Μια Σύντομη Ιστορία των Ταρώ

25/05/12 by

1377 – Ο Γερμανός μοναχός Johannes αναφέρει την ύπαρξη ενός καρτοπαίχνιδου με το όνομα Ludas Cartarum. Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα τους κανόνες ή τις κάρτες αυτού του παιχνιδιού. Το αν η προέλευσή του σχετίζεται με τις σταυροφορίες ή τους Ναΐτες Ιππότες παραμένει θέμα αμφιλεγόμενο. Θεωρείται παρ’ όλα αυτά προπομπός της τράπουλας Ταρώ.
1379 – Ο χρονικογράφος Covelluzzo αναφέρει τη γοργή διάδοση ενός καρτοπαίχνιδου σ’ όλη την Ευρώπη.
1392 – Χειροποίητες κάρτες κατασκευάζονται από τον Jacquemin Gringonneur για το βασιλιά Κάρολο IV της Γαλλίας. Δεκαεφτά από αυτές τις κάρτες διασώζονται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού.
1422 – Γραπτές αναφορές κάνουν λόγο για 22 κάρτες Trionfi που σχεδιάζονται σύμφωνα με την Ερμητική αντίληψη που εισάγει στην Ιταλία ο Marsilio Ficino. Σύμφωνα με τον μεταφραστή του Corpus Hermeticum, για να εξισορροπηθούν οι δυσμενείς αστρολογικές δυνάμεις και οι ψυχοφυσικές διαταραχές, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει σύμβολα. Οι Trionfi εξυπηρετούσαν αυτόν το σκοπό.
1450 – Άγνωστος καλλιτέχνης σχεδιάζει για τον άρχοντα του Μιλάνου Francesco Sforza κάρτες πανομοιότητες με αυτές που περιλαμβάνει σήμερα η τράπουλα Ταρώ. Οι Trionfi ενώνονται με τις υπόλοιπες 56 αριθμημένες κάρτες σχηματίζοντας τη γνωστή μας τράπουλα με τα 78 χαρτιά.
1631 – Η Μασσαλία έγινε με βασιλικό διάταγμα κέντρο καρτοτεχνίας, με εξαγωγές σ’ όλη την Ευρώπη. Οι κάρτες που σχεδιάστηκαν εκεί αποτέλεσαν τη σημερινή αποδεκτή βάση όλων των υπόλοιπων σειρών.
1781 – Ο Court de Gebelin γράφει στο πολύτομο βιβλίο του Αρχέγονος Κόσμος πως τα Ταρώ προέρχονται από ένα αρχαίο αιγυπτιακό βιβλίο μυστικής σοφίας, το Βιβλίο του Θωθ. Οι θεωρίες του αν και αστήριχτες προκάλεσαν τρομερό ενδιαφέρον για τα Ταρώ, κυρίως σαν μαντικό μέσο!
1896 – Μεταφράζεται στα Αγγλικά το Δόγμα και Τυπικό του Ελιφάς Λεβί από τον A. E. Waite και έτσι εισάγονται οι καμπαλιστικές ερμηνείες του Γάλλου αποκρυφιστή στις εσωτερικές σχολές της Βρετανίας.
1910 – Ο Waite εκδίδει το The Pictorial Key to the Tarot.
1944 – Ο Άλιστερ Κρόουλυ εκδίδει το Βιβλίο του Θωθ μαζί με μια νέα τράπουλα Ταρώ (σχεδιασμένη από τη Frieda Harris) που διακρίνετε για την πολυπλοκότητα και την πρωτοτυπία της.

Σημείωση: Μάθετε περισσότερα για τα μυστήρια των Ταρώ στο mystery τ. 33.

Related Posts

Tags

Share This