10 Χρόνια από τον Θρίαμβο του Φεγγαριού

20/11/09 by

Το 1999, ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου του Bristol, Ronald Hutton δημοσίευσε την πρώτη παγκοσμίως, πλήρης ακαδημαϊκή εργασία για την ιστορία του νεοπαγανισμού και πιο συγκεκριμένα της Wicca.
Το πυκνογραμμένο βιβλίο του Triumph of the Moon: A Ηistory of Modern Pagan Witchcraft κέρδισε αμέσως την προσοχή όλων των ερευνητών και των ασκητών στην Παλαιά Τέχνη, αποτελώντας έτσι, αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σοβαρής μαγικής βιβλιοθήκης.
Σήμερα, γιορτάζοντας την πρώτη πετυχημένη δεκαετία κυκλοφορίας του εν λόγου βιβλίου, οι εκδόσεις Hidden, δημοσίευσαν μια επετειακή έκδοση, μια σύνθεση από σύντομα ακαδημαϊκά κείμενα που αφορούν το παρασκήνιο της μελέτης του Hutton, την επίδραση του στην νεοπαγανιστική κοινότητα, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν την σύγχρονη μαγεία.
Ανάμεσα στους διάφορους κειμενογράφου που συμμετέχουν, ξεχωρίζω ασφαλώς τον Dave Evans, ο οποίος δημοσίευσε την πρόσφατη Διδακτορική του διατριβή με τον τίτλο The History of British Magic After Crowley. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο του Hutton, δείτε εδώ.
Αξίζει επίσης να επισημάνω την προσοχή σας, σ’ αυτή την μελέτη (Witchcraft and Masculinities in Early Modern Europe) που κυκλοφόρησε σήμερα (20/11/09)!
Πρόκειται για το πόνημα της ακαδημαϊκού Alison Rowlands η οποία εξετάζει με βάση τα στοιχεία που έχουν διασωθεί από τις δίκες των μαγισσών του μεσαίωνα, το αν η υστερία του which hunting ήταν ένας μυστικός πόλεμος ενάντια στις γυναίκες ή μια τυφλή πράξη δεισιδαιμονίας.
Άποψη της συγγραφέας (και συμφωνώ μαζί της!) είναι πως και οι δυο αυτές θεωρίες είναι λανθασμένες. Από την μια, η μαγεία –όπως άλλωστε και σήμερα– κατέχει ένα ζωντανό ρόλο στην κοινωνία μας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως το 25% των κατηγορημένων, ήταν άντρες!

Related Posts

Tags

Share This