Αναζητώντας την Μεταφυσική Πλευρά του 2012

01/01/12 by

Η συνέντευξη που ακολουθεί (με ερωτήσεις του αδελφικού φίλου Μηνά Παπαγεωργίου) δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Φαινόμενα (το ειδικό εβδομαδιαίο ένθετο του Ελεύθερου Τύπου) λίγες ώρες πριν την είσοδο της χώρας μας στο πολυαναμενόμενο 2012…

Κύριε Ιωαννίδη, από όσο γνωρίζω παρακολουθείτε χρόνια τώρα το Φαινόμενο 2012. Μάλιστα, έχετε επιμεληθεί και συμμετέχει σε ένα συλλογικό βιβλίο των εκδόσεων Αρχέτυπο με τίτλο 2012: Τι Αλήθεια Θα Γίνει; Με την σειρά μου, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι αλήθεια θα γίνει το 2012;
Είναι γεγονός πως παρακολουθώ στενά το Φ2012 (μάλιστα διατηρώ στο περιοδικό mystery μια μηνιαία στήλη επί του θέματος) καθώς αποτελεί, ή πιο σωστά, έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο μυστήριο των τελευταίων ετών. Σίγουρα όμως δεν είναι το τελευταίο μεγάλο μυστήριο αφού αυτό πιστεύω πως είναι ο θάνατος και η ζωή μετά!
Όσον αφορά τώρα την ερώτηση σου… θεωρώ πως στις 21/12/2012 δεν πρόκειται να συμβεί κάποια εξωτερική καταστροφή Βιβλικών διαστάσεων, παρά μια εσωτερική αποκάλυψη σ’ όλους εκείνους που δεκαετίες τώρα πίστεψαν και εργάστηκαν πάνω στην ιδέα μιας επερχόμενης Αλλαγής.

Θεωρείτε δηλαδή πως οι καταστροφολογικές θεωρίες είναι όλες λανθασμένες και πως μόνο η μεταφυσική πλευρά του Φαινομένου μπορεί να επαληθευτεί;
Ακριβώς! Υπάρχουν δυο γενικοί τρόποι προσέγγισης του 2012, η εσχατολογική και η μεταφυσική. Η πρώτη παρουσιάζει το 2012 ως το Σημείο Ω, δηλαδή το τέρμα του πολιτισμού μας έτσι όπως τον γνωρίζουμε – γεγονός που αναμένετε να συμβεί μέσω μιας κάποιας φυσικής καταστροφής, όπως η πτώση ενός μετεωρίτη, η μετατόπιση των πόλων ή κάποια άλλη μορφή κοσμικής συντέλειας.
Από την άλλη πλευρά, η μεταφυσική προσέγγιση αντιμετωπίζει το 2012 ως το Σημείο 0, σαν την κομβική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας δηλαδή όπου η συνείδηση θα περάσει σ’ ένα διαφορετικό επίπεδο λειτουργίας.
Για τους πρώτους, η επιστήμη έχει δώσει σαφείς απαντήσεις πως καμία μεγάλη απειλή δεν καραδοκεί τον πλανήτη μας στο άμεσο χρονικό διάστημα. Για τους μεν δεύτερους όμως, τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα.

Έχω ακούσει συγγραφείς να ισχυρίζονται πως το 2012 θα περάσουμε στην 5η Διάσταση ή πως θα ανοίξουν κάποιες Πύλες μέσω των οποίων ορισμένοι εκλεκτοί θα έρθουν σε επαφή με ανώτερα όντα. Πιστεύετε πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
Νομίζω πως αυτά και άλλα παρόμοια σενάρια είναι αστήρικτες γραφικότητες που αναπαράγονται γιατί ο περισσότερος κόσμος έχει ανάγκη το θαυμαστό όπως επίσης αποζητά την εύκολη λύση που θα την προσφέρει κάποιο πρόσωπο έξω και πέρα από τον ίδιο. Και όλα αυτά, ως άμεση ικανοποίηση των αναγκών μας ή ως αντιστάθμισμα των θυσιών που έχουμε κάνει και των αδικιών που δεχτήκαμε όλο αυτό το διάστημα.
Αυτή ουσιαστικά είναι η παθητική ψυχολογία που γεννά η Μεσσιανική σκέψη! Δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλοί είδαν στο 2012 την επιστροφή του Ιησού – περιμένουμε τον λυτρωτή ακριβώς όπως τα παιδιά ζητάνε κλαίγοντας τον πατέρα τους, κάθε φορά που ο πόνος ή το ανεκπλήρωτο τα πληγώνει
Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχει τίποτα το Μεσσιανικό στο 2012. Η προσέγγιση αυτή είναι μια ευτελής αλλοίωση του όλου θέματος που αναπαράγει την πνευματική στασιμότητα στην οποία έχουμε περιέλθει μερικές χιλιάδες χρόνια τώρα.
Ο κόσμος όμως έχει αλλάξει, και κυριολεκτικά βαδίζουμε σ’ ένα καινούργιο Αιώνα σκέψης και ερμηνείας των πάντων. Κατά συνέπεια, το 2012 μπορεί να σηματοδοτήσει την κορύφωση αυτής ακριβώς της Αλλαγής.

