Το Πιο Παράξενο Βιβλίο της Χρονιάς

06/02/10 by

Σαπρόφυτα χαρακτηρίζονται πάσης φύσεως μικροοργανισμοί ή φυτά που λαμβάνουν την τροφή τους (οργανικές ενώσεις) από νεκρούς ή θνήσκοντες ιστούς σε μορφή διαλύματος. Γιατί όμως κάποιος να τιτλοφορήσει έτσι το βιβλίο του;
Ίσως γιατί το υλικό που προσπαθεί να αναδείξει βρίσκεται σε κατάσταση εννοιολογικής αποσύνθεσης ή απαξίωσης.
Η ομάδα Σαπρόφυτα 01 λοιπόν, παρουσίασε στην 2η Μπιενάλε της Αθήνας, μια έκθεση με θέμα το παράξενο, διαφορετικό και περίεργο στην Ελλάδα, έτσι όπως αυτό αποτυπώθηκε από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής.
Λίγο αργότερα, ο δημοσιογραφικός οργανισμός Λαμπράκη δημοσίευσε το συλλογικό αυτό καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε μορφή βιβλίου που η δομή (όπως και το περιεχόμενο του) ξεχωρίζει από οτιδήποτε έχετε ξεφυλλίσει τελευταία.
Δίχως αμφιβολία, πρόκειται για το πιο παράξενο βιβλίο της χρονιάς! Ένα μεγάλο κολάζ από αποκόμματα εφημερίδων, σπάνιων περιοδικών και βιβλίων που ασχολούνται με τα ανεξήγητα φαινόμενα που συνέβησαν στη χώρα μας κατά τα πρώτα 50 χρόνια του 20ου αιώνα!
Στις σελίδες αυτού του μοναδικού έργου, θα βρείτε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις έρευνες του Άγγελου Τανάγρα, δημοσιεύματα εποχής που εξιστορούν αλλόκοτα συμβάντα και μια σειρά από διηγήσεις για ανοίκεια, αποκρυφιστικά, τρομακτικά και παραφυσικά φαινόμενα, που γέμιζαν τότε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Κάπως έτσι, το δημιουργικό team του βιβλίου διασώζει πολύτιμο ιστορικό υλικό, ενώ συνάμα σκιαγραφεί μέσα από την τέχνη του mediascape μιαν άλλη, παράξενη Ελλάδα.

Related Posts

Tags

Share This

5 Comments

  1. Νικόλαος Κουμαρτζής

    Εξαιρετικό βιβλίο, όχι μόνο ως περιεχόμενο (περιέχει πλήθως ντοκουμέντων παλαιότερων εποχών) αλλά και ως έκδοση. Θα μπορούσε άνετα να είναι εργασία ή καλλιτεχνική παρέμβαση κάποιας art team της Μεγάλης Βρετανίας, μιας και κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Λονδίνο είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με αρκετές αντίστοιχες. Αυτή όμως συνδυάζει και περιεχόμενο που με ενδιαφέρει ως ερευνητή, αλλά και πρωτοτυπία και μεράκι στην έκδοση που με εντυπωσιάζει ως wanna-be εκδότη.
    Ένα ειλικρινές μπράβο στη δημιουργική ομάδα Σαπρόφυτα 01 για την τόσο αυθεντική αυτή δουλειά της, αλλά και στον οργανισμό Λαμπράκη που τη στήριξε οικονομικά ώστε να γίνει κάτι τόσο ιδιαίτερο πραγματικότητα στην κάπως δυσκοίλια εκδοτική βιομηχανία της χώρας μας.
    Ένα μπράβο και σε εσένα Γιώργο που το βρήκες και το παρουσίασες… 🙂

  2. Anonymous

    Πότε ἐκδόθηκε καὶ ποῦ πωλεῖται;

  3. Γιώργος Ιωαννίδης

    Κυκλοφόρησε Δεκέμβρη του 2009. Το βρήκα σε κάποιο μικρό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης, αλλά πουθενά αλλού…

  4. Anonymous

    Βάζοντας ΣΑΠΡΟΦΥΤΑ 01 στὸ http://www.google.gr τὸ βρῆκα καὶ στὸν Παπασωτηρίου (http://www.papasotiriou.gr/product.gbook.asp?pfid=1885005&prid=1139237&deid=10201)

  5. Γιώργος Ιωαννίδης

    Πράγματι, μονάχα να σημειώσω πως δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία (η κατηγορία στην οποία το έχουν εντάξει στο εν λόγο site) αλλά για μια σύνθεση από αποκόμματα εφημερίδων και φωτοτυπημένα αποσπάσματα βιβλίων που «διηγείται» την ύπαρξη ενός άλλου κόσμου και μιας διαφορετικής Ελλάδας.