Μήπως το Μέλλον του Χριστιανισμού είναι… στο Διάστημα;

16/11/09 by

Εντόπισα σήμερα την παρακάτω είδηση: «Οι επιστήμονες της Επιστημονικής Ακαδημίας του Βατικανού αναζητούν απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα, κατά πόσο υπάρχει ζωή πέρα από τον πλανήτη μας, με ό,τι μία τέτοια ανακάλυψη θα συνεπαγόταν για τα δόγματα της Καθολικής Εκκλησίας, σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου.
Σε Σύνοδο Αστροβιολογίας που διοργανώνεται αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη, χριστιανοί επιστήμονες από όλον τον κόσμο, θα παρουσιάσουν μελέτες, αναφορικά με τη δημιουργία της Γης, την πιθανή ύπαρξη ζωής εκτός αυτής εν αγνοία μας, και τις ανακαλύψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε άλλους πλανήτες».
Η σχέση της Εκκλησίας με το Διάστημα δεν ήταν ποτέ καλή (όλοι θυμόμαστε την περίπτωση του Γαλιλαίου). Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αλλαγές στην νοοτροπία του ρωμαιοκαθολικού προπυργίου, εξελίξεις που κάποιοι ερμηνεύουν ως προσπάθειες απόγνωσης ενός θεσμού που αρχίζει να συνειδητοποιεί πως φτάνει στο τέλμα του.
Ίσως να συμβαίνει έτσι… μπορεί όμως οι κινήσεις της Παπικής Εκκλησίας να «κρύβουν», μια άλλη, πιο εναλλακτική στρατηγική.
Αναλογιστείτε για λίγο τι μπορεί να συμβεί την ημέρα της Επαφής, όταν ανακαλύψουμε πως οι Ξένοι από το Διάστημα δεν έχουν γνωρίσει τον Ιησού. Αναμφίβολα τότε, οι Χριστιανοί θα συσπειρωθούν εκ νέου, ανανεώνοντας την πίστη τους με μια νέα ιεραποστολική διάθεση!
Τι θέλω να πω μ’ αυτό;
Σύμφωνα με τους Αποστόλους, ο Λόγος θα πρέπει να φτάσει μέχρι τα πέρατα του κόσμου, μονάχα τότε είναι που θα επέλθει η Αποκάλυψη. Φανταστείτε λοιπόν τώρα, κατά την πρώτη φάση της Επαφής, εκατομμύρια άνθρωποι φοβισμένοι μπροστά σε ένα ανώτερο πολιτισμό.
Που θα στραφούν; Στην Εκκλησία! Γιατί; Διότι εφόσον ο Ιησούς επέλεξε την Γη για να διδάξει, άρα οι γήινοι είναι ο εκλεκτός λαός, και ως έτσι οφείλουν να μεταδώσουν το μήνυμα των Ευαγγελίων. Έτσι αντισταθμίζεται το πολιτισμικό σοκ…
Συνεπώς, δεν θα πρέπει να μας φαίνεται τόσο παράξενο το σημερινό «άνοιγμα» της Εκκλησίας στις νεώτερες εξελίξεις/κοσμολογικές θεωρίες. Προσπαθούν ίσως να προλάβουν τα γεγονότα που έρχονται…
Όσον αφορά την ελληνική μας Εκκλησία; Χμ… Λόγο της εσωστρεφής της φύση, το πιο πιθανό είναι η Ορθοδοξία να περιοριστεί σε ένα είδους εσωτερικό κίνημα με λίγους εκφραστές.
Το πραγματικό ερώτημα είναι ποια θρησκεία θα φέρουν στη Γη τα «αδέλφια» μας από το Διάστημα!

Related Posts

Tags

Share This