Occultorama # 18

06/01/17 by

occultorama-18– Καθώς για την Χριστιανοσύνη εορτάζονται σήμερα τα Θεοφάνεια, αξίζει να ανατρέξουμε σε μια παλαιότερη εκπομπή της ΕΡΤ για την σημασία της βάπτισης, ως την εισαγωγή στον «άλλο» τόπο και τρόπο της ύπαρξης του ανθρώπου (βλ. εδώ).

– Κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Pomegranate, ένα ακαδημαϊκό έντυπο για την μελέτη του Παγανισμού. Από το τελευταίο τεύχος ξεχωρίζει το πρώτο πρώτο άρθρο για τον ρόλο που έπαιξαν οι διανοητές του Διαφωτισμού στην αντίληψη που έχουμε σήμερα για τον Παγανισμό, όπως επίσης η κριτική για το βιβλίο του F. Naiden με θέμα την θυσία στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη. Για περισσότερα, δες και εδώ.

– Τον ερχόμενο Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη Συνέδριο (Mystic South) για τον νεοπαγανισμό, στην Ατλάντα της Αμερικής. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δες και εδώ.

– Μια ενδιαφέρουσα σειρά συζητήσεων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 1, 23 και 3 Ιανουαρίου, στο βιβλιοπωλείο Εν Πλω, με κεντρικό τίτλο “Η Κρίση του Εκσυγχρονισμού” και θέματα όπως η νεοελληνική ταυτότητα και το Βυζάντιο, ο φονταμενταλιστικός εκσυγχρονισμός, και η εξάντληση του διαφωτιστικού παραδείγματος. Βλ. εδώ.

– Την ερχόμενη Κυριακή 8 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η 7η κατά σειρά φιλοσοφική συνάντηση με τον καθηγητή φιλοσοφίας και συγγραφέα κ. Παναγιώτη Δόϊκό, με θέμα «Η φύση του ψεύδους». Συμμετοχή ελεύθερα. Για περισσότερα, δες εδώ.

– Το 2016 μας άφησε με ορισμένα πολύ ενδιαφέρον βιβλία, όπως η τελευταία μελέτη του Γιώργου Σιέτου για την «Οιωνοσκοπία στην Αρχαία Ελλάδα» (βλ. εδώ) αλλά και (από τις ίδιες εκδόσεις) μια νέα μετάφραση (από τον Ευγένιο Γιαρένη) του Ινδουιστικού «Αβαντούτα Γκιτά» (βλ. εδώ). Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η εργασία του Κώστα Δαλακιουρίδη πάνω στη φιλοσοφία και την θεολογία του Ωριγένη με τίτλο «Ο Ωριγένης και οι Ουρανοί του» (βλ. εδώ) και βέβαια εκείνη του Νικόλαου Ζαρωτιάδη με πλήρης τίτλο «Μαγεία & Δαιμονολογία: Η αντιμετώπιση των μαγικών τεχνών από τους εκκλησιαστικούς συγγραφείς της Δύσης μέχρι και τον 5ο αιώνα» (βλ. εδώ) Όσοι ενδιαφέρεστε για το θέμα αυτό μπορείτε ασφαλώς να αναζητήσετε το βιβλίο μου «Δαίμονες: Οι Σκοτεινοί Άγγελοι» (βλ. εδώ). Τέλος να σημειώσουμε με ενθουσιασμό την επανακυκλοφορία του έργου «Σαμπάλα» του μυστικιστή καλλιτέχνη Nicholas Roerich (βλ. εδώ)

Αναζητήστε όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις του Occultorama, εδώ.

Βυθισμένα αγάλματα του Βούδα, σε αγορά της Μπανγκόκ, μετά από πλημμύρισμα της περιοχής το 2011.

bangkok-thailand-partiall-003

Related Posts

Tags

Share This