Σχετικά με τις Προφητείες

09/01/10 by

Αύριο την Κυριακή θα έχω την χαρά να συμμετέχω (τηλεφωνικά) στην εκπομπή της δημοσιογράφου κ. Διμάκη (στο ραδιοφωνικό σταθμό 95.8fm) σχετικά με τις προφητείες. Θα μιλήσουμε για τα ψυχοκοινωνικά αίτια που οδηγούν τους ανθρώπους να συνθέτουν προφητείες. Το πώς τα μελοντολογικά συστήματα αποτελούν καθρέπτες της ψυχής μας και απόπειρες ελέγχου των προσωπικών μας φοβιών.
Αναπόφευκτα θα περιηγηθούμε στο πρόβλημα της αστρολογίας, στην εσχατολογία του 2012 και στα νεώτερα πορίσματα της Παραψυχολογίας για τις προγνωστικές δυνάμεις του ανθρώπου.
Αναμφίβολα, θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί ζωντανά, στις 12 το μεσημέρι.

Update

Και αφού έγινε η συζήτηση μέσα σ’ ένα υπέροχο κλίμα και με την υπόσχεση να ανανεώσουμε το ραντεβού της συνομιλίας μας σε κάποια άλλη εκπομπή, σας μεταφέρω ορισμένες από τις σημειώσεις που είχα κρατήσει για σήμερα…

Προφητεία είναι η γνώση των γεγονότων που είναι να συμβούν. Γνώση με τρόπο που αψηφά τους γνωστούς σήμερα νόμους της φυσικής.

Μπορούμε να διακρίνουμε τουλάχιστον 4 είδη «Προφητείας»:

  • Πρόγνωση – παραφυσική δύναμη του ανθρώπου
  • Μαντεία – η μέσω εργαλείων και συμβόλων αντίληψη των γεγονότων που είναι να συμβούν
  • Προφητεία – θεολογική έννοια των αποκαλύψεων του Θεού που έχει σωτηριολογικό χαρακτήρα
  • Πρόβλεψη – η μέσω λογικών υπολογισμών σκιαγράφηση των γεγονότων που είναι να συμβούν / ασυνείδητη προκατασκευή του μέλλοντος

Προφήτης είναι αυτός που αναγγέλλει. Δηλαδή έχει μια αποστολή. Αυτό τον κάνει εκπρόσωπο του Θεού!

Η γνώση του μέλλοντος σημαίνει έλεγχο της ζωής – ταυτόχρονα εξυψώνει τον άνθρωπο αφού από ένα αδύναμο σημείο στον συμπαντικό χάρτη μετατρέπετε σε μια δυναμική οντότητα που παύει να είναι έρμαιο των φυσικών (και μη) παραγόντων.

Το περιεχόμενο της προφητείας διαφέρει ανάμεσα σε εποχές, πολιτισμούς και ανθρώπους. Και αυτό γιατί κάθε εποχή, φυλή ή άνθρωπος προβάλει στην προφητεία τις ελπίδες και τις ανησυχίες που κρύβει για την ζωή.

Οι προφητείες σήμερα είναι περισσότερο τεχνοκρατικές από εκείνες του παρελθόντος. Βλ. για παράδειγμα τα προφητικά σενάρια για το 2012 σε αντιδιαστολή με τις θρησκευτικές προφητείες τύπου Φάτιμα.

Ακόμη και η προγνωστική διαδικασία ερμηνεύεται σήμερα μέσω της φυσικής (π.χ. κβαντική σύγκλιση) παρά μέσα από την θεολογία, στερώντας συχνά έτσι την φιλοσοφικά εννοιολογικής τους σημασία = δεν βοηθούν τον άνθρωπο να εξελιχθεί πνευματικά.

Οι περισσότερες προφητείες εμπεριέχουν το στοιχείο του παραδόξου, γεγονός που τις κάνει απίστευτες = οι άνθρωποι θέλουν να βιώσουν το παράδοξο διότι αυτό βρίσκεται έξω από την καθημερινότητα και τους μόχθους.
Ακόμη λοιπόν και αν μια προφητεία δεν πραγματοποιηθεί, έχει λειτουργική αξία διότι προσφέρει στους ανθρώπους στιγμές εξόδου, τονώνει το γενικότερο αίσθημα της ελπίδας και μας επαναπροσδιορίσει μέσα στο σύμπαν.

Related Posts

Tags

Share This