Μνήμη και Γνώση στο “Μην το Πεις Πουθενά”

24/10/13 by

Από τα βάθη του χρόνου οι άνθρωποι αγαπούσαν να διηγούνται ιστορίες. Από την εποχή όπου οι σαμάνοι και οι κυνηγοί εξιστορούσαν τα ταξίδια και τις περιπέτειες τους στους ανθρώπους της φυλής, γύρω από την φωτιά, μέχρι και σήμερα, ακόμη και όταν κατεβάζουμε ένα βιβλίο από τα ράφια ενός βιβλιοπωλείου αδημονώντας να βυθιστούμε στο περιεχόμενο του, η δύναμη που κρύβουν οι διηγήσεις παραμένει διαχρονική.
Μια τέτοια ιστορία, με ψυχή και ευαισθησία είναι η νουβέλα της Μαρίας Φωτοπούλου, Μην το Πεις Πουθενά (iWrite, 2013) που μας διηγείται την απίστευτη ιστορία ενός μικρού αγοριού που πήρε για δώρο μια κάμερα με την ιδιότητα να δείχνει σκηνές από το παρελθόν εκείνου του ανθρώπου όπου στρέφετε ο φακός της. Κάπως έτσι, το μικρό αγόρι θα ανακαλύψει τα μυστικά από το παρελθόν των γονιών του, θα γνωρίσει αλήθειες που και οι ίδιοι αγνοούσαν και θα βοηθήσει την οικογένεια του να συγχωρέσει τα λάθη των δικών τους γονιών φτάνοντας έτσι σε μια αληθινή μεταμόρφωση.
Πρόκειται άραγε για φανταστική ιστορία; Μπορεί να μην υπάρχουν τέτοιες κάμερες η αλήθεια όμως είναι πως ζούμε όλοι κάτω από ένα μαγικό θόλο πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένο το παρελθόν και όχι το παρόν μας. Αναφέρομαι ασφαλώς στον νυχτερινό ουρανό όπου τα αστέρια είναι φως που φτάνει σ’ εμάς μετά από ταξίδι χιλιάδων ετών. Βλέπουμε με λίγα λόγια αυτό που ήταν και όχι αυτό που είναι τώρα… όπως περίπου η κάμερα του μικρού Αλέξη.
Παρόμοια και μικροκοσμικά μιλώντας τώρα, είναι η ανθρώπινη μνήμη που κατέχει την ιδιότητα να ζωντανεύει το παρελθόν στην οθόνη του μυαλού μας. Η μνήμη μάλιστα δεν αποτελεί ένα απλό γνώρισμα του ανθρώπου αλλά όπως σημειώνει ο Πλάτωνας, ο τρόπος για την επίγνωση της Αλήθειας, διότι τι είναι αυτή αν όχι η ανάμνηση των Ιδεών, των αρχέτυπων εκείνων στοιχείων του αληθός υπαρκτού κόσμου!
Κάθε μάθημα και γνώση είναι ανάμνηση μας εξηγεί ο μεγάλος φιλόσοφος, και η επίγνωση ελευθερία που όπως συμβαίνει και στην νουβέλα της Μαρίας Φωτοπούλου μπορεί και οδηγεί στην συγχώρεση, όπου όπως μαρτυρά η λέξη, έρχονται τα δυο σε κοινό χώρο, σε μια νέα σχέση αγάπης…

Σημείωση: το παραπάνω κείμενο είναι μέρος από την ομιλία μου κατά την παρουσίαση της νουβέλας Μην το Πεις Πουθενά που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο στα μέσα Οκτωβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, δείτε και εδώ.

Related Posts

Tags

Share This