Sitra Ahra & οι Απόκρυφοι Συμβολισμοί στο Νέο CD των Therion

11/09/10 by

Την καινούργια τους Μουσική Συλλογή κυκλοφορεί την ερχόμενη Παρασκευή το Σουηδικό heavy metal (με αρκετές συμφωνικές επιρροές) συγκρότημα, Therion.

Ο τίτλος του νέου cd Sitra Ahra, είναι ένας ακόμη αποκρυφιστικός όρος που συμπληρώνει επάξια την occult γραμμή του group. Τι σημαίνει όμως το Sitra Ahra και τι πραγματικά απεικονίζει το εξώφυλλο του καινούργιου cd.
Οι Therion δεν είναι ξένοι στον αποκρυφισμό, καθώς μέλη του συγκροτήματος είναι επίσης μέλη του Ordo Draconis et Atri Adamantis γνωστό πιο απλά ως Dragon Rouge. Στα πλαίσια των εργασιών του Κόκκινου Δράκου, ο μάγος καλείται να περάσει μέσα από το Κλιφωθικό Δέντρο του Θανάτου, να αφυπνίσει τις Δρακόντειες εσωτερικές του δυνάμεις, και να αναγεννηθεί θεϊκότερος.
Πρόκειται εν ολίγοις για ένα μαγικό μονοπάτι της Αριστερής Ατραπού (Left Hand Path) που εργάζεται με τις δυνάμεις του Sitra Ahra του άλλου κόσμου δηλαδή της Καμπαλιστικής δημιουργίας…
Σύμφωνα με τον Ιουδαϊκό μυστικισμό, όταν το Δέντρο της Ζωής με τα δέκα Σεφιρώθ άρχισε να εκπορεύεται, ένα χάσμα δημιουργήθηκε ανάμεσα στις τρεις ανώτερες Σεφίρες και τις κατώτερες εφτά.
Ως αποτέλεσμα, σχηματίστηκε η Άβυσσος μέσα στην οποία χύθηκε μέρος από την δημιουργική σπίθα του Θεού, γεγονός που έδωσε ζωή στα άδεια κελύφη των υπάρξεων που υπήρχαν στην Άλλη Πλευρά, στον Sitra Ahra.
Βλέπετε, με βάση τον Καμπαλιστικό μυστικισμό, ο Θεός δημιούργησε πολλούς ακόμη κόσμους πριν τον δικό μας, επειδή όμως δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στους στόχους Του, οι κόσμοι αυτοί έσβησαν, αφήνοντας πίσω μια ηχώ. Η γεωμετρία αυτού του αντίποδα σύμπαντος αποτελεί το Δέντρο του Θανάτου των Κλιφώθ που είναι το καθρέπτισμα του Δέντρου της Ζωής των Σεφιρώθ.
Sitra Ahra λοιπόν, είναι ο αντικόσμος, η άλλη πλευρά της δημιουργίας όπου την έδρα τους έχουν οι δαιμονικές δυνάμεις του Σαμαέλ. Όσον αφορά το εξώφυλλο, απεικονίζει το Δέντρο της Ζωής (όπου οι κύκλοι είναι οι Σεφίρες) και πιο συγκεκριμένα την τελευταία Σεφίρα Μαλκούτ από όπου αναδύεται ένα κέλυφος (Κλιφώθ) μ’ ένα ακτινοβόλο πυρήνα, η ψυχή του δαιμονικού άρχων αυτού του Κλιφώθ ή ακόμη και το μυστήριο του kelippath nogah…
Συμπληρωματικά, αξίζει να αναφέρω πως οι Therion αναμένονται στην Ελλάδα στις 19 και 20 Νοεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αντίστοιχα (βλέπε και εδώ).

Related Posts

Tags

Share This

5 Comments

 1. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Fotis Baltoumas
  Βασικά θα διαφωνήσω λίγο ως προς αυτό που γράφεις για το εξώφυλλο. Έχω την εντύπωση πως το δέντρο είναι ανάποδα, και πως το κέλυφος βρίσκεται πάνω στη σφαίρα του Primum Mobile… Σύγκρινε λίγο το σχήμα με ένα αναποδογυρισμένο καμπαλιστικό …δέντρο και θα το δεις κι εσύ. (πρόσεξε λίγο τα μονοπάτια και τις θέσεις των σφαιρών και θα το καταλάβεις…) Νομίζω πως είναι το Δέντρο του Θανάτου και όχι της Ζωής, το οποίο είναι στραμμένο προς τα κάτω, στον Κάτω Κόσμο του Ασυνειδήτου – κάτι που σε τελική ανάλυση ταιριάζει και με τη θεματολογία του δίσκου, την κάθοδο στο Sitra Ahra. Το κέλυφος είναι η 10η Κλίφα Thaumiel, και η μάυρη ουσία που αναδύεται είναι η αναγεννημένη ψυχή που οδεύει στον 11ο βαθμό του D.R., το Σύμπαν Β… τουλάχιστον έτσι το έχω καταλάβει.
  Επίσης το κέλυφος βρίσκεται ακριβώς πάνω από μια μαύρη θάλασσα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους συνειρμούς… σαν τα Νερά του Χάους της Τίαματ…

 2. Γιώργος Ιωαννίδης

  Έχεις δίκιο!! Είναι ανεστραμμένο το Δέντρο! Σ’ αυτή την περίπτωση πιθανόν να είναι το Κλιφωθικό Δέντρο, και η 10η σφαίρα Thaumiel, όπου ο Σατανάς καταστρέφει το σύμπαν Α, και ο Μολώχ ανοίγει το Σύμπαν Β (το 11ο βήμα πάνω στο Δέντρο). Σ’ αυτή την περίπτωση, αυτό που αναδύεται από το ανοιχτό κέλυφος πρέπει να είναι ο ακτινοβόλος άνθρακας ή Μαύρο Διαμάντι, η ενοποιημένη ψυχή του μύστη που έχοντας γνωρίζει τα μυστήρια του Sitra Ahra βαδίζει πέρα από τον θεό…
  Θάλασσα ε; Μου μοιάζει επίσης και για την επιφάνεια της Σελήνης…

 3. Anonymous

  Melez George!

  Ως μέλος του Dragon Rouge, τους έκανες ωραία παρουσίαση 😉

  Η μουσική των Therion είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Το Summernight City είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια.

  http://www.youtube.com/watch?v=zPqVFfT4Kck

  HO DRAKON HO MEGAS!

 4. Anonymous

  Melez George!

  Ως μέλος του Dragon Rouge, τους έκανες ωραία παρουσίαση 😉

  Η μουσική των Therion είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Το Summernight City είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια.

  http://www.youtube.com/watch?v=zPqVFfT4Kck

  HO DRAKON HO MEGAS!

 5. Anonymous

  Το summernight city ειναι τραγουδι των Αbba. Οι Therion εχουν πολυ καλυτερα κομματια απο μια διασκευη..