Πέθανε ο Ιωάννης Φουράκης

01/12/10 by

 

Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα αναζητά να βρει διέξοδο από τα συσσωρευμένα προβλήματα, και ίσως μια νέα ισχυρή θέση μέσα στην διεθνή πολιτική (και πολιτισμική) σκακιέρα, η ιδέα περί μιας, κάποιας Ομάδας Έψιλον, έδωσε όραμα και ελπίδα σε χιλιάδες έλληνες.
Δυστυχώς, με το πέρασμα του καιρού η φιλολογία των «Ε» μετατράπηκε σε παραφιλολογία, και το θέμα εκφυλίστηκε σε απροσμέτρητα ύψη ευφυολογημάτων που περισσότερο με επιστημονική φαντασία έμοιαζαν, παρά με πραγματικότητα.
Σε μια εποχή λοιπόν που η Ελλάδα ματώνει, η αυλαία του μύθου των «Ε» χαμηλώνει ακόμη περισσότερο με τον θάνατο ενός από τους πρωτεργάτες της, τον συγγραφέα Ιωάννη Φουράκη.
Ο Φουράκης, γεννήθηκε το 1937 και από νωρίς ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος σε διάφορες εφημερίδες. Έγινε όμως περισσότερο γνωστός από το συγγραφικό του έργο, όπως και με την ένθερμη συνεργασία του με περιοδικά της εναλλακτικής αναζήτησης.
Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία του είχε γίνει ξανά αισθητή μέσω των εμφανίσεων του στην τηλεόραση όπου ήταν καλεσμένος σε μια σειρά εκπομπών που αφορούσαν την Ομάδα Έψιλον, τα Παιδιά του 1983, και άλλα θέματα που άπτονται των ζητημάτων του παράξενου και της συνωμοσιολογίας.
Καθώς όμως η υγεία του το πρόδιδε τελευταία, ο αμφιλεγόμενος κατά πολλούς, αλλά σίγουρα ιδιαίτερος αυτός συγγραφέας, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή. Μαζί του, τελειώνει ένα μεγάλο κεφάλαιο για το παράξενο στην Ελλάδα.
Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το έργο του Ιωάννη Φουράκη, μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο των εκδόσεων Τάλως.
Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν την τελευταία συνέντευξη του συγγραφέα, μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο του Μηνά Παπαγεωργίου Υπόθεση: Παιδιά του 1983.

Related Posts

Tags

Share This

15 Comments

  1. Stratos Nikolaidis

    Μετά τον Κεραμυδά, μας άφησε και ο Φουράκης… καλό τους ταξίδι στον κόσμο του αγνώστου, και μακάρι να τους απαντηθούν όλα τα ερωτήματα εκεί που θα είναι.

  2. Γιώργος Ιωαννίδης

    σχόλιο από Facebook

    ΙΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
    ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ, ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΡΩΣΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ..
    ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ…ΘΑ ΜΟΥ ΛΕΙΨΕΙ…..

  3. Γιώργος Ιωαννίδης

    σχόλιο από Facebook

    Giannis Konstantinidis
    ‎:/ Krima……Kalo tou taksidi

  4. Γιώργος Ιωαννίδης

    σχόλιο από Facebook

    Sasha Non Serviat
    Καλογραμμένο κ ισορροπημένο το κομμάτι, Γιώργο, μπράβο.

  5. Γιώργος Ιωαννίδης

    σχόλιο από Facebook

    Giorgos Arseniou
    Καλο ταξιδι να εχει, οπου και να ναι ο προορισμος του…

  6. Γιώργος Ιωαννίδης

    σχόλιο από Facebook

    Aggelikos Drakos
    Πολύ λιπάμε που δεν κατάφερα να τον γνωρίσω απο κοντά…Ξερει κανεις κατι για την κηδεία?

  7. Γιώργος Ιωαννίδης

    σχόλιο από Facebook

    Stamatis Vekidis
    καλο του ταξιδι…

  8. Γιώργος Ιωαννίδης

    σχόλιο από Facebook

    Manuel Nikolas Marakakis
    είθε να αναπαυτεί εν ειρήνη…

  9. Anonymous

    καλό σου ταξίδι θείε μου !!!
    οι αναμνήσεις και το έργο σου θα μας συντροφεύουν πάντα!

  10. Γιώργος Ιωαννίδης

    σχόλιο από Facebook

    Dimitris Marantidis
    θεος σχωρεστον, τον γνωρισα απο κοντα σε ένα κυκλο ατομων-ερευνης που διατηρουσε, ενας τερας πληροφοριων υπηρξε, σε πολλα συμφωνουσα κι ειχε ψαξει θεματα εμμονικα βαθια, σε αλλα διαφωνουσα πληρως.

  11. Anonymous

    Σε τέτοια δυσάρεστα συμβάντα,ένα συχνό λάθος που βλέπουμε είναι αγιοποίηση κυρίως από άτομα ενός στενού κύκλου.
    ΝΑΙ είναι δυσάρεστο γεγονός ο θάνατος κάθε ατόμου κ μας προκαλεί λύπη γιατί σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε κ εμείς ή κάποιος από τους συγγενείς/φίλους μας.
    ΑΛΛΑ μην φτάνουμε σε σημείο να παρουσιάζουμε τον μακαρίτη ως τον μεγαλύτερο συγγραφέα/διανοητή που πέρασε από την Ελλάδα ,μετά τον Καζαντζάκη!

    Εν τέλει το κείμενο σου ήταν πολύ ωραίο και κράταγε τις αποστάσεις!

  12. Anonymous

    η κηδεία είναι αύριο στις 3.30 στο Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής..

    καλο σου ταξίδι θείε μου..

  13. Anonymous

    daskale Ioanni tha mas lipsis poly
    Kalo taxidi stoys aenaoys aitheres

    apo ton kyklo Pandis Nikos.

  14. Anonymous

    ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ. ΑΦΥΠΝΗΣΕ ΤΗΝ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟ ΚΡΙΣΕΩΣ ΕΠΟΧΗ. ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.

  15. Anonymous

    Ενδιαφέρουσα προσωπικότητα,μαχητής στη ζωή. Καλό ταξίδι. ΝΚ