Το Metropolis Επιστρέφει στους Κινηματογράφους

30/04/10 by

Στο πρόσφατο φεστιβάλ του Βερολίνου προβλήθηκε το trailer μιας ακόμη έκδοσης της κλασσικής ταινίας του 1927, Metropolis.
Η εκδοχή αυτή περιέχει 25 λεπτά νέου υλικού που ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2008 στο μουσείο Museo del Cine του Buenos Aires, φέρνοντας το αριστούργημα του Fritz Lang ακόμα πιο κοντά στην ολοκληρωμένη μορφή του.
Αναμφίβολα το Metropolis είναι μια από τις σπουδαιότερες ταινίες που γυρίστηκε ποτέ με στόχο να προβάλει ένα κοινωνικό αλλά και μεταφυσικό μήνυμα.
Πρόκειται για την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας, όπως επίσης και για το πρώτο οπτικό μανιφέστο κατά του επιστημονικού δεσποτισμού.
Ο μεσσιανικός μυστικισμός συναντά τη βιομηχανική υποδούλωση μέσα σ’ ένα φουτουριστικό σκηνικό δραματικών εξελίξεων και ταξικής επανάστασης που θυμίζει σε αρκετά σημεία τον κόκκινο Οκτώβρη των Μπολσεβίκων.
Τα μηνύματα της ταινίας είναι κυριολεκτικά πολυεπίπεδα: προσέξτε για παράδειγμα το ρόλο του επιστήμονα Rotwang, μια φιγούρα μοιρασμένη στην εμμονή ενός Φράνκενσταϊν και τη μαγεία του Παράκελσου.
Το Ρομπότ-κλώνος που κατασκευάζει (με τεχνολογία που παραπέμπει στον Τέσλα, και υπό την ανεστραμμένη πεντάκτινο που συμβολίζει την καθήλωση του πνεύματος στον υλικό κόσμο) δεν σας θυμίζει το μυστηριώδες Homunculus, το πλάσμα του Φράνκενσταϊν αλλά και τον μικρό David από το A.I. του Σπίλμπεργκ;
Μήπως η τρέλα της μηχανής προμηνύει την καταστροφική αναρχία που γεννά η εξάρτηση της κοινωνίας μας από την τεχνολογία, ή αποτελεί σύμβολο της ηθικής αδυναμίας του ανθρώπου;
Οι ερμηνείες που μπορούμε να δώσουμε για το γερμανικό αυτό αριστούργημα είναι ατελείωτες. Η ταινία πάντως δεν γνώρισε το αναμενόμενο ενδιαφέρον.
Αν και κόστισε 7 εκατομμύρια μάρκα (περίπου 200 εκατομμύρια σύγχρονα δολάρια), ποσό αστρονομικό για την εποχή, το κοινό της Ευρώπης έμοιαζε να ενοχλήθηκε από τα πολιτικά μηνύματα, ενώ οι θεατές της Αμερικής τη βρήκαν δυσνόητη!
Ως εκ τούτου, η ταινία πέρασε από πολλά κύματα επιμέλειας, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει χαθεί η αρχική κόπια!
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε και εδώ.

Related Posts

Tags

Share This