Λέτε μπορεί σαν να μην είστε βέβαιος!
Είμαι βέβαιος πως η συνειδησιακή Αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί μέσα σε μια στιγμή αλλά ούτε και ταυτόχρονα σ’ ολόκληρο τον πληθυσμό του πλανήτη. Βλέπεις, όταν μιλάμε για πνευματικά ζητήματα, δεν τίθεται θέμα βιασύνης. Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στο 2012 ως το Σημείο 0, δεν περιγράφουμε μια συγκεκριμένη απτή χρονική στιγμή παρά αναφερόμαστε στον συμβολικό χρόνο.
Όπως ακριβώς συμβαίνει με το ρολόι μας στον τοίχο – το ρολόι δεν είναι ο χρόνος, έτσι και το 2012 δεν είναι μια Πύλη! Αποκτά όμως αυτή την σημασία και λειτουργεί ως ένα σημείο αναφοράς, όταν θέλουμε να σηματοδοτήσουμε κάτι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το εξελικτικό πέρασμα σε κάτι άλλο.

Θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα παράδειγμα για να το καταλάβουμε καλύτερα αυτό;
Προσέξτε: στις 11 Νοεμβρίου 2011 -μια άλλη ημερομηνία για την οποία ολόκληρος ο κόσμος συζητούσε δεκάδες απίστευτες θεωρίες- εκατοντάδες άνθρωποι σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική πραγματοποιήσανε συντονισμένους διαλογισμούς με σκοπό την επαφή με υπερβατικές καταστάσεις.
Σε αρκετές περιπτώσεις, το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Γιατί; Υπήρχε κάτι στην συγκεκριμένη ημερομηνία που την έκανε πιο σημαντική από οποιαδήποτε άλλη; Ασφαλώς όχι! Αποτέλεσε όμως ένα σημείο αναφοράς, συνδέοντας διαφορετικούς ανθρώπους υπό μια κοινή κατάσταση και σκοπό.
Το συλλογικό ενδιαφέρον και η ψυχική ενέργεια που επενδύθηκε συνειδητά και μη πάνω στο 11/11/11 το διαφοροποίησε από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή. Τι ποιο ιδανικό λοιπόν για τελετές εσωτερικού χαρακτήρα.

Και το αποτέλεσμα όλων αυτών είπατε πως ήταν θετικό… τι εννοείτε με αυτό;
Ξανά, μην πάει ο νους σου στην θαυματουργία. Η πνευματική ζωή δεν είναι όπως την απεικονίζει το Χόλλυγουντ που επενδύει στον επιδερμικό εντυπωσιασμό.
Εδώ το θετικό το εννοεί ο καθένας διαφορετικά. Άλλοι ως εσωτερική γαλήνη, άλλοι ως ενισχυμένη αστρική περιήγηση, και άλλοι ως κάποιας μορφής εκστατική αποκάλυψη. Το θέμα είναι πως, αν εκπαιδεύσουμε το σώμα και το νου κατάλληλα, είναι εφικτό το άτομο να βιώσει εναλλακτικές καταστάσεις συνειδητότητας που θα περάσουν την προσωπικότητα σε νέα επίπεδα αντίληψης.
Πλέον μιλάμε για την μυητική διαδικασία, και η υπό αυτή την οπτική, το 2012 μπορεί να αποτελέσει μια μυητική πύλη για όλους όσους το αντιμετωπίσουν έτσι!

