Το Κλειδί της Κόλασης

04/12/09 by

Μόλις παρέλαβα μια πρόσφατη, και εξαιρετικά σπάνια έκδοση ενός περίεργου γριμορίου με τίτλο Clavis Inferni sive magia alba et nigra approbata Metatrona ή για συντομία, Το Κλειδί της Κόλασης. Πρόκειται για ένα από τα ψευδεπίγραφα μαγικά βιβλία που αποδίδεται στον Άγιο Κυπριανό.
Το κείμενο είναι ένας συνδυασμός από ελληνικά, εβραϊκά, λατινικά (κανονικά, κωδικοποιημένα αλλά και αντεστραμμένα). Αυτό που πραγματικά όμως το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στην υπόλοιπη γριμοριακή γραμματεία, είναι το περιεχόμενο του.
Βλέπετε, αντί για τις συνήθεις κοπιαστικές προσευχές που περιλαμβάνονται στα Σολομονικά βιβλία, το Clavis Inferni περιέχει απλά και άμεσα τυπικά επίκλησης των τεσσάρων Αρχαγγέλων (Michael, Raphael, Gabriel, Uriel) και των τεσσάρων Δαιμονικών Βασιλιάδων (Paymon, Maimon, Egyn, Oracus).
Μάλιστα, οι τελευταίοι απεικονίζονται με μορφές ζώων παραπέμποντας σε μια ιδιαίτερη παράδοση ζωολατρίας την οποία και αναπτύσσω στο βιβλίο μου Δαίμονες: Οι Σκοτεινοί Άγγελοι (2006). Τέλος, στο βιβλίο κυριαρχεί η φιγούρα του Metatron ο οποίος παρουσιάζεται ως εξαιρετικά πανίσχυρος αρχάγγελος.
Το βιβλίο κυκλοφορεί σε 200 μόλις αντίτυπα και σε μετάφραση/σχόλια των γνωστών μελετητών Stephen Skinner και David Rankine. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.

Related Posts

Tags

Share This

11 Comments

  1. Anonymous

    Melez Γιώργο! Εδώ και ένα μήνα σκέφτομαι αν το αγοράσω ή όχι. Αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κανείς?

    Michael C.

  2. Γιώργος Ιωαννίδης

    Ναι, αν μελετάς το θέμα ακαδημαϊκά.
    Επίσης αξίζει περισσότερο η εν λόγω έκδοση (παλαιότερα είχε βγει από Caduceus Books, αλλά δίχως σχόλια: http://www.caduceusbooks.com/webpage1/nextlist56.htm) αν είσαι συλλέκτης.
    Όχι, αν θέλεις να ασχοληθείς με την πρακτική μαγεία που παρουσιάζει το βιβλίο. Πιστεύω πως υπάρχουν πιο σύγχρονοι μέθοδοι και συστήματα που ταιριάζουν καλύτερα στην μεταμοντέρνα σκέψης μας. Βλ. τα μοντέλα του Χάους.
    Αλλά στην τελική… γούστα είναι αυτά 🙂

  3. Anonymous

    Χεχε… Με έπεισες!

    Michael C.

  4. Anonymous

    kurie giwrgo geias sas.8a i8ela na ma8w pou mporw na vrw auto to vivlio(an einai dynaton na to vrw vevea)

  5. Γιώργος Ιωαννίδης

    Στο post δίνω τα απαραίτητα links. Αλλά από όσο έχω μάθει, η συγκεκριμένη έκδοση έχει εξαντληθεί!
    Αν είσαι τυχερός θα το βρεις στο e-bay, διαφορετικά, δοκίμασε μέσω του καταστήματος Ιστάρ στην Αθήνα. Από όσο γνωρίζω, ο Παναγιώτης εκεί κυνηγάει σπάνια βιβλία, και πιστεύω πως αν κάποιος μπορεί να στο βρει, τότε σίγουρα θα είναι αυτός.

  6. Anonymous

    sas euxaristw para polu !

  7. Anonymous

    kalispera kai xaroumenes giortes na xete !
    telika apeu8in8ika ston kurio panagioth gia to vivlio kai twra perimenoume na er8ei apo amerikh.sas euxaristw para polu kai pali kai 8a i8ela na sas rwthsw an exete na mou protinete kapoio paromio vivlio.

  8. Γιώργος Ιωαννίδης

    Λέγοντας παρόμοιο, εννοείς του Κυπριανού ή γενικά κάποιο σπάνιο γριμόριο; Αν θέλεις του Κυπριανού, υπάρχει το Κυπριανάριον (εκδ. Διόνυσος, 1978) μια ελληνική δυσεύρετη πλέον έκδοση με χειρόγραφο κείμενο παρμένο από ποικίλα βιβλία μαγεία.
    Αν τώρα θέλεις, κάποιο σπάνιο αγγλόφωνο γριμόριο γενικότερα… υπάρχουν πολλά και εδώ εμπλέκεται το θέμα γούστου!

  9. Anonymous

    polu endiaferon akougete to Kuprianarion…

  10. Anonymous

    να ρωτησω κατι…το κυπρια6ναριον που κυκλοφορει απο τις εκδοσεις μακρη δεν ειναι το ιδιο με αυτο του 1978.

  11. Γιώργος Ιωαννίδης

    Χμ… έχω την έκδοση του 78 (εκδ. Διόνυσος), δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω! Λυπάμαι…