Το Πρόβλημα της Ιστορικότητας του Ιησού (Νέο Βιβλίο)

03/06/13 by

Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες ένα βιβλίο που με μεγάλη βεβαιότητα γνωρίζω πως θα συζητηθεί και αυτό γιατί ο θόρυβος που θα προκαλέσει δεν θα είναι προϊόν φτηνού marketing αλλά αποτέλεσμα του ίδιου του περιεχομένου του καθώς θίγει ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα: ήταν ο Ιησούς ιστορικό πρόσωπο ή όχι;
Συγγραφέας του, ο αδελφικός μου φίλος Μηνάς Παπαγεωργίου ο οποίος πραγματοποίησε μια πολυετή έρευνα πάνω στο πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού, συγκεντρώνοντας δεκαεπτά συνεντεύξεις μελετητών και πανεπιστημιακών από όλο τον κόσμο που αναπτύσσουν, ο καθένας από την σκοπιά του, το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα.
Η ιστορικότητα του Ιησού αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία του Χριστιανισμού. Υπάρχουν όμως εξωβιβλικές αποδείξεις για την ζωή και το έργο του; Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία ή για έναν ακόμα μύθο;
Το ερώτημα αυτό εξετάζει ο Μυθικισμός, ένα ρεύμα ιδεών που πρεσβεύει ότι πολλές θεϊκές φιγούρες της αρχαιότητας, ανάμεσά τους και ο Ιησούς, δεν υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα, αλλά μυθολογικοί χαρακτήρες που παρουσίαζαν μεταξύ τους κοινά αρχετυπικά στοιχεία και σε αρκετές περιπτώσεις συμβόλιζαν φυσικά φαινόμενα όπως ο Ήλιος, οι καιρικές συνθήκες, οι γεωλογικές μεταβολές κ.ά.
Οι πρώτοι Μυθικιστές ξεκίνησαν να ερευνούν το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού στα τέλη του 18ου αιώνα. Έκτοτε έχουν καταγραφεί επιπλέον στοιχεία από ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, θεολόγους και ανεξάρτητους ερευνητές, που ρίχνουν περισσότερο φως στο μυστήριο της ζωής του Ιησού.
Στο βιβλίο αυτό, λοιπόν, ο συγγραφέας συγκεντρώνει απόψεις αρκετών σύγχρονων εκπροσώπων του Μυθικισμού και παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τις θέσεις τους. Πρόκειται για μια αρκετά πρωτότυπη δημοσιογραφική έρευνα στην οποία συμμετέχουν ο θεολόγος Δρ. Robert Price, η ιστορικός Δρ. Maria Dzielska, ο θεολόγος Δρ. Gerd Ludemann, ο γλωσσολόγος Fransesco Carotta, ο θεολόγος Δρ. Gunnar Samuelsson, η ιστορικός Δρ. Lena Einhorn, και πολλοί άλλοι ξένοι αλλά και έλληνες συγγραφείς και ερευνητές.
Στο βιβλίο συμμετέχω και εγώ με ένα κείμενο για τις κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις των Simulacrum του Ιησού, το φαινόμενο δηλαδή όπου άνθρωποι βλέπουν την εικόνα του Ιησού, της Παναγίας και των Αγίων στις κουφάλες των δέντρων, στην σκουριά των τηγανιών, στην υγρασία των τοίχων και άλλα απροσδόκητα σημεία.
Προσωπικά δεν ασπάζομαι τις απόψεις των Μυθικιστών δίχως αυτό να σημαίνει πως με αφήνει αδιάφορο η προβληματική για την ιστορικότητα του Ιησού. Θεωρώ όμως πως τα ευαγγελικά κείμενα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πρώτα ως έργα πνευματικής σημασίας και στην συνέχεια ως αντικείμενο ιστορικής διήγησης. Για τον περισσότερο κόσμο, αν ο Ιησούς ήταν ιστορικό πρόσωπο τότε το ίδιο απτή πρέπει να είναι και η Κόλαση. Και ως έτσι στρέφονται στην Εκκλησία από φόβο παρά από αγάπη που είναι και το κεντρικό μήνυμα που κηρύσσει ο Ιησούς των Γραφών.
Ένα τέτοιο βιβλίο, λοιπόν, πέρα από την όποια ακαδημαϊκή του αξία, αποτελεί μια ευκαιρία για τον κάθε Χριστιανό να επανεξετάσει τα κίνητρα της πίστης του: είναι η ελευθερία που προσφέρει η αγάπη ή η εξαρτημένη αγωνία ενός Θωμά που χρειάζεται χειροπιαστές αποδείξεις για να πιστέψει;

Σημείωση (14/06/2013): Με μεγάλη μου λύπη, πληροφορήθηκα πως η προγραμματισμένη εκδήλωση/παρουσίαση του βιβλίου ακυρώθηκε μετά από παρασκηνιακή παρέμβαση της Εκκλησίας! Όπως όλα δείχνουν διανύουμε ακόμη σκοτεινές εποχές όπου κάποιοι που έχουν εφησυχαστεί στην παγερότητα του δόγματος, απαντούν με επιβαλλόμενη αποσιώπηση στην φυσική ανάγκη του ανθρώπου να απορεί και να αναζητά ελεύθερα. Έχοντας συμμετέχει στο έργο αυτό έστω και σε μικρό ποσοστό, δεν μπορώ παρά να αισθανθώ και εγώ ο ίδιος, θιγμένος από την στάση αυτή.

Σημείωση (21/07/2013): Παρόλα τα εμπόδια που πρόβαλε η Εκκλησία, η μεγάλη παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε τελικά την περασμένη Πέμπτη στην αίθουσα φιλοσοφικών συζητήσεων “Ορφεύς”. Ένα μεγάλο μπράβο στον συγγραφέα και στις εκδόσεις Δαιδάλεος που αψηφούν τις δυσκολίες της εποχής μας -την οικονομική κρίση, την πνευματική θολούρα και την ετεροχρονισμένη λογοκρισία- για να προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό, προσεγμένο υλικό για υγιή προβληματισμό…

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο και τα περιεχόμενα του εδώ.
Για αγορά του βιβλίου, στείλε μήνυμα στο daidaleos@hotmail.gr
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δαιδάλεος, ένα εκδοτικό μέλος των πρότυπων εκδόσεων Πηγή και του iWrite.gr.

Related Posts

Tags

Share This