Τα Υπέρ & τα Κατά στο Νέο Site από τις Πύλες του Ανεξήγητου

10/01/10 by

Οι Πύλες του Ανεξήγητου ανοίγουν τώρα και στον υπολογιστή σας! Με σήμα μια ΑστροΠύλη που έχει καταπιεί έναν άνθρωπο, η γνωστή τηλεοπτική εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα και του team του, περνάει επίσημα πλέον και στον ηλεκτρονικό κόσμο εγκαινιάζοντας ένα ακόμη «άνοιγμα», την δημιουργία ενός ιστότοπου που περιλαμβάνει άρθρα, συνεντεύξεις, πειράματα, forum και… ονειροκρίτη!
Ναι καλά διαβάσατε – η ονειροκριτική προσφέρετε στο βασικό menu του site! Είναι αυτό όμως τόσο μεμπτό; Πιστεύω πως ναι διότι η ονειρολογία είναι μια ρηχή τέχνη καθότι είναι γνωστό πλέων πως τα όνειρα του κάθε ανθρώπου χρησιμοποιούν ένα αυστηρά υποκειμενικό σύστημα συμβόλων που διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση τα προσωπικά του βιώματα!
Η κλινική εμπειρία βέβαια έχει δείξει πως υπάρχουν κάποια κοινά μοτίβα (πχ. η πτήση = σεξουαλική ελευθερία), η σημασία όμως εξαρτάτε αποκλειστικά και μόνο από το περιεχόμενο του ατομικού ασυνειδήτου…
Ένα άλλο μειονέκτημα που εντόπισα είναι η κατηγορία με τα πειράματα, που μέχρι στιγμής τουλάχιστον φιλοξενεί το διάσημο αλλά αρκετά προβληματικό «τεστ» για τα Indigo.
Όπως έχω δηλώσει και παλαιότερα (βλ. το βιβλίο του Μηνά Παπαγεωργίου, Υπόθεση Παιδιά του 1983, 2009), το συγκεκριμένο τεστ παραπλανά τελείως τους ανήσυχους γονείς, καθώς από το περιεχόμενο του και μόνο, το ερωτηματολόγιο ονοματίζει παιδιά Indigo άτομα με γνωστές στους ψυχιατρικούς κύκλους διαταραχές μαθησιακής δυσχέρειας, συμπεριφοράς και μάθησης σαν την διαταραχή Ελαττωματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας.
Από τη μια πλευρά λοιπόν υπάρχουν γονείς που σε κάθε στιγμή και με κάθε ευκαιρία βλέπουν στο παιδί τους έναν ενσαρκωμένο άγγελο και ένα μελλοντικό «θεό» – μάλιστα οι υψηλές προσδοκίες των εν λόγω γονιών υπερ-φορτώνουν το παιδί, πνίγοντας συχνά την προσωπικότητα του.
Από την άλλη, υπάρχουν γονείς που προβληματισμένοι από την εξαντλητική, μη προσαρμοστική και αρνητική συμπεριφορά του παιδιού τους, αναζητούν απαντήσεις και πρακτικές λύσεις. Αντί λοιπόν να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό ψυχολόγο, ακολουθούν τις συμβουλές περί παιδιών Indigo, μεταφράζουν την αδιαφορία για το σχολείο σαν ένδειξη πνευματικής ανωτερότητας (!) και ενισχύουν έτσι ανεπανόρθωτα τον ναρκισσισμό του παιδιού!
Και στις δυο περιπτώσεις, αυτός που ωφελείτε από την όλη θεωρία των Indigo είναι οι γονείς, γιατί πιστεύοντας πως έχουν φέρει στον κόσμο κάτι ξεχωριστό, γίνονται και οι ίδιοι ξεχωριστοί! Μακάρι να είναι έτσι.
Πραγματικά όμως, πόσα από τα παιδιά που κυκλοφορούν ανάμεσα μας έχουν εξακριβωμένα επιστημονικά ανώτερο IQ και ιδιαίτερες παραφυσικές δυνάμεις;
Αλλά ας μην είμαι άλλο αρνητικός… ένα μεγάλο υπέρ του καινούργιου site είναι το βιντεοαρχείο το οποίο πιστεύω πως θα αυξηθεί με το πέρασμα του χρόνου προσφέροντας αξιόλογα οπτικά ντοκουμέντα από τις επιτόπιες έρευνες και τις συνεντεύξεις που έχουν παρουσιαστεί στην εκπομπή.
Πολύ καλή ιδέα ήταν και το Λεξικό (αν και δεν υπάρχουν πηγές!!) αλλά και η παράθεση ορισμένων transcripts από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην τηλεόραση.
Επίσης αξιόλογη προσθήκη ήταν η δημιουργία του forum όπου ελεύθερα θα μπορούν να σχολιάζονται τα θέματα που αναπτύσσονται στην εκπομπή. Ελπίζω μονάχα οι moderators να επιμεληθούν καλά τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν καθότι η εμπειρία έχει δείξει πως η ιντερνετική επικοινωνία βγάζει πολύ εύκολα τα πάθη των ανθρώπων παρά το αίσθημα για διάλογο!
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω κάτι: παρατηρώ διαρκώς μια ευρεία παρεξήγηση η οποία ισχύει και στα ειδικά περιοδικά – το μυστήριο όμως δεν περιορίζεται μονάχα στα θέματα που φιλοξενούνται μέσα σε κάποια περιοδικά ή που προβάλλονται από το τηλεοπτικό γυαλί.
Δυσεξήγητα φαινόμενα συμβαίνουν καθημερινά παντού σε μεγαλύτερη κλίμακα από ότι πιστεύουμε αλλά συχνά είναι λιγότερο εντυπωσιακά από αυτό που νομίζουμε ή πιο σωστά, που προβάλουν τα έντυπα και οι εκπομπές.
Για διάφορους –εμπορικούς συχνά– λόγους, υπάρχει μια γενικότερη τάση υπερβολής, επαναληψιμότητας (αλλά και επιφυλακτικότητας ή αποστασιοποίησης πολλές φορές) από τα μέσα, που προσωπικά τουλάχιστον νιώθω πως στερεί τον αναγνώστη/θεατή από την σφαιρική και ουσιώδη πληροφόρηση.
Υπεύθυνοι είμαστε όλοι γι’ αυτό, συγγραφείς και αναγνώστες και οι λόγοι πολλοί, κυρίως δε η ανάγκη του ανθρώπου να ταξιδέψει έξω από την ρουτίνα της πνιγερής καθημερινότητας του – ανάγκη που εξωθεί εκδότες, καναλάρχες (και όχι μόνο) στην «παραγωγή ονείρων»!
Αν λοιπόν θέλω να ευχηθώ κάτι στο νέο αυτό site είναι να συνδράμει σκληροπυρηνικά στην εναλλακτική αναζήτηση προσφέροντας πρωτότυπο υλικό και απαντήσεις, μακριά από στερεότυπα και μετριότητες. Ελπίζω πραγματικά η διαδικτιακή version της εκπομπής να συμπληρώσει ουσιαστικά τον τομέα της έρευνας στην χώρα μας και να μην γίνει απλά ένα ακόμη site για ούφο και για έψιλον…

