτεχνία…

  6. Γιώργος Ιωαννίδης

    Για όσους ενδιαφέρονται, ορισμένες Τεκτονικές ομάδες στην Αμερική έχουν συνθέσει ένα ειδικό ιστότοπο (www.freemasonlostsymbol.com) απάντηση στα θέματα που θίγει το νέο βιβλίο του Brown.

  7. Anonymous

    Αν δεν το αγοράσατε, μην το κάνετε: είναι χαμένο χρήμα.
    Αν το έχετε ήδη αγοράσει, μην το διαβάσετε: είναι χαμένος χρόνος.
    Ο συγγραφέας έχασε τις όποιες ικανότητες διέθετε και αυτοεπαναλαμβάνεται "σκοτώνοντας" πνευματικά τον δύστυχο και πολύπαθο καθηγητή Ρόμπερτ Λάγκτον.