Errata – Διορθώσεις

04/05/14 by

writtingΔιορθώσεις, Αλλαγές και Προσθήκες στα Προσωπικά μου Βιβλία

– Το Πρόσωπο του Ιησού ως Αρχέτυπο του Ανθρώπου

Σελ 46: Η 13η σειρά του κειμένου αλλάζει σε:  «Αυτό σημαίνει πως ιερός είναι ο διαφορετικός χρόνος και τόπος, όχι απλά όμως ο κάθε ανοίκειος χώρος και χρόνος αλλά η στιγμή ή το σημείο εκείνο που φανερώνει την αναφορικότητα στο Άλλο, στο υπερβατικό, στο άρρητο.»

Σελ 72: Στην τελευταία παράγραφο του βιβλίου, στην πρόταση της πέμπτης σειράς, αντικαταστήστε το «το βαθμό εκδήλωσης» με το «την κατεύθυνση». Οι όροι φυσικό και γνωμικό θέλημα ανήκουν στην ανθρωπολογία του Μάξιμου του Ομολογητή. Δεν πρόκειται για δυο αντίθετες ροπές, αλλά για την φυσική βούληση του ατόμου και για την εκδήλωση της ως θέληση του προσώπου, αντίστοιχα.

– Νεκρονομικόν: Το Μονοπάτι του Μαύρου Θεού
Τόμος ΙΙ

Σελ. 63: Η σελίδα ξεκινάει δίχως την παρουσία της παρακάτω παραγράφου…
Σύμφωνα με την αστρονομία των Σουμερίων, το σημείο αυτό ήταν η Νότια Οδός ή Μονοπάτι του Ένκι. Ο Ένκι ήταν θεός των υδάτων και της μαγείας. Έμβλημά του ήταν ένα τυλιγμένο φίδι όπως εκείνο του Ασκληπιού, ενώ στο Necronomicon του Σίμωνα θεωρείτε ένας από τους Πρεσβύτερους Θεούς.
Με βάση τώρα την μυθολογία των Βαβυλωνίων, γιος του Ένκι ήταν ο Άνταπα που εν αγνοία του απέρριψε το δώρο της αθανασίας. Η σοφία του όμως ήταν τέτοια που χρίστηκε σύμβουλος του πρώτου βασιλιά της Εριντού, Αλουλίμ. Στην βιβλιοθήκη ενός άλλου βασιλιά τώρα, του τελευταίου άρχοντα των Ασσυρίων, Ασουρμπανιμπάλ (7ος αιώνας π.Χ.), ο Άνταπα αποκαλείται Ουάννα αλλιώς και Οάννες, μια διαφορετική οντότητα των Βαβυλωνίων που είχε την όψη ψαριού, αλλά το σώμα ανθρώπου. Και όπως ακριβώς συμβαίνει με το πλάσμα στο Ντάγκον του Λάβκραφτ, έτσι και ο Οάννες, έβγαινε κάθε μέρα από το νερό και ερχόταν σε επαφή με τους ανθρώπους… μόνο που εκείνος ερχόταν για να τους διδάξει τέχνες και γράμματα.
Αν ανατρέξουμε τώρα στο εξαιρετικά ασυνήθιστο βιβλίο του πρώην μέλος του Ο.Τ.Ο. Allen H. Greenfield, Secret Cipher of the UFOnauts (1994), διαβάζουμε πως με βάση το σύστημα γεματρίας NAEQ6 (New Aeon English Qabbalah) ο 13ος Ενωχιανός Αιθέρας…

Σελ. 89: Στο υποκεφάλαιο για την αριθμοσοφία του 11 κάνω λόγο για την μετάπτωση που επηρεάζει την θέση όλων των ζωδίων. Ο προηγούμενος οίκος της Παρθένου όμως, δεν είναι ο Ζυγός όπως έγραψα αλλά ο Λέων. Με βάση δε το βιβλίο Μετρώντας τον Άχρονο Χρόνο των καθηγητών Θεοδοσίου και Δανέζη, η πραγματική τρέχουσα θέση της Παρθένου είναι 17/09 με 17/10. Γεγονός που σημαίνει πως η αστρολογική σύνδεση ανάμεσα στον Ζυγό και την 11 Σεπτεμβρίου είναι άκυρη.

