Πόσο Paranormal είναι το Paranormal Activity;

05/11/09 by

Paranormal Activity: Η πιο τρομαχτική ταινία της χρονιάς ή το πιο μέτριο θρίλερ του 2009;
Η υπόθεση απλή – ένα ζευγάρι ανακαλύπτει πως το σπίτι τους είναι στοιχειωμένο και χρησιμοποιώντας μια κάμερα χειρός προσπαθούν να ανακαλύψουν τα πως και τα γιατί. Η πλοκή εξελίσσετε σχετικά αργά, πλαισιώνετε όμως από ποικίλες παραφυσικές εμφανίσεις, εξάρσεις poltergeist και ένα ιδιαίτερα μελαγχολικό τέλος.
Καλή προσπάθεια, όμως προσωπικά μου άφησε άσχημες εντυπώσεις. Φαίνετε σχεδόν, πως κανείς δεν είπε στους ηθοποιούς ότι πρέπει να υποδύονται, τα ειδικά εφέ θυμίζουν θεατρική παραγωγή και το σενάριο ταιριάζει σε φιγουρατζίδικο θρίλερ, όχι σε υποτιθέμενο αληθινό περιστατικό!
Η ταινία πλασαρίστηκε σαν real footage (όπως έγινε το 1999 με το Blair Witch Project) αλλά ο δημιουργός, Oren Peli προσπαθούσε από το 2007 να βρει μια εταιρία διανομής (I wonder why?). Τελικά τα κατάφερε εις βάρος των ευκολόπιστων θεατών που έχοντας υποστεί πλύση εγκεφάλου τελευταία από τα μυριάδες προγράμματα ghost hunting (Most Haunted, Ghost Adventures, Ghost Hunters, Paranormal State κ.α.) μπερδεύουν το αυθεντικό παραφυσικό με την κάθε χολιγουντιανή version!
Τι θέλω να πω μ’ αυτό; Καταρχήν τα περιστατικά που περιλαμβάνουν βιοπραγίες από πνεύματα είναι ελάχιστα. Το περασμένο καλοκαίρι αναφέρθηκε στην Αγγλία (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortean Times τ. 255) μια πανομοιότυπη περίπτωση, ενώ γνωρίζω ορισμένες ακόμη ιστορίες από την διεθνή βιβλιογραφία, ποτέ όμως δεν ήταν τόσο εντυπωσιακές όπως οι σκηνές που μας δείχνει η ταινία.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρω πως η ίδια ταινία κυκλοφορεί στο net σε τρεις διαφορετικές εκδοχές (η μεγαλύτερη διαρκεί 97 λεπτά και περιλαμβάνει το κακογυρισμένο φιλμ του εξορκισμού) ενώ ο ίδιος σκηνοθέτης γυρίζει (στο ίδιο ακριβώς ύφος κινηματογράφησης) αυτή την περίοδο το Area 51που κρίνοντας από τον τίτλο καταλαβαίνουμε όλοι το περιεχόμενο… Η ταινία αναμένετε να βγει στα τέλη του 2010.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία εδώ.
Αν θέλετε να δείτε το trailer, πατήστε εδώ.

Related Posts

Tags

Share This

3 Comments

  1. Γιώργος Ιωαννίδης

    Περισσότερα σχόλια από την οπτική του παραφυσικού, μπορείτε να βρείτε εδώ: http://paranormal.about.com/od/ghosthuntinggeninfo/a/para-activity-analysis.htm

  2. Γιώργος Ιωαννίδης

    Και μετά το Paranormal Activity, έρχεται η Ιαπωνικο-Αμερικάνικη απάντηση (;) με τίτλο Paranormal Effect. Δείτε εδώ: http://www.paranormaleffect.com/

  3. anwrimos23

    Mια μικρή παρατήρηση:νομίζω πως το "Κακό" τελικά δεν ήταν πνεύμα,αλλά δαίμονας και μάλιστα πολύ ισχυρός(είχε και κάποια προϊστορία με την κοπέλα->παιδική φωτογραφία) ,γι' αυτό και το μέντιουμ μόλις κατάλαβε τι γινόταν την έκανε με ελαφρά…
    Ακόμα θεωρώ ότι οι περισσότεροι έχουν δει το εναλλακτικό τέλος που δε λέει και τόσο δυνατό…
    Πάντως η κριτική σου αδικεί λίγο την ταινία..γενικά ένα θρίλερ δεν χρειάζεται τρομερά εφέ(να θυμίζω τα παλιά κλασικά αγαπημένα θρίλερ του Ρομέρο κα) και σπιντάτους ρυθμούς καθ' όλη την διάρκεια ,για να πετύχει τους στόχους τους..
    Αρκεί ένα καλό ξεδίπλωμα χαρακτήρων(να γίνουν κάπως οικείοι και όσο το δυνατόν αγαπητοί στον θεατή) , 2-3 πολύ δυνατές σκηνές(σοφίτα,τράβηγμα της κοπέλας,νυχτερινές "βόλτες" )…Και φυσικά όχι happy end…αλλά μαρτυρικό και δυσοίωνο φινάλε..(βλέπε blair witch project)
    Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η απόκοσμη και βουβή ατμόσφαιρα,καμία ή ελάχιστη επικοινωνία με τον περίγυρο,αλλά χωρίς να μπορεί να αλλάξει κάτι ουσιαστικά(μεντιουμ,φιλη ζευγαριού),σκάλες που τρίζουν,περίεργη ήχοι….Έλααα τώρα δεν μπορεί απ' όσους την είδαν να τρόμαξε μόνο εμένα… :))

Trackbacks/Pingbacks

  1. Παγκόσμιο Πείραμα με Πίνακες Ouija στο Φετινό Halloween | George Ioannidis official website - [...] Τέλος, αν γνωρίζετε τι εστί πίνακας ouija μονάχα μέσω της ταινίας Paranormal Activity, θα σας πρότεινα να διαβάσετε μια…