Υπάρχουν Τελικά UFOs ή Όχι;

02/12/10 by

 

Και μετά τις αποψινές δηλώσεις της NASA όπου επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά η ύπαρξη μικροοργανισμών στον πλανήτη μας που έχουν διαφορετική πορεία εξέλιξης από την δική μας, το εξωγήινο ζήτημα όχι απλά αναγεννάτε αλλά και επαναπροσδιορίζεται.
Τι γίνεται όμως με τα «κλασσικά» UFOs; Υπάρχουν ή όχι;
Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Αθήνα, είχα την χαρά να συναντηθώ μετά από πολύ καιρό, μ’ έναν φίλο και παλιό ερευνητή του παράξενου, για μια πολύωρη κουβέντα σχετικά με τις νεώτερες εξελίξεις στο χώρο του μυστηρίου.
Ο διάλογος περνούσε από διάφορα θέματα (όπως πάντα συμβαίνει σ’ αυτές τις καταστάσεις), μέχρι που καταλήξαμε να μιλάμε για τα δυσεξήγητα φαινόμενα στην Ελλάδα, των αρχών του προπερασμένου αιώνα. Ο φίλος μου, έχοντας τελειώσει πρόσφατα μια μεγάλη έρευνα σε όλες τις εφημερίδες της εποχής, για σχετικά γεγονότα, ήταν το καταλληλότερο άτομο για να μου απαντήσει σ’ ένα ερώτημα που με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως: «Θανάση, υπάρχουν αναφορές για UFOs στην Ελλάδα πριν το 1947;» ρώτησα. Η απάντηση, όχι μόνο ήταν καταφατική, αλλά συνοδεύτηκε και με ένα πλήθος διηγήσεων!
Και πράγματι, αν κανείς ψάξει προσεκτικά τα κιτάπια της ιστορίας, θα δει πως αλλόκοτες εμφανίσεις έχουν καταγραφεί το 1866 στην Κέρκυρα, το 1936 στην Αθήνα, το 1946 στην Θεσσαλονίκη κ.α. όλα αρκετό καιρό προτού ο Κένεθ Άρνολντ δει τους (επίσημα) πρώτους ιπτάμενους δίσκους στον ουρανό των ΗΠΑ στις 24 Ιουνίου του 1947!
Ασφαλώς οι εμφανίσεις που σημειώνονταν κατά το παρελθόν δεν είναι τόσες όσες παρατηρούνται σήμερα, ενώ αν διαβάσει κανείς εμπεριστατωμένες μελέτες, όπως αυτές του Jacques Vallee, θα δει πως στην πραγματικότητα, οι ξένοι από το διάστημα μας φαίνεται να μας παρακολουθούν συστηματικά από την αυγή της ιστορίας!
Το αληθινό ερώτημα εδώ λοιπόν, είναι απλό: τι συμβαίνει; Το πρώτο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί κανείς, είναι πως βρισκόμαστε υπό ένα είδος μόνιμου «εργαστηριακού» ελέγχου από τους εξωγήινους, οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά μέχρι ωσότου η ανθρωπότητα ωριμάσει για να πραγματοποιήσουν μια επίσημη και σε μεγάλο εύρος, επαφή. Ένα διαφορετικό σενάριο λέει, πως οι εξωγήινοι μπορούν και ελέγχουν την ροή του χρόνου, και ως εκ τούτου, γλιστράνε μπρος και πίσω στην ιστορία.
