Ποιοι Κουμαντάρουν την Σκέψη μας;

19/11/09 by

Βασικό ερώτημα του ψυχοναύτη της Αποφένειας είναι αν η σκέψη προηγείται της πράξης ή αν όλες οι διεργασίες που αποτελούνε την συνείδηση μας, πηγάζουν (όπως άλλωστε πιστεύουμε στην ψυχανάλυση) από εκείνο το μη γνώριμο ψυχο-γεωγραφικό σημείο του εαυτού, το α-συνείδητο.
Οι νεώτερες έρευνες φαίνεται να μπορούν να απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα. Μάλιστα, ορισμένες σκόρπιες πληροφορίες σχηματίζουν μια αρκετά περίεργη εικόνα για την ανθρώπινη φύση, και τους (πιθανούς) διαχειριστές της…
Τον Απρίλιο του 2008 το περιοδικό Nature Neuroscience δημοσίευσε την έρευνα του Τζον Ντίλαν Χάινες από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Λειψίας, στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο: η ελεύθερη βούληση είναι ένα νοητικό κατασκεύασμα.
Συγκεκριμένα, ζήτησε από 14 εθελοντές που έβλεπαν γράμματα να περνάνε από μπροστά τους σε μια οθόνη, να επιλέξουν αν θα πατήσουν ένα κουμπί που βρισκόταν κοντά στο δεξί χέρι τους ή εκείνο στο αριστερό χέρι τους και στη συνέχεια, με τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία, παρακολούθησε ό,τι συνέβαινε στον εγκέφαλο τους.
Είδε λοιπόν ότι η περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού, που συνδέεται με τον προγραμματισμό, ενεργοποιείται 7 δευτερόλεπτα πριν από τη στιγμή κατά την οποία οι συμμετέχοντες γνώριζαν συνειδητά ποιο κουμπί θα πατήσουν.
Επιπλέον, από την εγκεφαλική δραστηριότητα που προηγούνταν της συνειδητής επιλογής οι ερευνητές κατάφεραν να προβλέψουν με ακρίβεια 60% ποιο κουμπί θα πατούσαν οι συμμετέχοντες.
«Όταν η απόφαση του ατόμου φτάνει στη συνείδηση, επηρεάζεται από μια ασυναίσθητη εγκεφαλική δραστηριότητα διάρκειας περίπου 10 δευτερολέπτων, που κωδικοποιεί επίσης το περιεχόμενο της απόκρισης», μας εξηγεί ο Χάινες. «Λέει τι θα αποφασίσει το άτομο με βάση κάποιους ασυναίσθητους προγραμματισμούς της συμπεριφοράς που περιέχονται στον εγκέφαλο».
Συνοπτικά: Για κάθε «επιλογή» μας προηγείται μια ασυναίσθητη εγκεφαλική δραστηριότητα, μια ασυνείδητη δηλαδή λειτουργία.
Το πόρισμα αυτό έχει τεράστιες προεκτάσεις: Αν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τότε είναι δικαιολογημένη η ευθύνη για τις πράξεις μας σε ποινικό επίπεδο καθώς και το σχετικό σωφρονιστικό σύστημα. Αν όμως άγνωστες δυνάμεις κινητοποιούνται πολύ πριν εμείς λειτουργήσουμε συνειδητά, τότε ποιος/οι φέρουν την ευθύνη των ενεργειών μας; Ας δούμε όμως και μια διαφορετική έρευνα…
Από τον ιστότοπο του περιοδικού NewScientist (Νοέμβριος 2009) αυτή την φορά, έρχεται μια νέα είδηση, πως δηλαδή η νευρική δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι διαφορετική όταν γίνονται συνειδητές επεξεργασίες πληροφοριών, από όταν το άτομο σκέφτεται δίχως να το γνωρίζει, δηλαδή ασυνείδητα.