Και τι γίνεται με αυτούς που δεν βλέπουν το όλο θέμα μέσα από αυτή την σκοπιά;
Δεν νομίζω πως υπάρχει εδώ μια απάντηση που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Συνήθως όμως, οι μοιρολάτρες της Συντέλειας επιθυμούν ασυνείδητα την καταστροφή ως λύτρωση και έξοδο από τον κύκλο των παθών. Ταυτόχρονα, μειώνουν το συναίσθημα της κοσμικής ασημαντότητας που βιώνουν! Λένε δηλαδή πως από την στιγμή που όλη η πλάση θα διαλυθεί για να αποδοθεί κρίση, τότε ο άνθρωπος πρέπει να είναι κάτι το εξαιρετικά σπουδαίο.
Γι’ αυτό ακριβώς η ψυχολογία στις χιλιαστικές σέκτες εντείνετε πάντα σε περιόδους όπως αυτή που ζούμε σήμερα. Από την μια νιώθουν οι εκλεκτοί του Θεού. Ταυτόχρονα όμως, πανικοβάλλονται στην ιδέα πως δεν θα συμβεί τίποτα. Φανταστείτε το ψυχικό κενό, την απόγνωση ίσως ακόμη και το αίσθημα της προδοσίας που θα νιώσει ένα τέτοιο άτομο την στιγμή που θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι του. Έτσι, η θλίψη θα μετατραπεί σε οργή που αν δεν εκδηλωθεί ως γκρέμισμα των ειδώλων, τότε μπορεί να στραφεί στον ίδιο του τον εαυτό με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του!
Γι’ αυτό λοιπόν, θεωρώ πως δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα απολύτως από το 2012 γιατί από την φύση του δεν μπορεί να μας προσφέρει κάτι. Είμαστε εμείς που του αποδίδουμε νόημα, και μπορούμε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να περάσουμε τους εαυτούς μας ένα βήμα παραπέρα.

Related Posts

Tags

Share This

7 Comments

 1. George Ioannidis

  Christina Eternity
  simfwnw apolyta mazi sas k. ioannidi!

 2. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Astreas Taus
  Εφόσον το Χειμερινό Ηλιοστάσιο του 2012 είναι το σημείο εστίασης συγχρονικών γεγονότων υπό την αιγίδα της μακροσκοπικής συγκυρίας της ευθυγράμμισης του Ηλίου με το Γαλαξιακό Κέντρο, το 2012 θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό φαινόμενο συλλογικής νοηματοδότησης. Σύμφωνα και με τον τρόπο σκέψης σου, ο συγχρονομυστικισμός είναι η αποκάλυψη ότι τα ψυχολογικά μοτίβα συμπτύσσονται με αμοιβαία αλληλεπίδραση με εκείνα της κοσμικής και συλλογικής εξέλιξης. Άρα μιλάμε για ένα αμιγώς μυστικιστικό γεγονός, μια ολιστική καινοφάνεια που αναμένεται να την επιστέψει και ένα “μεσσιανικό” κερασάκι. Κοντός ψαλμός αλληλούια!

 3. Γιώργος Ιωαννίδης

  Δεν ξέρω αν και σε τι βαθμό ένας εξωτερικός παράγοντας αστρονομικής προέλευσης μπορεί να επηρεάσει τις μεταμορφωτικές θεωρίες που πλαισιώνουν το 2012. Σίγουρα όμως, το Σημείο 0 μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια μυστικιστική έξαρση, τουλάχιστον από μικρές ομάδες ατόμων που μοιράζονται και πιο εύκολα ανάλογες δοξασίες.