Υπάρχει όμως και ένα τρίτο σενάριο, αρκετά γοητευτικό και ικανό να απαντήσει σε πλήθος ερωτημάτων: πως δηλαδή τα UFOs δεν είναι απτά μεταλλικά αντικείμενα τα οποία μεταφέρουν πλάσματα από άλλους κόσμους, αλλά μια ιδέα γεμάτη νόημα, ένας σύγχρονος μύθος με διαχρονικά και πανανθρώπινα στοιχεία.
Αναμφίβολα, η τελευταία αυτή σκέψη ανήκει στον μεγάλο δάσκαλο της ψυχολογίας του βάθους, Κάρλ Γιούνγκ ο οποίος το 1958, αφού ερεύνησε το φαινόμενο των εμφανίσεων, έγραψε το περίφημο βιβλίο Flying Saucers: A Modern Myth.
Σ’ αυτό υποστηρίζει πως το συλλογικό μας ασυνείδητο προβάλει στον ουρανό αρχετυπικά σύμβολα ενότητας με σκοπό να αντισταθμίσει την όποια (ψυχοκοινωνική) εσωτερική δυσαρμονία. Έτσι, σε περιόδους κρίσης (όπως περίπου είναι η εποχή που διανύουμε σήμερα), ο άνθρωπος τείνει να βλέπει σημάδια στον ουρανό, σημάδια ελπίδας και λύτρωσης.
Εύλογα όμως θα με ρωτήσετε τώρα: «πως γίνεται μια ιδέα, μια οπτασία, ακόμη και αν έχει ένα τόσο ευεργετικό νόημα, να μπορεί να αφήνει σημάδια στο χώμα, και να φωτογραφίζετε;»
Γίνετε, αν είστε από αυτούς που πιστεύουν πως δεν υπάρχει κανένα αναντίρρητο αποδεικτικό στοιχείο, πέρα από φήμες και μερικές κακής ποιότητας μαγνητοσκοπήσεις από φωτεινά σημάδια που θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε – από σμήνη πουλιών, μέχρι και απλά σύννεφα.
Δεν γίνετε, αν παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, έχετε προσέξει πως αυξάνεται ο αριθμός των πολιτικών, στρατιωτικών και των επιστημόνων που παραδέχονται δημοσίως πως κάτι αληθινά παράξενο συμβαίνει πάνω από τα κεφάλια μας.
Τι πιστεύω εγώ; Θεωρώ πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Πως δηλαδή, το σύμπαν είναι αρκετά μεγάλο ώστε σε κάποια γωνιά του να υπάρχει έστω και ένας εξωγήινος πολιτισμός που να έχει την δυνατότητα να εκμηδενίζει τις αποστάσεις. Γιατί λοιπόν να μην εντόπισε τον πλανήτη μας, και όλο περιέργεια να μελετάει τους δίποδους πιθήκους του, που έχουν παρόμοια όνειρα με τους δικούς του προγόνους;
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όλες οι εμφανίσεις UFOs είναι τα οχήματα των επισκεπτών μας. Στο σύνολο τους νιώθω πως αποτελούν ένα φαινόμενο της κοινωνίας μας, που μπορεί να εξηγηθεί με τρόπους όπως την θεωρία του Γιούνγκ. Είναι πολύ πιθανόν όμως, κάπου ανάμεσα στις παρεξηγημένες θεάσεις, και στις οπτικές απάτες να υπάρχει ένα αληθινό σκάφος από αλλού. Ένα αυθεντικό όχημα ελπίδας που η ύπαρξη και μόνο του μπορεί να μας βεβαιώσει πως δεν είμαστε μόνοι!
Ας σταματήσουμε λοιπόν να περπατάμε όλοι σκυφτοί, και ας κοιτάξουμε λίγο ψηλά. Ο ουρανός μας μπορεί να κρύβει περισσότερες ομορφιές (και απαντήσεις) από όσες νομίζουμε…