Σελ. 119: «Do what thou Wilt shall be the whole of the Law» Για την μετάφραση του τόσο γνωστού γνωμικού του Άλιστερ Κρόουλυ, ακολούθησα την απόδοση που έκανε ο Γιώργος Μπαλάνος. Η αλήθεια είναι όμως, πως η μετάφραση «Κάνε αυτό που θέλεις θα είναι όλος ο Νόμος» συμφωνεί περισσότερο με την Θελημική φιλοσοφία, καθώς αντικαθιστά την οποιαδήποτε επιθυμία (κάνε ότι θέλεις) με το συγκεκριμένο θέλημα (κάνε αυτό που θέλεις).

Σελ. 225 – υποσημείωση 60: Ο Bill Siebert μυήθηκε στο Τυφώνιο Τάγμα το 1977 και όχι το 1997.

– Νεκρονομικόν
Τόμος Ι

Σελ. 103: Το όνομα Κόκκινος Δράκος δεν προέρχεται από το γριμόριο Grimorium Verum αλλά από το The Grand Grimoire. Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το γριμόριο του Κόκκινου Δράκου, μπορούν να ανατρέξουν στις παρακάτω ιστοσελίδες: Πατήστε εδώ όπου μπορείτε να διαβάσετε κάποια γενικά πράγματα για την ιστορία του κειμένου. Πατήστε επίσης εδώ όπου μπορείτε να κατεβάσετε σε pdf μορφή το ίδιο το κείμενο.

Σελ. 259, παραπομπή ν. 30 (μέρος Α): Απέκτησα σήμερα (24/11/08) ακόμη ένα από τα πολλά κάλπικα μα ιδιαίτερα σπάνια Νεκρονομικόν που κυκλοφορούν «ελεύθερα» εκεί έξω! Δυστυχώς δεν είχα την τύχη να το μελετήσω τα χρόνια που εργαζόμουν πάνω στο βιβλίο μου και ως εκ τούτου δεν το είχα συμπεριλάβει στην λίστα του δεύτερου κεφαλαίου!
Πρόκειται για το Liber 555 (2000) που σχεδίασε ο Michael Bell και προλογίζει ο Daniel Harms, συγγραφέας του εξαίρετου The Necronomicon Files (2003).
Ολόκληρο το βιβλίο (34 σελίδες) αποτελείτε από ασπρόμαυρα σκίτσα και επιγραφές δίχως νόημα γεγονός που αυξάνει την ασάφεια όπως και την επιτυχία του έργου!
Βλέπετε, επειδή ακριβώς το βιβλίο αυτό –όπως και κάθε άλλο βιβλίο μαγείας– φαίνεται κρυπτογραφημένο, τόσο περισσότερο αυξάνετε η πεποίθηση του αναγνώστη πως κρύβει ένα ιδιαίτερο μυστικό! Αυτή είναι άλλωστε η πραγματική δύναμη του Νεκρονομικόν – το να αφυπνίζει τις εσωτερικές μας δυνάμεις μέσα από το ακαθόριστο και το χαοτικό!
Πάντως, για όσους ενδιαφέρονται ή επιμένουν να θέλουν να βρουν νόημα μέσα στις σελίδες αυτού του έργου, οφείλω να σημειώσω πως η γραφή των κειμένων μοιάζει εξαιρετικά με την αγγελική γραφή γνωστή και ως Passing the River, αρκετά από τα σύμβολα στην εικονογράφηση παραπέμπουν στην Μυθολογία Κθούλου αλλά και στα Νεκρονομικόν του Colin Wilson. Ενώ εξίσου Liber 555 (ή Liber HAD) ονομάζεται ένα από τα libri του Άλιστερ Κρόουλυ που περιλαμβάνει οδηγίες για τον διαλογισμό της επίτευξης του Hadid. Τέλος, το βιβλίο του Bell συνοδεύετε με μια έγχρωμη ενυπόγραφη εικόνα εξαιρετικής αισθητικής που παριστά βασικά μοτίβα του Mythos όπως το λαμπερό τραπεζόεδρο, τον μαύρο πύργο με το σημάδι κ.α.

Σελ.104: Well, μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη καθότι ο Dan Clore, δημιουργός της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, κατηγόρησε ανοιχτά τον «συγγραφέα» John M. Fitzgerald πως αντέγραψε ολόκληρο το site του για να συνθέσει το βιβλίο Necronomicon Everything You Never Wanted To Know! Οι εκδόσεις Lulu αντέδρασαν άμεσα στην κατηγορία, με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει την κυκλοφορία του βιβλίου!