 4. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Astreas Taus
  Αν αναλογιστούμε όσα είπε ο Γιουνγκ περί αστολογικών επιδράσεων, θα πρέπει αυτή η ευθυγράμμιση σίγουρα να είναι συγχρονισμένη με κάποιες εξελιξεις πρωτοφαντης έξαρσης. Η ορθή αστρολογική σκέψη μιλάει για τις αστρολογικές επιρροές ως αμιγώς μη-αιτιατά συγχρονικά φαινόμενα με ότι συμβαίνει στη γη. ‘Αρα δε μιλάμε για επίδραση από το Α στο Β αλλά για μυστήρια συγχρονικότητα μεταξύ των δυο. Σύμφωνα με αυτή τη σκέψη θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι τα χιλιαστικά κινήματα, παρότι από τη μια προσποιητές δεήσεις και αυτοπροαίρετη έξαρση της εκστατικής ψυχολογίας, είναι ταυτοχρόνως και αυθεντικές εκφάνσεις του συλλογικού ασυνειδήτου (διότι από ένα επίπεδο της βούλησης και βαθύτερα, τι ΔΕΝ είναι προσποιητό σε αυτόν τον κόσμο;) Το 2012 είναι το έτος της απαρχής της ΧΙΛΙΑΣΤΙΚΗΣ Επανάστασης με το νόημα που την έχει αποδώσει ο Manheim στο ΟΥΤΟΠΙΑ & ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ: η ανατροπή του ουτοπικού προγράμματος της ιουδαιοχριστιανικής σωτηριολογίας από μια συνειδητότητα που απαιτεί το εκστατικό αντίκρυσμα εδώ και τώρα. Ανακύπτει στα κρίσιμα διαρθρωτικά σημεία της Ιστορίας. Ας μην υποβιβάζουμε τον όρο.

 5. Γιώργος Ιωαννίδης

  θα μπορούσε! Σε λίγους μήνες θα ξέρουμε με μεγαλύτερη σιγουριά 🙂

 6. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Panos Panagopoulos
  Η διέλευση του χειμερινού ηλιοστάσιου και η ευθυγράμμισή του με το γαλαξιακό κέντρο δεν είναι κάτι που συμβάινει σε μία μέρα, ούτε κάτι που ολοκληρώνεται σε μία χρονιά. Πρόκειται για μια περισσότερο χρονοβόρα διαδικασία η οποία καλύπτει την ευρύτερη περίοδο που διανύουμε. Αν υπάρχει κάποια επιρροή, φυσική, μεταφυσική η μυστικιστική.. είναι κομματάκι δύσκολο να το γνωρίζουμε καθότι, η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο είναι πριν 26.000 χρόνια περίπου και κανείς δεν ήταν εκεί για να το καταγράψει. Εκτός βέβαια εαν έχει καταγραφεί στους πάμπολλους μύθους και θρύλους των αρχαίων λαών. Πάντως, ξέρουμε με σιγουριά πως, πριν 26.000 χρόνια, η Γη δεν καταστράφηκε. 😉

 7. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Astreas Taus
  Και βέβαια είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Θα λέγαμε ότι το φαινόμενο 2012 συνιστά μια ολόκληρη χρονική επικράτεια 7-8 ετών. Αλλά δεν είναι τυχαία η ημερομηνία διότι ακριβώς δείχνει την μικρο-φάση, το ακριβές επίκεντρο της χρονικής αυτής επικράτειας. Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι στις 11:11 πμ 21/12/2012 θα συμβεί ξαφνικά το Γεγονός. Τέτοια ακρίβεια στις εξελίξεις δε συνηγορεί με τον τρόπο που η Φύση εκπτύσσεται. Αλλά εφόσον το Χειμερινό Ηλιοστάσιο βρίσκεται στο ακριβές επίκεντρο του Γαλαξιακού Dark Rift, τότε μάλλον εκείνη την ημέρα θα έχουμε ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ πλήρως το τι ακριβώς γίνεται εδώ και μερικά χρόνια, το που οδεύουν οι εξελίξεις. Επομένως, εν αντιθέσει με όσα ισχυρίζεται ο Γιώργος Ιωαννίδης στην παραπάνω συνέντευξη (ότι δηλαδή το 2012 πρόκειται για φαινόμενο αποκλειστικά και μόνο ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, αυτοεκπληρούμενης προφητείας) πιστεύω ότι θα είναι κυρίως ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ μιας διαδικαστικής πραγματικότητας που ακόμη προς το παρόν παλεύουμε να κατανοήσουμε. Έκανα μια απόπειρα προσέγγισης αυτής της ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ εδώ: http://morningstar-astreas.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

Trackbacks/Pingbacks

 1. Παράξενοι Ήχοι σε Όλο τον Κόσμο: Είναι Σημάδια της Αποκάλυψης; | George Ioannidis official website - [...] σύγχυση που αυξάνετε όσο πλησιάζουμε στο Σημείο Ο/Ω… Δίχως αμφιβολία, η χρονιά που διανύουμε μας [...]