Related Posts

Tags

Share This

5 Comments

 1. Sasha Chaitow

  Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου!

 2. Νικόλαος Κουμαρτζής

  Είναι μία καλή δημοσιογραφική προσπάθεια στον εναλλακτικό αυτό χώρο της αναζήτησης, και όταν λέω "δημοσιογραφική" εννοώ πως καταγράφουν κάποια θέματα δίχως να κρίνουν την αξιοπιστία ή την εγκυρότητα τους.
  Πάρτε για παράδειγμα το ερωτηματολόγιο για τα παιδιά Indigo… Περισσότερα. Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση ή επιχειρηματολογία πίσω από αυτό, απλά κάποιος σκέφτηκε κάποια μέρα κάποιες ερωτήσεις, τις έβαλε σε σειρά και τις διαφήμισε ως το "ερωτηματολόγιο για τα Indigo". Οι Πύλες του Ανεξήγητου το βρήκαν και το παρουσίασαν, έως εκεί. Το πως θα χρησιμοποιήσει ο καθένας μία τόσο προβληματική πληροφορία είναι στο δικό του χέρι…
  Ως προς τον ονειροκρίτη θα συμφωνήσω με τον Γιώργο, και γιατί είναι πιο ειδικός από εμένα στο θέμα αλλά και γιατί προσωπικά ακυρώνω κάθε τέτοιου είδους ρηχή προσπάθεια ικανοποίησης κάθε (επίσης) ρηχού ενδιαφέροντος που δείχνει κατά καιρούς μεγάλη μάζα ανθρώπων. Είτε αυτό λέγεται ονειροκρίτης, είτε ζώδια, είτε κ.λπ.

 3. Γιώργος Ιωαννίδης

  Έχω λάβει μέχρι στιγμής μισή ντουζίνα e-mail από αναγνώστες που έχουν κάνει το τεστ στο site από τις Πύλες του Ανεξήγητου, και –ω τι έκπληξη– όλοι έχουν βγει indigo!
  Τώρα όλοι με ρωτάνε τι να κάνουμε!!! Απάντηση: μην περιμένετε από ένα αμφίβολο τεστ να σας πει τι είστε. Η αλήθεια βρίσκεται μέσα σας αρκεί να ρωτήσετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας.
  Και πώς να το κάνετε αυτό; Πολύ απλά, μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας, σιωπήστε τον θόρυβο του νου και αφουγκραστείτε την φωνή του εσωτερικού σας είναι. Έπειτα, με επιμονή και θάρρος ξεδιπλώστε το νήμα ρωτώντας «γιατί» και σιγά σιγά με αυθεντική ειλικρίνεια θα μάθετε πως είστε κάτι πιο σημαντικό από τα indigo και τα star child – Άνθρωπος!

 4. Anonymous

  Είμαι αναγνώστης του περιοδικού και τηλεθεατής των Πύλων και μου άρεσε πολύ το blog σας, συγχαρητήρια. Μόνο έχω να παρατηρήσω, παίρνοντας το θάρρος από σχετικό σχολιασμό του κ. Χαρδαβέλα, να ετοιμάσουμε μπούργκες, αυτό το αριστερό διακοσμιτικό μοτίβο, πολύ Ισλάμ δε θυμίζει; Από πού κατάγεται; Προσωπικά προτείνω να το αντικαταστήσετε, μας την έχουν φέρει οι μουλάδες, σούφι, τυρμπανοφόροι, ή ό,τι άλλο είναι αυτοί που εισβάλουν πλέον με πνευματικούς νόμους στην Ευρώπη, όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος που παρατηρεί το τι γίνεται.

 5. Γιώργος Ιωαννίδης

  Δεν γνωρίζω τα ακριβή αίτια που έκαναν τον κ. Χαρδαβέλα να πει αυτό που παραθέτετε, αλλά σαν άνθρωπος της εναλλακτικής αναζήτησης γνωρίζω πως κάθε πολιτισμός έχει πολλά θετικά, σοφία και γνώση να προσφέρει πέρα από τις όποιες αδυναμίες του. Πιστεύω πως εκεί θα πρέπει να εστιαζόμαστε περισσότερο… τα υπόλοιπα είναι πολιτική, θέμα το οποίο δεν κατέχω, γι’ αυτό και το αφήνω στους πλέον αρμόδιους!