Related Posts

Tags

Share This

11 Comments

 1. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Thanos Pontikeris
  εδω και πολλες χιλιαδες χρονια τα στοιχεια ειναι ατελειωτα και η ερωτηση ξεπερασμενη !!! διαβαστε τα αργοναυτικα να δειτε τι ηταν η Αργω

 2. Γιώργος Ιωαννίδης

  Αναρωτιέμαι: αν οι αρχαίοι είχαν πτητική τεχνολογία γιατί δεν βρέθηκαν ποτέ αρχαιολογικά ευρήματα αυτών των μηχανών; Ίσως να βρεθούν στο μέλλον, σύμφωνοι. Αν όμως όχι, τότε μήπως η υπόθεση περί υπερ-τεχνολογίας είναι, υπερ-τιμημένη;

 3. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Mat Papadopoulou
  mporei nai mporei oxi…mono i mixani tou xronou mporei na mas to lisi 😉

 4. Γιώργος Ιωαννίδης

  όχι εντάξει 🙂
  υπάρχουν και πιο συμβατικοί τρόποι! Οι διηγήσεις των χρονικογράφων για παράδειγμα, είναι ένας τρόπος, απλά αυτό που στα σύγχρονα μάτια μας φαντάζει μηχανικό αντικείμενο, μπορεί για τους ανθρώπους της εποχής να αποτελούσε μια διδακτική αλληγορία.
  Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις από τον αρχαίο κόσμο πως οι άνθρωποι στον ουρανό έβλεπαν και άλλα πράγματα εκτός από πουλιά, αλλά έχουμε ενδείξεις μόνο… προσωπικά τουλάχιστον δεν έχω συναντήσει κάποια αδιαμφισβήτητη απόδειξη.

 5. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Thanos Pontikeris
  ισως ομως αυτοι που την ειχαν δεν αρχαιοι ελληνες! και εφοσον μιλαμε για υπερτεχνολογια μιλαμε και για αστρικα ταξιδια και αποσυμπυκνωση… αρα ηταν κατι απλο να φυγουν (γι αυτους βεβαια και οχι για τις δικες μας γνωσεις ακομα) !

 6. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Mat Papadopoulou
  ayto pou les den ine ligo paratravigmeno?

 7. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Thanos Pontikeris
  και εαν βρεθηκαν και δεν ανακοινωθηκαν ??? δεν ειναι απιθανο.

 8. Γιώργος Ιωαννίδης

  ας πούμε πως βρέθηκαν – γιατί να μην ανακοινωθούν; Τι θα άλλαζε;

 9. Γιώργος Ιωαννίδης

  Ας πούμε λοιπόν πως ήταν κάποιοι από άλλο κόσμο. Όμορφα! Όμως, γιατί ο μύθος περιγράφει πως ανάμεσα στους επιβάτες της Αργώ ήταν και άνθρωποι; Δλδ, αν κάτι ήρθε από κάπου και μετά έφυγε… γιατ…ί ο μύθος δεν το αναφέρει αυτό έτσι απλά όπως οι σημερινοί επαφικοί περιγράφουν τις εμφανίσεις ΑΤΙΑ;

 10. Anonymous

  Αυτά περί αρχαίας τεχνολογίας είναι εντελώς γελοία,συγνώμη κιόλας…Αλλά θα είχαν βρεθεί τεχνολογικά ευρήματα ή άλλα ίχνη που να μαρτυρούν προηγμένο πολιτισμό,οι άνθρωποι θα ζούσαν μέχρι τα 100(τουλάχιστον) κ δε θα πέθαιναν από κρύωμα στην παιδική ηλικία…έλεος πια με τις σαχλαμάρες του κάθε αμόρφωτου/άσχετου/κερδοσκόπου!!
  Φαντάζομαι έχοντας τέτοια απίστευτη τεχνολογία στα χέρια τους θα ήταν παιχνιδάκι να ανακαλύψουν ένα αντιβιοτικό,μια ασπιρίνη ή το εναλλασσόμενο ρεύμα…
  Ξυπνήστε σκοταδιστές ρε αδερφέ!!
  Υπάρχει μια επιστήμη που λέγεται "αρχαιολογία" κ δεν έχει "βρει" κανένα αρχαίο/εξωγήινο εύρημα(από τα χιλιάδες που θα έπρεπε να είχαν βρεθεί κανονικά),κάνοντας συστηματική έρευνα ανά τον κόσμο κ όχι από τον καναπέ…

 11. Admin Harris

  Ποιός σου λέει ότι δεν έχουν βρεθεί; Αυτοί που μας ταϊζουν ψύχουλα από το αγαπημένο τους αγαθό… το χρήμα και λατρεύουν να μας έχουν φτωχούς σύγχρωνους σκλάβους;;;