Πρόκειται για την έρευνα του Aaron Schurger από το Πανεπιστήμιο Princeton του New Jersey, ο οποίος με την βοήθεια 12 εθελοντών, μπόρεσε να καταγράψει διαφορετικά μοτίβα δραστηριότητας στο νου όταν οι συμμετέχοντες στο πείραμα δέχονταν ένα αισθητό ερέθισμα από ότι όταν τους παρουσιάζονταν ένα κατάλληλα σχεδιασμένο «invisible stimuli».
Σύμφωνα με τον Schurger, τα δεδομένα αυτής της έρευνας θέτουν την βάση για μια νευροφυσιολογική ερμηνεία του φαινομένου της συνείδησης, ενώ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση του τι συμβαίνει στο μυαλό των ασθενών κατά την διάρκεια του κώματος.
Προσέξτε εδώ λίγο: οι σύγχρονες μελέτες μας λένε πως τις συνειδητές μας σκέψεις προηγούνται ασυνείδητες λειτουργίες οι οποίες μπορούν πλέον να ανιχνευτούν.
Αναρωτιέμαι: μήπως γνωρίζοντας την φύση της λειτουργίας των ασυνείδητων σκέψεων μας, κάποιοι θα μπορούσαν να τις κουμαντάρουν εν αγνοία μας;
Κάποιοι πιστεύουν πως μ’ αυτό ακριβώς τον τρόπο λειτουργεί η πνευματιστική κατάληψη. Αλλά ας μην οδηγηθούμε σ’ αυτά τα μονοπάτια… Βλέπετε, μια διαφορετική πρόσφατη είδηση μου γέννησε περισσότερα ερωτήματα (και ανησυχίες) για πιο «επίγεια» θέματα…
Το Απρίλιο του 2008, η γνωστή εταιρία Η/Υ Apple (ναι, αυτή με το μήλο του Αδάμ – ψάξτε την ιστορία αυτού του σήματος γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον!) κατέθεσε μια περίεργη πατέντα (μόλις πριν λίγες μέρες όμως έγινε γνωστή στην δημοσιότητα!!) σύμφωνα με την οποία όχι μόνο γίνεται δυνατή η προβολή διαφήμισης σε κάθε συσκευή που διαθέτει οθόνη, αλλά –και ίσως πιο σημαντικό– γίνεται υποχρεωτικό για τον κάθε θεατή να πληκτρολογήσει έπειτα, μια σειρά από ερωτήσεις για το αν είδε και κατάλαβε την διαφήμιση. Σε περίπτωση που ο θεατής δεν συμμορφωθεί, η συσκευή μπορεί ακόμη και να κλείσει!
Συνδέστε τώρα: προσυνειδητές διεργασίες + ιατρική ανίχνευση ασυνείδητων λειτουργιών + κατευθυνόμενη διαφήμιση. Ασφαλώς το παιχνίδι για τον έλεγχο της σκέψης μας στον αιώνα που διανύουμε υπερβαίνει τους κανόνες που διδάσκονται σήμερα οι σπουδαστές του marketing.
Βρισκόμαστε στην ανατολή μια νέας υψηλής επιστήμης κατευθύνσεων και μπορεί μεν τα επιστημονικά δεδομένα που σας παρουσίασα παραπάνω να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ για «ύποπτους» σκοπούς, ξέρουμε όλοι όμως, πως όταν εμπλέκεται το κέρδος του ελέγχου, τότε θα βρεθούν πολλοί που θα παρακάμψουν τις ηθικές τους αναστολές, ετοιμάζοντας –γιατί όχι– ακόμη και νηπιακά προγράμματα που θα καθορίζουν τους αυριανούς καταναλωτές. Όλα αυτά μοιάζουν ακατόρθωτα;
Μελετήστε λίγο τις νεώτερες εξελίξεις στο θέμα της επιγενετικής αποτύπωσης και θα μείνετε έκπληκτοι…

Related Posts

Tags

Share This