Ανασκόπηση Μυστηρίου 2009

01/01/10 by

Αν ο χρόνος είναι μια κατάσταση του νου τότε γιατί τα σημάδια του είναι αισθητά; Ίσως γιατί το μοντέλο που έχουμε δεν περιγράφει επακριβώς την φύση του ή –πιο σωστά– η αντίληψη που έχουμε εμείς γι’ αυτό που ονομάζουμε χρόνο δεν ανταποκρίνεται στην ουσία της έννοιας.
Όπως και αν έχει πάντως, σήμερα ο ημερολογιακός χρόνος συμπληρώνει ακόμη έναν κύκλο, και όλοι λίγο ή πολύ στοχαζόμαστε τα όσα συνέβησαν τους 12 μήνες που μας πέρασαν για να μάθουμε (ελπίζω) από τα λάθη και τα πάθη μας.
Ποιο ήταν λοιπόν ο πρωταγωνιστής του 2009; Οι περισσότεροι θα υποδείξουν το ζήτημα της οικονομικής κρίσης. Προσωπικά διαφωνώ! Η «κρίση» είναι απλά ένα αισθητό σύμπτωμα μιας λανθάνουσας κατάστασης, ενός ρεύματος που κοχλάζει εδώ και χρόνια. Έχω γράψει πολλά για το θέμα, γι’ αυτό και δεν θέλω να σας κουράσω, συνοπτικά μονάχα σας υπενθυμίζω πως βαδίζουμε σαν Τρελοί (βλέπε την πρώτη κάρτα των Ταρώ) στο μονοπάτι του Σεθ…
Στα του περιοδικού τώρα: η χρονιά είχε μπει δυναμικά, με πολλά πρωτότυπα ρεπορτάζ που είχαν να κάνουν με την περίφημη Ομάδα Έψιλον. Το mystery έκανε την διαφορά πιστεύω διότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, παρουσιάστηκε το όλο θέμα μέσα από χειροπιαστά στοιχεία, και όχι υπονοούμενα και υπερβολές.
Βέβαια πληρώσαμε ακριβά τον «Πόλεμο των Έψιλον» διαπιστώνοντας (με λύπη) πως ο νεοέλληνας έχει ανάγκη την νεομυθολογία του (ίσως τώρα όσο ποτέ άλλοτε). Παρόλ’ αυτά παραμείναμε πιστοί στις ιδεολογικές αρχές του περιοδικού και έτσι επανήλθαμε δημιουργικά εκεί όπου ξέρουμε να είμαστε οι καλύτεροι!
Στα των συνεργατών μου: Εδώ η χρονιά ήταν άκρως δημιουργική αφού είχα την χαρά να γνωρίσω και να συνεργαστώ με μια σειρά από νέα σπουδαία άτομα (όπως η Γεωργία, ο Παναγιώτης κ.α.). Θα ήθελα όμως να μείνω σε δυο πρόσωπα…
Ο καλός μου φίλος, στενός συνεργάτης και κουμπάρος Νικόλαος Κουμαρτζής πέρασε πετυχημένα (κατά την γνώμη μου) μια δύσκολη περίοδο αρχισυνταξίας στο περιοδικό Forbidden History, συνέθεσε το Meta-Δίκτυο, ανανέωσε θεαματικά την ιστοσελίδα της Κοινότητας του Μεταφυσικού (που συμβάλει ουσιαστικά περισσότερο από 7 χρόνια στην εναλλακτική αναζήτηση έχοντας αναδείξει νέες ιδέες και μοναδικούς ανθρώπους) και φυσικά, κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό του βιβλίο, το Ελλάδα του Παραφυσικού, ίσως την σημαντικότερη μελέτη που έχει γραφτεί τελευταία για το μυστήριο στην χώρα μας.
Από την άλλη πλευρά, ο αδελφικός μου φίλος και καλός συνεργάτης Μηνάς Παπαγεωργίου, εκτός των άλλων, δημοσίευσε την πρώτη του ερευνητική εργασία, το Υπόθεση Παιδιά του 1983. Πιστεύω πως αυτό το βιβλίο αποτελεί μονάχα μια εισαγωγή των δημοσιογραφικών του επιτευγμάτων.
Τέλος στα προσωπικά: Στα μέσα σχεδόν της περασμένης χρονιάς, είχα την ευλογία να περάσω την σχέση μου στο αμέσως επόμενο βήμα, και ο αρραβώνας μου με την όμορφη Βάγια ήταν ένα μαγικό συμπλήρωμα στην παραμυθένια μας σχέση… μονάχα που η ραγδαία αύξηση των υποχρεώσεων μου στο περιοδικό, ελαχιστοποίησε δραματικά την μαγική μου πορεία.
Δυστυχώς, το 6μηνο πείραμα που είχε ξεκινήσει πάνω στο Ρεύμα του Νεκρονομικόν τέθηκε σε παύση, αν και τα πρώτα θετικά σημάδια του εμφανίστηκαν από πολύ νωρίς. Αν υπάρχει λοιπόν κάτι που θα ευχόμουν για την νέα χρονιά, αυτό είναι σίγουρα το να έχω περισσότερο χρόνο για μένα…
Και το μυστήριο; Α ναι! Μπορεί κάποιοι να στέκονται απαισιόδοξοι και να ψιθυρίζουν πως η έρευνα στην Ελλάδα πεθαίνει ή πως η επιστήμη σκοτώνει κάθε τι το παράξενο, η αλήθεια όμως είναι άλλη.
Μην ταυτίζεται την έρευνα με ότι δημοσιεύετε στα περιοδικά και τα βιβλία της χώρας μας. Αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, ένα μικρό κομμάτι από όλα όσα πραγματικά συμβαίνουν εκεί έξω. Και ναι, είναι πολλά αυτά που αψηφούν την αντίληψη μας για το πραγματικό.
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω μύθους για να ωραιοποιήσω το αληθινό ανεξήγητο, ούτε ρηχά υπονοούμενα. Το μυστήριο υπάρχει! Βρίσκεται παντού απλά αφεθείτε στον πλουραλισμό της ζωής και πολύ σύντομα οι δρόμοι σας θα διασταυρωθούν.
Ήδη οι εξελίξεις είναι καλπάζουσες. Καθώς πλησιάζουμε το 2012 ο δείκτης της παραδοξολογίας θα αυξηθεί τρομερά. Περίεργες παρουσίες γίνονται ήδη αισθητές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αλλόκοτα φαινόμενα συμβαίνουν ολοένα και πιο τακτικά σε κάθε πλευρά της υφηλίου. Ο κόσμος σιγά σιγά ντύνετε τα πέπλα του μυστηρίου αναμένοντας την Μεγάλη Αλλαγή. Και μετά;
Well… για το τι θα γίνει μετά θα σας πω σ’ ένα άλλο μου κείμενο. Για την ώρα θα αρκεστώ να σας προσφέρω ένα μπουκέτο με ευχές για το 2010. Ας είναι ευτυχισμένο και δημιουργικό όπως ακριβώς το ονειρεύεστε.

Related Posts

Tags

Share This