Ο Δολοφόνος που Ήθελε να Γίνει o Joker

24/07/12 by

Το βράδυ της 20ης Ιουλίου μια πρωτόγνωρη τραγωδία για την ιστορία της 7ης Τέχνης, θα λάβει χώρα στο Κολοράντο των ΗΠΑ, όταν ο 24χρονος υποψήφιος για διδακτορικό στις νευροεπιστήμες James E. Holmes, σωσμένος με όπλα, και με βαμμένα μαλλιά, σκοτώνει 12 άτομα και τραυματίζει 58 ακόμη, κατά την διάρκεια της προβολής της νέας υπερπαραγωγής The Dark Knight Rises.
To συμβάν από κάθε άποψη είναι φρικτό, και δικαιολογημένα πολλοί ανησυχούν καθώς όπως όλα δείχνουν, τα περιστατικά με τους μαζικούς δολοφόνους, αυξάνονται επικίνδυνα τελευταία, εντός και εκτός Αμερικής. Πρόκειται άραγε για ένα ακόμη σημάδι μιας απευαισθητοποιημένης κοινωνίας που έχει θυσιάσει στον βιομηχανικό βωμό του κέρδους, στοιχειώδης θεσμούς και ιδεώδη που επιτρέπουν την ανάπτυξη του ανθρώπινου ήθους;
Την ίδια στιγμή, η εμφανής παθολογία του Holmes, ο οποίος παρουσιάστηκε στο χώρο του εγκλήματος με αντιασφυξιογόνα μάσκα και πορτοκαλί μαλλιά υποδυόμενος τον Joker, αποτελεί μια ακόμη (τραγική) επιβεβαίωση του κανόνα (;) που θέλει η ζωή να μιμείται την τέχνη!
Μέχρι σήμερα, γνωρίσαμε πολλές περιπτώσεις ανδρών στην Αμερική, που θέλοντας να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, φόρεσαν αυτοσχέδιες μάσκες (ή τις στολές των αγαπημένων τους χάρτινων υπερηρώων) και περιπολούσαν τις νύχτες τους δρόμους της πόλης.
Καθόλου παράξενο λοιπόν, που η προσπάθεια τόσων και τόσων να ενσαρκώσουν το ηρωικό αρχέτυπο με την τοτεμική διάσταση ενός Ανθρώπου Νυχτερίδα ή ενός Ανθρώπου Αράχνη, μαγνήτισε το ενδιαφέρον για την εκδήλωση και των αντι-ηρώων από το mythos που πλάθουν τα κόμικς!
Μήπως αυτό σημαίνει πως σύντομα θα δούμε ακόμη περισσότερους villains να σπέρνουν τον τρόμο στον πραγματικό κόσμο; Ήδη, μια σειρά από απάνθρωπα εγκλήματα στην Αμερική διαθέτουν πολλά κοινά με κινηματογραφικές επιθέσεις από Ζόμπι (βλ. mystery τ. 84).
Τι ώθησε άραγε το χέρι του Holmes σ’ αυτή την παραφροσύνη; Καμία επίσημη ψυχιατρική γνωμάτευση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, δεν θα ήταν υπερβολή όμως αν θεωρήσουμε πως μέσα από την φιγούρα του Joker -που όπως πολύ σωστά σκιαγράφησε ο Christopher Nolan στο The Dark Knight, δηλώνει το απροσδιόριστο χάος- ο Holmes διέκρινε μια χαραμάδα εξόδου από ένα περιβάλλον που υπερτονίζει τον εντυπωσιασμό και ισοπεδώνει το ανθρώπινο πνεύμα. Θέλοντας λοιπόν ίσως και ο ίδιος να δώσει νόημα στην ζωή του -έστω και για μια στιγμή, έστω και με αυτό τον τρόπο- επέλεξε την λάμψη του Κατεργάρη που περιγελά το Σύστημα και ότι αυτό πρεσβεύει.
Δεν υπολόγισε βέβαια κάτι πολύ σημαντικό: πως η ζωή δεν είναι πάντα σαν τους μύθους, αφού το τέλος δεν θα είναι ένα ωραιοποιημένο Arkham Asylum όπου η πιθανότητα διαφυγής και επανάληψης είναι μεγάλη, αλλά η ισόβια φυλάκιση, ίσως ακόμη και η ηλεκτρική καρέκλα…

Related Posts

Tags

Share This

2 Comments

  1. Γιώργος Ιωαννίδης

    σχόλιο από Facebook

    Sasha Non Serviat
    Συμπληρώνω, βάσει των δημοσιεύσεων στις ξένες εφημερίδες τις τελευταίες μέρες, ότι ο συγκεκριμένος φοιτητής Ιατρικής (υποψήφιος διδάκτωρ νευρολογίας) ενδιαφερόταν πολύ για τις εναλλακτικές συνειδησιακές καταστάσεις, κι εκτός από εργαστηριακή έρευνα που παρουσίασε στη διάρκεια των σπουδών του, απ’ότι αρχίζει και λέγεται, πειραματιζόταν ο ίδιος με ψυχότροπες ουσίες ενώ τη μέρα που πήγε στο σινεμά με σκοπό να σκορπίσει τον θάνατο, είχε πάρει κάμποσα ισχυρά παυσίπονα, που και πάλι απ’ότι λέγεται, έχουν ισχυρή ψυχότροπη δράση. Αυτό, σε συνδυασμό με αυτά που ήδη επισήμανες, νομίζω λέει πολλά.

  2. Η περίπτωση να πρόκειται για μία ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά σε τέτοιες περιπτώσεις, για μένα πάντα…

    Τώρα το αν επιλέγει ο δολοφόνος να μασκαρευτεί και να μοιάζει σε κάποιον σούπερ ήρωα -καλό ή κακό- αυτό, μάλλον, έχει να κάνει με τα… προσωπικά του βιώματα και προτιμήσεις (: