Η Ζωή Μετά το Διάβολο

24/12/09 by

Με σημείο (=βιβλίο) εκκίνησης το Κεκλεισμένων των Θυρών του Ζαν Πωλ Σαρτρ και την περίφημη φράση του «Η Κόλαση είναι οι άλλοι», μεθοδολογικό εργαλείο τη βιωματική ανάγνωση έργων τέχνης και ερμηνευτικό πλαίσιο την Καινή Διαθήκη και τη δαντική Κόλαση, επιχειρείται μια ιστορική προσέγγιση του Κάτω Κόσμου όπως τον αντιλαμβάνεται ο δυτικός άνθρωπος, από την Πρώιμη Αναγέννηση ώς το τέλος του 20ού αιώνα.
Οδηγός του ταξιδιού ο Δάντης· η Κόλαση ζωντανεύει μέσα από το έργο του, και τις γκραβούρες του Γκυστάβ Ντορέ. Στη συνέχεια, θραύσματα του οράματός του αναζητούνται σε χαρακτηριστικά έργα των Τζιότο ντι Μποντόνε, Φρα Αντζέλικο και Μιχαήλ Άγγελου.
Η Κόλαση σταδιακά αλλάζει τόπο και νόημα, καθώς αναλαμβάνουν να την αναπαραστήσουν οι εκφραστές διαφόρων κινημάτων: ο Ντιρκ Μπάουτς, ο Ιερώνυμος Μπος, ο Ωγκύστ Ροντέν, ο Άρνολντ Μπέκλιν, ο Μαρκ Ρόθκο… Μέχρι να φτάσουμε στον Μάρτιν Κίπενμπεργκερ, που θα δηλώσει «ένας από σας, ανάμεσά σας, μαζί σας», πιθανόν φέρνοντας την καλλιτεχνική αντίληψη για την Κόλαση κοντά στη φιλοσοφική θέση του Σαρτρ. Επιστρέφοντάς μας εκεί που ξεκινήσαμε.
Το αποτέλεσμα: μια συνοπτική και εικονογραφημένη ιστορία της Κόλασης. Ένα δοκίμιο ιστορίας της τέχνης, γραμμένο βιωματικά, με τον τρόπο της λογοτεχνίας –ώστε να αφορά ευρύτερο (των ειδικών) κοινό– με τη φιλοδοξία να εμπνεύσει στον σύγχρονο αναγνώστη έναν γενικότερο προβληματισμό αναφορικά με τη σχέση του με το επέκεινα, και το αντίκτυπό της στις σημερινές ηθικές του επιλογές.
Το βιβλίο Η Ζωή Μετά το Διάβολο: Μια Συνοπτική Ιστορία Κόλασης, φέρει την υπογραφή της ιστορικού Μαρίας Λεκάκη, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Το Μαγικό Κουτί.

Related Posts

Tags

Share This