Σελ. 258, παραπομπή ν. 22: Η προσωπικότητα του Magister Nemo του ΤΟV περιβάλλεται από αρκετό μυστήριο. Όπως φαίνεται όμως κατόρθωσα να εντοπίσω την ακριβή του ταυτότητα, τις οποίες και επιβεβαίωσα με πληροφορίες που μου γνωστοποιήθηκαν από πρώην μέλη του Ναού!
Η αληθινή ταυτότητα του μέντιουμ Nemo (στα λατινικά σημαίνει No-Man) σύμφωνα πάντα με το εν λόγω site έχει ως εξής: George C. Smith [Charles Nemo/Lucas Martel] was a member of the CoS [Church of Satan] for a while, but couldn’t get into the priesthood. In the late 1980’s he joined the Temple of Set with great expectations. Every article from the ToS’s Scroll of Set, and other documents such as the Ruby Tablet of Set, that I can find shows a very intelligent young man with brilliant theories. Once there he revealed one of Laveys major sources: Ayn Rand. Check out Mr. Aquino’s excellent Church of Satan history for Smiths article in the appendix.
George either founded or joined the Kthulhu Pylon (sort of like a local church within the ToS) near Lacy, Washington, and decided to leave the ToS and return to the CoS when he yet again couldn’t get into the priesthood. I think another reason that he left was that, like Issac Bonewitz before him, he tried to reform the Temple of Set – he wanted to redefine how they view and relate to Set. Well, the Kthulhu Pylon transformed into the Temple of the Vampire and the rest is pretty much history. George became Lucas Martel for a while, and now goes by the name Nemo. He is a Magister in the CoS, and has written an article that reverses everything he said in his “Secret Source of Satanic philosophy” article now that he’s a member of the LaVey cult again.

Σελ. 202: Κοιτώντας ξανά το φωτογραφικό μου αρχείο, παρατήρησα πως οι μεταλλικές πλάκες που περιέχουν ένα σύμβολο σαν δέντρο με 6 κλαδιά και μια κάθετη στήλη, μοιάζει σημαντικά με την επτάφωτη λυχνία menorah! Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις όμως στο κατά πόσο είναι αυτή η σωστή ερμηνεία του συμβόλου (μιλώντας πάντα μέσα από την οπτική του αστικού σαμανισμού) διότι το εν λόγω σύμβολο ανήκει σε μια συγκεκριμένη θρησκευτική παράταξη και δεν διαθέτει μια κάποια κοσμική γεωμετρική σημασία! Είναι με λίγα λόγια, ένα κοινωνικά υποκειμενικό σήμα (sign) και όχι ένα αρχετυπικό σύμβολο όπως συμβαίνει με τα σχέδια που υπάρχουν στις υπόλοιπες μεταλλικές πλάκες!

Σελ. 5: Η εικόνα που καλλιτέχνησε με βάση τις οδηγίες μου ο καλός φίλος Δημήτρης Λαγός, δεν βρίσκεται στην σελίδα 208 όπως τυπώθηκε, αλλά στην σελίδα 204!

Σελ. 259, παραπομπή ν. 30 (μέρος Β): Μέσω του E-bay αλλά και του Ixaxaar, εντόπισα ακόμη τρία κάλπικα Necronomicon με τίτλους: Necronomicon Workbook, Hidden Key to the Necronomicon και Necronomicon Revelations που εκδόθηκαν το 1996 και 1997. Τουλάχιστον τα δυο πρώτα έχουν σαν συγγραφέα κάποιον Bro. Moloch (Alric Thomas;). Και τα τρία έχουν κυκλοφορήσει από το International Guild of Occult Sciences, μια συντεχνία που ασχολούνταν με κάθε είδος μαγείας, από ραδιονική μέχρι βουδισμό, αλλά περισσότερο με εμπορικούς στόχους! Φήμες θέλουν να έχει ενσωματωθεί στο Brotherhood of the
Northern Light. Όπως και να έχει πάντως, τα τρία αυτά βιβλία αποτελούν περισσότερο σχόλια στο έργο του Σίμωνα, παρά μια πρωτότυπη εργασία!

