Occultorama # 19

13/01/17 by

occultorama #19– Από την Μαγεία, στη Θρησκεία, στην Επιστήμη. Αυτός ήταν ο τίτλος της τελευταίας ομιλίας του Dr Dean Radin, ενός από τους γνωστότερους παραψυχολόγους διεθνώς, ο οποίος και αναφέρθηκε στην εξέλιξη της ανθρώπινης αντίληψης. Είναι όμως η Επιστήμη η κορωνίδα της ανθρώπινης διανόησης και η απάντηση στα ουσιώδη ερωτήματα της ζωής. Πιστεύω πως όχι, παρόλ’ αυτά οι απόψεις του διάσημου ερευνητή είναι διαφωτιστικές. Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία, εδώ.

– Αύριο Σάββατο 14 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα τον χορό στην αρχαία Ελλάδα. Από τον τελετουργικό χορό και τις διονυσιακές μαινάδες μέχρι το χορό στο θέατρο και την θεραπεία. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δες εδώ.

– Επίσης αύριο Σάββατο 14 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του γνωστού συγγραφέα Βλάση Ρασσιά. Πρόκειται για μια αφηγηματική παρουσίαση της ιστορίας που θέλει πως το χρίσμα της πατρώας Ελληνικής θρησκείας έχει μεταλαμπαδευτεί ανόθευτο από τον αρχαίο κόσμο μέχρι την εποχή μας μέσα από μια (μυστική) αλυσίδα ανθρώπων. Αν και γνώμη μου είναι πως ένας τέτοιος ισχυρισμός δεν συνάδει το νόημα του Ελληνικού θρησκεύειν, παρόλ’ αυτά ως θέμα προκαλεί την προσοχή. Για περισσότερα, βλ. εδώ.

– Το περιοδικό Φιλοσοφείν πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Φεβρουαρίου ένα πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο με γενικότερο θέμα “Φιλοσοφία και Θρησκεία. Αρχαία Ελλάδα, Μεσαίωνας, Σήμερα” Για περισσότερα, βλ. εδώ.

– Κυκλοφόρησε από την Ελληνική Βιβλική Εταιρία το συλλογικό έργο “Αγία Γραφή & Ελληνική Λογοτεχνία”, από όπου ξεχωρίζουμε το κεφάλαιο του καθηγητή Κωνσταντίνου για την σχέση του Πλατωνικού μύθου του Ηρός με τα πρώιμα χριστιανικά οράματα της άλλης ζωής (βλ. εδώ). Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, ελάχιστα γνωστό, με το οποίο ασχολήθηκα σε βάθος στο βιβλίο μου “Ανήσυχες Σκιές”. (βλ. εδώ).

– Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (στις 19:30) στο βιβλιοκαφέ Έναστρον, θα ξεκινήσει μια σειρά τριών ομιλιών με θέμα το έργο του ιατρού-φιλόσοφου Παράκελσου. Για περισσότερες πληροφορίες, δες εδώ.

– Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του συγγραφέα και καλλιτέχνη David C. Smith με θέμα την Καμπαλιστική Αλχημεία (βλ. εδώ).

– Κυκλοφόρησε ο πρώτος από τους εφτά τόμους με γενικό θέμα την απόκρυφη ιστορία του κόσμου. Ο πρώτος τόμος σε 77 αριθμημένα αντίτυπα έχει ως θέμα τον βάτραχο και την χρήση του -ως σύμβολο και ως αντικείμενο- στη πρακτική Μαγεία. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δες και εδώ.

– Επανακυκλοφορεί σε νέα επαυξημένη έκδοση το βιβλίο της Sasha Chaitow για τη ζωή και το έργο του μάγου, φιλόσοφου και καλλιτέχνη Ζοζεφέν Πελαντάν. (βλ. εδώ) Το εξαιρετικό αυτό σύγγραμμα είχε κυκλοφορήσει παλαιότερα από τις εκδόσεις Δαιδάλεος από όπου και έχει εξαντληθεί. (βλ. εδώ)

– Στις 31 Μαρτίου θα διεξαχθεί στην Ιρλανδία διεθνές φόρουμ πάνω στην μελέτη του Δυτικού Εσωτερισμού και του νεώτερου παγανιστικού ρεύματος. Οι προτάσεις για τα paper των ομιλητών παραμένουν (για λίγο ακόμη χρόνο) ανοιχτές. Για περισσότερα, βλ. εδώ.

– Παρακολουθήστε εδώ ένα εξαιρετικής ποιότητας ντοκιμαντέρ για τον τρόπο με τον οποίο που οι εικαστικές τέχνες απεικονίζουν την Μαγεία. Βλ. εδώ.

Αναζητήστε όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις του Occultorama, εδώ.

tumblr_ojo5iojik81ukcvrxo1_1280
Το φτερό του παγονιού. Ταλισμανικό καλλίγραμμα του Andrew Chumbley από την ποιητική του συλλογή “Qutub”, 2008.

* Όσοι φίλοι αναγνώστες γνωρίζουν κάποια είδηση που θα ήθελαν να δημοσιευτεί στο Occultorama μπορούν να επικοινωνήσουν με τον συγγραφέα Γιώργο Ιωαννίδη στο arpokratis@yahoo.com

Related Posts

Tags

Share This