Πως Έβλεπαν το Μέλλον οι Έλληνες του 1978;

18/02/12 by

Ανατρέχοντας στο αρχείο της βιβλιοθήκης μου με τα παλιά περιοδικά της εναλλακτικής αναζήτησης, συνάντησα ένα τεύχος του θρυλικού πια σήμερα περιοδικού Αινίγματα του Σύμπαντος, ένα από τα πρώτα αν όχι το πρώτο έντυπο στην Ελλάδα για το ανεξήγητο.
Στις σελίδες λοιπόν του τεύχους 34 (Μάρτιος 1978, σελ 37), υπάρχει κάπου σε μια γωνιά μια ανυπόγραφη παράγραφος για το πως θα πρέπει να είναι ο κόσμος του 2002…

Μετά από 25 χρόνια, τη ζωή μας μέσα στο σπίτι και στη δουλειά μας θα ρυθμίζουν ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι. Η νοικοκυρά θα απαλλαγεί από τον μπελά του μαγειρέματος. Το φαγητό θα γίνεται από ηλεκτρικές κουζίνες προγραμματισμού, τα τηλέφωνα θα καταργηθούν, οι άνθρωποι θα επικοινωνούν με τα βιντεόφωνα, θα υπάρχουν ηλεκτρονικά προγράμματα ελέγχου της θερμοκρασίας, θα έχει καθιερωθεί η παγκόσμια τηλεόραση και επικοινωνία και καθένας θα μπορεί να παρακολουθεί προγράμματα σε οποιοδήποτε σημείο της Γης. Λίγο πολύ όλα αυτά είναι γνωστά, το σπουδαιότερο όμως είναι ότι το χρήμα θα έχει καταργηθεί ή μάλλον θα αντικατασταθεί από τον ηλεκτρονικό εγκέφαλο. Και ένα μεγάλο πρόβλημα. Το έτος 2010-2020 ο πληθυσμός θα κυμαίνεται μεταξύ 5.500.000.000 και 6.000.000.000 κατοίκους. Αυτά για όσους φτάσουν το 2002!

Σήμερα, εν έτη 2012 μπορούμε να πούμε πως ο ανώνυμος αρθρογράφος έπεσε πολύ κοντά στις προβλέψεις του όσον αφορά το τεχνολογικό κομμάτι. Δεν δικαιώθηκε όμως στο θέμα του υπερπληθυσμού (σήμερα υπολογίζεται πως τον πλανήτη μας κατοικούν 6.994 δισεκατομμύρια άνθρωποι!) αλλά και της οικονομίας που όπως πολύ καλά γνωρίζουμε αυτή την περίοδο, ελέγχει και με το παραπάνω τις τύχες των λαών…
Άραγε, πως θα είναι ο κόσμος μετά από 25 χρόνια;

Related Posts

Tags

Share This

3 Comments

  1. Παναγιώτης Κάρδαρης

    Όλα αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηρίστούν ευσεβείς πόθοι του γράφοντος εκεινο το άρθρο,σήμερα όντως υπάρχουν βιντεόφωνα όπως το Skype και αλλες ανέσεις….ο μόνος πόθος που φαίνεται να μην γινει ποτέ πραγματικότητα ειναι η κατάργηση του χρηματος…..αν και δεν κατάλαβα τι θέλει να πει αναφέρωντας έναν ηλεκτρονικό εγκέφαλο στην θέση του χρήματος…..

  2. χμμμ… πού ακριβώς έπεσε μέσα ο αρθογράφος; Καμία σωστή πρόβλεψη δεν έκανε πιστεύω!

  3. Γιώργος Ιωαννίδης

    Κι όμως, μπορεί να μην είναι ακριβής οι «προβλέψεις», μπορούμε όμως να τις αναγνωρίσουμε στο delivery, στην δορυφορική τηλεώραση και το internet.