Πεντάλφα: Το Απόλυτο Σύμβολο Προστασίας

06/10/14 by

Σύμβολο της μικροκοσμικής συνοχής, η Πεντάλφα χρησιμοποιείται για την προστασία του χώρου. Ο μάγος θα χαράξει αστρικά το σύμβολο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, οριοθετώντας έτσι έναν καθαγιασμένο, κενό χώρο, μέσα στον οποίο θα τελέσει την εργασία του. Από τους αρχαίους Σουμέριους έως τους σύγχρονους Παγανιστές, η Πεντάκτινος ή Πεντάλφα (οι πέντε Αρετές του μυημένου: Αδελφοσύνη, Αφοσίωση, Αγάπη, Αλήθεια) είναι ίσως το πιο διαδεδομένο από όλα τα σύμβολα.
Η κίνηση της Αφροδίτης στον ζωδιακό σχηματίζει μια πεντάκτινο, γι’ αυτό και πολλοί συνδέουν το σύμβολο με τη Μεγάλη Θεά και την αγάπη. Οι Έλληνες άλλωστε αποκαλούσαν την πεντάδα γάμο, αφού είναι η ένωση του αρσενικού 3 και του θηλυκού 2 και, ως έτσι, είναι ο αριθμός του έρωτα και της Αφροδίτης.
Στα πέντε άκρα της Πεντάλφα αντιστοιχούν τα τέσσερα στοιχεία συν το πνεύμα, συνθέτοντας έτσι μια ισορροπημένη εικόνα των φυσικών δυνάμεων. Η αρμονία αυτή έκανε τους Πυθαγόρειους να διαβάσουν στην Πεντάλφα τον πλήρη και αρτιμελή άνθρωπο και γι’ αυτό σφράγιζαν τις επιστολές τους με αυτό το σύμβολο, ενώ κυκλικά έγραφαν τη λέξη «Υγεία», που έχει επίσης πέντε γράμματα.
Παρόμοια, ο ροδόσταυρος Robert Moray (17ος αιώνας) τοποθετούσε στις πέντε άκρες τα αρχικά Α(γάπα), Γ(νώθι), Α(νέχω), Π(ιστεύει) και Α(πέχω).
Επιπλέον, η κυριαρχία του πνεύματος στην όρθια Πεντάκτινο (με μόνο μια γωνία στραμμένη ψηλά) δηλώνει την ένωση των επιμέρους στοιχείων του ανθρώπου, γεγονός που την μετατρέπει σε ιδανικό προστατευτικό έμβλημα. Μήπως αυτό σημαίνει πως η αναστραμμένη Πεντάλφα (με δυο γωνίες στραμμένες ψηλά) συμβολίζει τη δυσαρμονία και τη διάσπαση;
Πολλοί μάγοι σήμερα χρησιμοποιούν την ανάποδη εκδοχή του συμβόλου, θέλοντας να εκφράσουν έτσι τις αντινόμιες κοσμικές δυνάμεις και την αποστροφή του Θείου Λόγου. Η ερμηνεία αυτή, όμως, είναι περισσότερο ένα σύγχρονο εφεύρημα.
Ανάποδες Πεντάλφες συναντούμε σε νομίσματα από την αρχαία Θράκη του 4ου αιώνα π.Χ. έως και τον 1ο αιώνα π.Χ., όπου το έμβλημα της Ιερουσαλήμ ήταν μια ανάποδη Πεντάλφα μέσα σε κύκλο. Η προσωπική σφραγίδα του Μέγα Κωνσταντίνου ήταν, εκτός από το ΧΡ, μια αναστραμμένη Πεντάλφα. Σε σφραγίδα τυπογράφου από τη Βενετία του 1530 απεικονίζεται μια αντεστραμμένη Πεντάκτινος να περιβάλλεται από την επιγραφή «Symbolum Sanitatis» (Σύμβολο Υγείας).
Καθόλου παράξενο, λοιπόν, που ο Άλιστερ Κρόουλυ στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την παρεξήγηση, σημειώνει πως δεν υπάρχει κάτι το διαβολικό στην ανάποδη Πεντάλφα, παρά συμβολίζει την κάθοδο του πνεύματος στο υλικό πεδίο!
Όπως και να έχει, το πραγματικό μυστικό της Πεντάκτινου δεν βρίσκεται τόσο στην φορά των ακτίνων αλλά στη μήτρα, δηλαδή στο εσωτερικό πεντάγωνο που σχηματίζουν οι ακτίνες. Εκεί είναι όπου ανθίζει ο κεντρικός άξονας, ο εσωτερικός πυρήνας του φλεγόμενου άστρου…

Related Posts

Tags

Share This