Μια Σύντομη Εισαγωγή στο Θέλημα

04/11/13 by

Ήταν στις 8, 9 και 10 Απριλίου 1904 στο Κάιρο της Αιγύπτου, όταν ο Άγγλος ποιητής, συγγραφέας και πρώην μέλος του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής, Άλιστερ Κρόουλυ (1875-1947) θα παραλάβει από μια οντότητα που αυτοαποκαλούνταν Aiwass το Βιβλίο του Νόμου, ένα χειρόγραφο 65 σελίδων που ανακοίνωνε ένα νέο πνευματικό νόμο ελευθερίας, που συμπυκνώνεται στην περίφημη ρήση «Κάνε αυτό που θέλεις θα είναι όλος ο Νόμος» (Liber AL1:40).
Γνωστό και ως Liber AL vel Legis, κηρύττει μία νέα εποχή για την ανθρωπότητα, ένα δόγμα εκστατικής χαράς και ατομικής ελευθερίας, ενώ χαρακτηρίζει τον Κρόουλυ Προφήτη αυτού του Νέου Αιώνα.
Θεμελιώδης έννοια του Βιβλίου είναι το Αληθινό Θέλημα του ανθρώπου.
Η προσωπικότητά μας, αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως το Εγώ μας, δεν είναι η αληθινή μας υπόσταση, αλλά το αποτέλεσμα της εντύπωσης στη συνείδησή μας των παρελθουσών εμπειριών της ζωής μας.
Από πίσω κρύβεται η αληθινή μας φύση, ο Αληθινός μας Εαυτός. Η διδασκαλία του Θελήματος είναι ένα κάλεσμα να ανακαλύψουμε αυτόν τον Αληθινό Εαυτό και να του επιτρέψουμε να έρθει αυτός σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε.
Το Αληθινό Θέλημα είναι η δυναμική όψη του Αληθινού Εαυτού, είναι αυτό που ο Αληθινός Εαυτός κάνει. Αν ο Αληθινός Εαυτός είναι το ουσιαστικό, το Αληθινό Θέλημα είναι το ρήμα που πάει μαζί του. Αυτό είναι και το νόημα της φράσης «Κάνε αυτό που θέλεις θα είναι όλος ο Νόμος». Έτσι λοιπόν το ενδότατο μέσα μας, ο πυρήνας του Άστρου μας (στην κοσμολογία του Θελήματος: Hadit), συνδέεται με αυτό που είναι έξω μας, το προσωπικό μας Σύμπαν (Nuit), όταν επιτρέπουμε στον Αληθινό μας Εαυτό (Ra-Hoor-Khuit) να εκφραστεί ελεύθερα.
Αυτή η ένωση του μέσα με το έξω είναι της φύσης της Αγάπης και αυτό δηλώνεται με τη φράση «Αγάπη είναι ο νόμος, αγάπη υπό το θέλημα» (Liber AL 1:57). Οι άνθρωποι παρομοιάζονται με Άστρα που πορεύονται στο διάστημα και το να βρούμε την τροχιά μας, το Αληθινό μας Θέλημα, είναι το Μέγα Έργο. «Κάθε άντρας και κάθε γυναίκα είναι ένα άστρο» (Liber AL 1:3).
Με τον χρόνο, και κάτω από τον γενικότερο τίτλο του Θελήματος, ο Κρόουλυ θα αναπτύξει ολοκληρωμένα μία πλήρη ηθική φιλοσοφία, μία νέα θρησκευτική πνευματικότητα και ένα σύστημα μυστικιστικής και μαγικής επίτευξης με απώτερο στόχο, την πορεία σε ένα δρόμο Μύησης για την ανακάλυψη του Αληθινού Εαυτού.
Ο Κρόουλυ ονόμαζε τη Μύηση «Ταξίδι προς τα Μέσα» και ηγήθηκε δύο Ταγμάτων μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να ξεκινήσει αυτό το Ταξίδι: το Α.’.Α.’. και το Ο.Τ.Ο. (Ordo Templi Orientis). Στο Α.’.Α.’. βαδίζει κανείς το «Μονοπάτι της Μεγάλης Επιστροφής» και διδάσκεται μια σειρά από μεθόδους, όπως η γιόγκα και η τελετουργική μαγεία, αποσκοπώντας στην προσωπική του αυτογνωσία η οποία εκτός από τη βιωματική εμπειρία μια προσωπικής αντίληψης του θείου, περιλαμβάνει και την υπέρβαση της βασιζόμενης στο δυισμό υποκειμένου-αντικειμένου στοχαστικής σκέψης.
Στο Ο.Τ.Ο. από την άλλη βαδίζει κανείς το «Μονοπάτι της Αιωνιότητας», δηλαδή διδάσκεται με συμβολικό τρόπο την πορεία του ανθρώπου από τη μήτρα μέχρι τον θάνατο και πέρα από αυτόν. Παράλληλα διδάσκεται, πάλι με συμβολικό τρόπο, την ηθική πλευρά του Νόμου του Θελήματος ούτως ώστε, αν θέλει, να τον κάνει πράξη στη ζωή του. Η συμβολική διάσταση της διδασκαλίας καθιστά τον Νόμο μία ζωντανή πραγματικότητα με την οποία ο μυημένος καλείται να αλληλεπιδράσει διαλεκτικά αντί να αποδεχτεί έναν στείρο και στεγνό κατάλογο ηθικών παραγγελμάτων. Επιπλέον μέσω του Εκκλησιαστικού τμήματος του Ο.Τ.Ο. την Ecclesia Gnostica Catholica, τα μέλη του έχουν την ευκαιρία να τελούν τη Γνωστική Λειτουργία, (μία τελετή που ο Κρόουλυ εμπνεύστηκε στη Ρωσία από την Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία) και έτσι να εορτάζουν ομαδικά το Νόμο του Θελήματος σε ένα λατρευτικό πλαίσιο.
Στην μετά τον Κρόουλυ εποχή υπάρχουν και άλλοι θελημικοί οργανισμοί με τη δική τους ταυτότητα ενώ δεν είναι λίγοι οι Θελημίτες που έχουν επιλέξει να βαδίσουν το δικό του προσωπικό μονοπάτι πέρα από συλλογικότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διδασκαλία του Θελήματος, αναζητήστε το βιβλίο του Richard Kaczynski The Weiser Concise Guide to Aleister Crowley (Weiser, 2009). Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ζωή του Άλιστερ Κρόουλυ, μπορείτε να διαβάσετε την βιογραφία Perdurabo: The Life of Aleister Crowley (North Atlantic Books, 2010) του R. Kaczynski. Ενώ για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην πρακτική του Θελήματος, μπορείτε να αναζητήσετε το The Magick of Aleister Crowley: A Handbook of Rituals of Thelema (Weiser, 2003).
Τέλος για επικοινωνία με το Ο.Τ.Ο. ή το Α.’.Α.’. επισκεφτείτε τις αντίστοιχες σελίδες, εδώ και εδώ.

Σημείωση: To παρών κείμενο υπογράφει ο Φίλιππος Αϊβάζης τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για την άδεια δημοσίευσης που μου παραχώρησε.

Related Posts

Tags

Share This