Εκδηλώσεις για την Μαγεία σ’ όλη την Ελλάδα

24/09/09 by

Και ενώ έχει ξεσπάσει παγκόσμιο ενδιαφέρον για την είδηση πως ένα ολόκληρο θεματικό πάρκο για τον μαγικό κόσμο του Harry Potter χτίζεται στην Αμερική, στην χώρα μας το Υπουργείο Πολιτισμού, στα πλαίσια του προγράμματος Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώνει ειδικές εκδηλώσεις σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους το τριήμερο 25-27 Σεπτεμβρίου. Και λεω ειδικές, διότι το φετινό θέμα έχει τίτλο Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά – Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο!
Παρακολουθώντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, βλέπω με ιδιαίτερη χαρά ένα πλουραλισμό θεμάτων που αφοράνε ιδιαίτερα ζητήματα της μαγείας. Αναρωτιέμαι όμως, αν το όλο σκεπτικό του προγράμματος προωθεί ή υποβιβάζει την μαγεία αυτή καθέ αυτή. Μετατρέποντας ένα θέμα σε μουσειακό αντικείμενο, αυτομάτως το απομονώνεις από την σύγχρονη ζωντανή του παρουσία. Και η μαγεία είναι σήμερα ζωντανή και δραστήρια όσο ίσως ποτέ άλλοτε!
Όπως και να έχει πάντως, είναι ένα ακόμη δείγμα πως η επιστημονικολάγνα κοινωνία μας δεν έχει λησμονήσει τους τρόπους των παλαιών, και αναζητά την γνώση ακόμη και σε αιρετικές μεθόδους σκέψης και πρακτικής.
Σημείωση: Η εικόνα που συνοδεύει αυτό το post είναι από εδώ.

 

 

Related Posts

Tags

Share This