Σελ. 16: Με βάση τα όσα είναι γνωστά για την ίδρυση του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής, ο βασικός πυρήνας της εσωτερικής γνώσης προήλθε από την ανακάλυψη και την αποκωδικοποίηση των λεγομένων Κρυπτογραφημένων Χειρογράφων που όπως λέγεται προέρχονται από μια παλαιότερη γερμανική αδελφότητα. Μέχρι σήμερα η ιστορία αυτή θεωρείτε μύθος, και αντιμετωπίζεται όπως περίπου συμβαίνει τώρα με το Νεκρονομικόν. Παραδόξως όμως, ο Peter Levenda (Simon), στο τελευταίο του βιβλίο Stairway to Heaven (2007) παραθέτει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που ίσως επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του William Wynn Westcott για την προέλευση των Χειρογράφων!
Σύμφωνα πάντα με τον Westcott, το τάγμα του αποτελεί χάρη στα Κρυπτογραφημένα Χειρόγραφα, το βρετανικό παράρτημα της αδελφότητας ChBRTh ZRCh AVR BQR, μια ακρωνύμια που παραμένει μυστηριώδης. Όμως, ένας άλλος μελετητής της Καμπάλα, ο γνωστός ακαδημαϊκός Gershom Sholem στην αυτοβιογραφία του From Berlin to Jerusalem: Memories of My Youth (σελ. 133) αναφέρει πως στην Φρανκφούρτη υπήρχε μια Ιουδαϊκή Μασονική Στοά με το όνομα Chabrat Zereh Aur Bocher η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί κάλλιστα ως Εταιρία του Λαμπρού Φωτός της Αυγής ή πιο απλά Χρυσή Αυγή! Η εν λόγω Στοά ιδρύθηκε το 1807 από τον πρίγκιπα Κάρολο του Hessen-Kassel, και το επίσημο γερμανικό της όνομα ήταν Aurora zur aufgehenden Morgenroete.
Σύμφωνα τώρα με τον Levenda (σελ. 183-4), η γερμανική αυτή σχολή, σχετίζεται με το Asiatische Brueder, μια τεκτονική αδελφότητα που ίδρυσαν το 1783 (;) ο Ephraim Joseph Hirschfeld και Moses Dobruschka οι οποίοι και οι δύο είχαν γαλουχηθεί κοντά στην φιλοσοφία και την πρακτική του Σαμπαταϊστή Jacob Frank…
Η ομοιότητα όλων αυτών δε γίνεται περισσότερο εμφανής διαβάζοντας το βιβλίο του Magister Pianco Pianco (το οποίο πρέπει να είναι ψευδώνυμο του Baron von Ecker und Eckhoffen – πρώην μέλος του Guelden und Rosenkreuzer από όπου και το εγκατέλειψε για να συμμετέχει στις εργασίες της Ασιατικής Αδελφότητας!), Der Rosenkreuzer in Seine Bloesse (1781), ο οποίος παραθέτει τους μυητικούς βαθμούς των Γερμανών Ροδόσταυρων παρουσιάζοντας ένα πανομοιότυπο σχεδόν ιεραρχικό σύστημα (σε ονόματα, διδαχές και σύμβολα) με αυτό της Χρυσής Αυγής! Πολύ πιθανόν λοιπόν στην Γερμανία του 19ου αιώνα, να άκμαζε πραγματικά μια ροδοσταυρική-τεκτονική-καμπαλιστική σχολή σκέψης που μεταλαμπαδεύτηκε αργότερα στην Μ. Βρετανία ως Χρυσή Αυγή!

Σελ. 71: Αναφέρω πως ο σχεδιαστής των μαγικών σφραγίδων στο βιβλίο του Σίμωνα, ο Khem Caigan δεν αναγράφετε στις ευχαριστίες (acknowledgments) του Νεκρονομικόν της Αvon. Αυτό είναι σωστό, αυτό που δεν πρόσεξα είναι πως αναφέρετε στην πρώτη σελίδα-ταυτότητας του βιβλίου, με το ψευδώνυμο του Khem Set Rising! Αντίθετα, στο Necronomicon Spellbook, το όνομα του δεν υπάρχει πουθενά.

Σελ. 259: Στην υποσημείωση 25, γράφω πως το Τάγμα Κυβικού Λίθου ιδρύθηκε την δεκαετία του 1930. Πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, αφού ιδρύθηκε την δεκαετία του 1960, ακολουθώντας την παράδοση της Χρυσής Αυγής. Όποιος ενδιαφέρετε να μάθει περισσότερα για το συγκεκριμένο τάγμα και τις τεχνικές του, μπορεί να αναζητήσει το Dare to Make Magic του David Edwards.

Σελ. 151: Κάνοντας λόγο για τον τρίτο τεκτονικό βαθμό, αναφέρομαι από λάθος στην Βασιλική Αψίδα. Όπως όμως σημειώνει και ο Α. Ριζόπουλος στο Ελληνικό Τεκτονικό Εγχειρίδιο «η Βασιλική Αψίδα μπορεί να περιγραφεί ως η ολοκλήρωση του Βαθμού του Διδασκάλου με την ανεύρεση της λέξης που χάθηκε με το θάνατο του Χιράμ».

Related Posts

Tags

Share This