Κυνηγώντας Φαντάσματα σε Σκοτία & Ελλάδα

04/02/10 by

Δυο είναι τα θέματα που έχουν την μεγαλύτερη απήχηση αυτή την στιγμή στο εξωτερικό: το εξωγήινο ζήτημα και το περιθανάτιο αίνιγμα – προσέξτε πως και τα δυο αφορούν το στοιχείο της εξόδου (διαφυγής) από την επαναληψιμότητα της καθημερινής μας ζωής…
Για το πρώτο μπορούν να ειπωθούν πολλά, πάρα πολλά, προσέξτε όμως λίγο αυτή την είδηση – τελικά δεν είμαστε μόνο εμείς οι «περίεργοι» που ασχολούμαστε με τους ξένους από το διάστημα!
Όσον αφορά τα φαντάσματα: σας μεταφέρω με χαρά την είδηση για το φετινό Ghost Festival του Εδιμβούργο που αυτή την φορά θα πραγματοποιηθεί στις 18 με 23 Μαρτίου – για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων, δείτε εδώ.
Αν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις μου στο περιοδικό, θα προσπαθήσω να βρεθώ και εγώ στην Σκοτία, καθώς αυτή την χρονιά, τα events θα πλαισιωθούν από σειρά ομιλιών που θα κάνουν γνωστοί παραψυχολόγοι όπως ο Dr. Ciaran O’Keeffe.
Ο τελευταίος έγινε ιδιαίτερα διάσημος μέσα από την βρετανική σειρά ντοκιμαντέρ, Most Haunted όπου μια ομάδα από εικονολήπτες και μέντιουμ περιπλανιούνται στην Αγγλία «κυνηγώντας» φαντάσματα.
Το είδος αυτών των εκπομπών γνωρίζει μεγάλη άνθιση στο εξωτερικό, και είναι πολύ πιθανόν να δούμε και στην χώρα μας κάτι αντίστοιχο. Ήδη ο Αλκιβιάδης Αϊβάζης με την ομάδα του (Alpha Research Team) επιδιώκει να αποκτήσει το δικό του μόνιμο τηλεοπτικό πόστο προβάλλοντας εβδομαδιαία τις περιηγήσεις τους σε εγκαταλελειμμένα σπίτια της Ελλάδας.
Πολλά μπορούν να γραφτούν γι’ αυτή την προσπάθεια. Προσωπικά είμαι υπέρ της, αν και επιμένω πως κατά βάση αυτές οι εκπομπές είναι περισσότερο show εικόνας και ήχου παρά επιστημονική έρευνα.
Ήδη πάντως, οι πρόσφατες εμφανίζεις του Άλκι (τον οποίο και θα συναντήσω αυτό το τριήμερο για να συνεργαστούμε σε κάποιες έρευνες εδώ Θεσσαλονίκη) σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές έχουν προκαλέσει κύμα ενθουσιώδους μιμητισμού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Fantasmatakides που οργώνουν την Αττική ψάχνοντας ίχνη του παραφυσικού.
Δυστυχώς στο σύνολο του υλικού που έχουν μαγνητοσκοπήσει μέχρι στιγμής δεν διακρίνεται κάτι πραγματικά αξιοπερίεργο. Για να θεωρήσουμε πως κάτι είναι παραφυσικό, πρέπει να είναι εμφανές και ευδιάκριτο όχι ένα υποκειμενικό simulacrum…
Πολύ συχνά βλέπουμε αυτό που θέλουμε να δούμε, παρά αυτό που υπάρχει από μόνο του. Πρόκειται δηλαδή για μια φυσική αντιληπτική λειτουργία gestalt όπου το ακαθόριστο συνθέτει εικόνες στην προσπάθεια του νου να προσδώσει νόημα στο ασαφές…
Παρ’ όλα αυτά ελπίζω η εν λόγο ομάδα –όπως και άλλες που περιμένω πως θα σχηματιστούν σύντομα ανά την χώρα– να συνεχίσουν απτόητοι τις προσπάθειες τους. Με την στοιχειώδη προσοχή και με τον κατάλληλο εξοπλισμό, είμαι απόλυτα βέβαιος πως κάποιος θα μπορέσει να καταγράψει κάτι πέρα από κάθε αμφιβολία.
Πέρα λοιπόν από την λεκτική μου υποστήριξη, δηλώνω ανοιχτά το ενδιαφέρον μου να βοηθήσω πρακτικά τις όποιες προσπάθειες. Διότι το «κυνήγι» των φαντασμάτων δεν είναι παιχνίδι, αλλά εμπειρία ζωής και τρόπος που μπορεί να αλλάξει όλα όσα γνωρίζουμε για την ανθρώπινη φύση.

