Η Αρκαδική Αδελφότητα Ξεκινάει τις Εργασίες της

17/12/09 by

Ο καλός φίλος, συγγραφέας και (ας μου επιτραπεί) μύστης του αρχαίου πνεύματος, Γιάννης Σπυρόπουλος, με ενημέρωσε μόλις σήμερα για το πρόγραμμα του Αρκαδικού Κύκλου που διοργανώνει. Είμαι βέβαιος πως θα το βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέρον…

Ο Αρκαδικός Κύκλος είναι ένα σύγχρονο κίνημα που αυτοχαρακτηρίζεται ταυτόχρονα ως τέχνη, επιστήμη, φιλοσοφικός στοχασμός, κοινωνικό όραμα και στάση ζωής. Είναι ένας σύνδεσμος ανάμεσα στον πολιτισμό και την πνευματικότητα που θεμελιώνεται σε μια ριζική διαφοροποίηση της αντίληψης για τον κόσμο και τον εαυτό μας.
Το Ιδεώδες του Κύκλου δεν υφαίνεται από τη νοσταλγία ούτε περιορίζεται στο όραμα μιας χρυσής εποχής. Δεν είναι μια νοητική σύλληψη που επικεντρώνεται στην ελπίδα του αύριο. Είναι ένα εσωτερικό μονοπάτι, μία ηθική όσο και αισθητική κληρονομιά, που συμμετέχει καθοριστικά στη διαμόρφωση του παρόντος. Νοηματικά, αντιπροσωπεύει την αθωότητα, την ευαισθησία, την δικαιοσύνη, την απλότητα, την επιστροφή στην ουσία και τη χαρά της ζωής.
Σε πρακτικό επίπεδο ο Δρόμος της Αρκαδίας σημαίνει υγιεινή διατροφή, ποίηση, δίκαια κατανομή του πλούτου, προστασία των φυσικών πόρων, οικολογικός ακτιβισμός, πνευματικότητα μέσω της τέχνης, αειφόρος ανάπτυξη, ουμανιστική συνείδηση και ειλικρινής αγάπη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Συνειρμικά συνδέεται με τον αιώνιο έρωτα, την ολοκληρωτική αφοσίωση και την βαθύτερη γνώση. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Αρκαδία σχετίζεται άμεσα και με τις οικολογικές και περιβαλλοντικές επιστήμες. Βασική της αρχή η ενότητα του κόσμου, η έρευνα για την ένωση του Ουρανού με τη Γη, του Θείου με το εγκόσμιο, του ανθρώπου με τη Φύση.
O Αρκαδικός Κύκλος είναι η συνέχεια της Αρκαδικής Ακαδημίας και της Αρκαδικής Αδελφότητας που επηρέασαν καθοριστικά τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η ιδέα της Αρκαδίας διακατέχεται από μια διάσταση μυθική και ιερή, καθώς αντιπροσωπεύει την πηγή της ζωής, την μήτρα όλων των πρωταρχικών στοιχείων. Ως αρχέτυπο θεωρείται σαν στέρεο και αιώνιο στήριγμα των πάντων που καθορίζει και καθοδηγεί, από τα βάθη του υποσυνείδητου, την αντίληψη και την καθημερινή μας συμπεριφορά. Κάτω από αυτό το πρίσμα μπορούμε να πούμε ότι, σαν κέντρο της πανίερης Γης, η Αρκαδία είναι το τριπλό μονοπάτι της Δύναμης, της Σοφίας, και της Ομορφιάς, που οδηγεί τους ανθρώπους μέσα από τα βαθύτερα μυστήρια της Ύπαρξης στην απέραντη κι ολοκληρωτική Αγάπη.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Αρκαδικός Κύκλος σας προσκαλεί από τις 13 Ιανουαρίου 2010, και κάθε Τετάρτη 8.30μ.μ. στο ξενοδοχείο «President» (Κηφισίας ) σε μια σειρά από παρουσιάσεις με θέμα τον Εσωτερισμό και τις Μυστικές Παραδόσεις της Αρκαδίας.
Στις εβδομαδιαίες αυτές συναντήσεις θα μιλήσουμε για την Αρκαδική Ακαδημία, την ίδρυση και την εξέλιξη της Αρκαδικής Αδελφότητας. Θα γνωρίσουμε την Αρκαδική Ιδέα όπως αναπτύχθηκε από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα μέσα από του εκπροσώπους της στην ποίηση, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και την μουσική. Θα ιχνηλατήσουμε μονοπάτια που θα μας οδηγήσουν στην Εσωτερική Διάσταση και τους Μύθους της Αρκαδίας και θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι της Δύναμης, της Αγάπης και της Σοφίας, τρεις λέξεις που τα αρχικά τους (Δ.Α.Σ.) συμβολίζουν τον ιερό πυρσό της αναγέννησης, τη δάδα που έφερε η Άρτεμις ψυχοπομπός, όταν από τον υπόγειο κόσμο οδηγούσε τις ψυχές προς το Φως.

ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ
Κάθε Τετάρτη 20.30
Παρουσιάζει ο Γιάννης Σπυρόπουλος

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
13: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ. Η ΙΔΕΑ, ΤΟ ΝΟΗΜΑ, Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ.
20: ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΜΑΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ.
27: Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΜΕΡΟΒΙΓΓΕΙΩΝ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
3: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ. ΜΥΘΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ.
10: ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ.
17: ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ. ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ.
24: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ. ΣΚΑΡΛΑΤΙ. Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ.

ΜΑΡΤΙΟΣ
3: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ. ΜΥΘΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ.
10: Ο ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.
17: ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑ. Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΤΑΣΙΟ.
24: ΚΟΡΕΛΛΙ. Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ.
31: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ. ΜΥΘΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο e-mail: ilgaios@yahoo.com

 

Related Posts

Tags

Share This