Related Posts

Tags

Share This

5 Comments

 1. FANTASMATAKIDES

  Θέλω να πω ότι όταν ξεκινήσαμε την ομάδα δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε η ομάδα Alpha research τώρα πρόσφατα το μάθαμε όταν τους έδειξε στον ANT1. Η ομάδα μας έχει ανεβάσει το υλικό της . Έχει μέχρι στιγμής περισσότερο υλικό από την ομάδα Αlpha η οποία από ότι έμαθα ασχολείται χρόνια με αυτό ενώ εμείς λιγότερο από χρόνο.
  Έχουμε forum όπου ο καθένας μπορεί να γράψει τις ιστορίες του http://www.fantasmatakides.forumotion.com
  Σελίδα στο Internet
  http://www.fantasmatakides.5u.com
  blogspot
  http://fantasmatakides.blogspot.com
  web radio
  http://www.radiofs.5u.com

  ακόμη μπορείτε να μας βρείτε στο youtube, metacafe, στο google γράφοντας fantasmatakides

 2. Γιώργος Ιωαννίδης

  Δεν τίθεται θέμα πρωτιάς εδώ! Άτυπα άλλωστε, πολλές παρέες (άλλοτε περισσότερο οργανωμένες και άλλοτε όχι) στο παρελθόν έχουν επιχειρήσει ghost hunting με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
  Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω μονάχα είναι πως η Ομάδα έχει ασφαλώς πολύ περισσότερο υλικό από αυτό που έχει παρουσιάσει στο internet, το οποίο είναι να χρησιμοποιηθεί για την εκπομπή, όταν με το καλό αυτή προβληθεί στην τηλεόραση!
  Ήμουν παρόν εξάλλου, στα γυρίσματα και στην έρευνα που διεξάχθηκε τελευταία…

 3. FANTASMATAKIDES

  Να ευχηθούμε και εμείς στην ομάδα Alpha να της πάνε όλα όπως θέλει,
  Διάβασα ότι πήγες μαζί τους , μου ακούστηκαν υπερβολικά όμως όλα αυτά που είδατε, για παράδειγμα έχουμε πάει 3 φορές στο Ξενία και ποτέ δεν πετύχαμε πόρτα να ανοιγοκλείνει η ότι δίποτε παρόμοιο, μήπως λέω μήπως το βίντεο με την πόρτα ήταν λίγο στημένο ? Δεν του είδα και πολύ φοβισμένους υποτίθεται ότι αν κάτι κούναγε , δεν ξέρανε τι δυνάμεις μπορεί να έχει άρα έπρεπε να υπάρχει φόβος.

 4. Γιώργος Ιωαννίδης

  Παραβρέθηκα στην έρευνα στο σπίτι της Θεσσαλονίκης, και μπορώ να μιλήσω για τα εκεί φαινόμενα. Κατέγραψα 9 αξιόλογα κινητικά φαινόμενα από τα οποία τα 2 δεν φέρουν καμία δυνατή εξήγηση. Σε όλα ήμουν παρών.
  Όσον αφορά τώρα την αξιοπιστία της Ομάδας, στην μέχρι τώρα σχέση μου μαζί τους δεν έχω εντοπίσει να έχουν στήσει κάτι ή έστω να έχουν αυτό τον σκοπό. Δεν σε παρεξηγώ που είσαι δύσπιστος ως προς αυτό και ουσιαστικά καλά κάνεις διότι έτσι ακονίζεις την αντικειμενικότητα σου.
  Τέλος, όσον αφορά την μη επανάληψη των φαινομένων στον Ξενία… well, δεν πρόκειται για μηχανικά φαινόμενα αλλά για αντιδράσεις σε άτομα και καταστάσεις! Δεν είναι παράλογο λοιπόν που δεν καταγράψατε τίποτα… οι συνθήκες ήταν άλλες, τα άτομα διέφεραν, ίσως ακόμη και η μεθοδολογία.

 5. FANTASMATAKIDES

  Απλός στο βίντεο τους φαίνεται μια άσπρη μπάλα που περνάει η οποία έμεινε ασχολίαστη και δασών περισσότερη έμφαση στην πόρτα, δεν διαφωνώ ότι κάτι μπορεί να παίζει στο Ξενία , γιατί και εμείς είχαμε ακούσει περίεργους ήχους σε ένα δωμάτιο του υπογείου. Απλώς μου φάνηκε κάπως η πόρτα.
  Όσον αφορά την επίσκεψη σου στο σπίτι με την ομάδα Alpha δεν έχω να πω κάτι , όλα είναι πιθανά, δεν έχει τύχει να πάμε εκεί , δεν ξέρουμε πως είναι ο χώρος οπότε περιμένουμε με το καλό το video.