Κυκλοφόρησε Νέα Βιογραφία του Έντγκαρ Α. Πόε

09/12/10 by

 


Δεν το κρύβω πως γνώρισα τον Πόε μέσω του Λάβκραφτ, πολύ γρήγορα όμως ερωτεύτηκα τους μελαγχολικούς του κόσμους. Εύχομαι κάποια μέρα να γράψω κάτι γι’ αυτό τον τόσο σπουδαίο συγγραφέα… μέχρι τότε, θα προσθέσω απλά, δίπλα στα έργα του Έντγκαρ, την πιο πρόσφατη (σύντομη) βιογραφία του από τον Peter Ackroyd και τις εκδόσεις Πατάκη.
Στο σχετικά μικρό αυτό βιβλίο, ο βραβευμένος βιογράφος και λογοτέχνης Peter Ackroyd εξιστορεί την επίσης σύντομη, συχνά βασανισμένη και δραματική ζωή ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 19ου αιώνα.
To λογοτεχνικό έργο του Πόε διακρίνεται για την πολυμέρειά του και είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας.
Το ύφος, οι εικόνες και τα θέματά του επηρέασαν σε τεράστιο βαθμό τα κινήματα του ρομαντισμού, του συμβολισμού και του υπερρεαλισμού, και εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για λογοτέχνες σήμερα.
Ο Ackroyd ξεκινά από το μυστηριώδη θάνατο του Πόε και ακολούθως εξιστορεί τις δυσκολίες της παιδικής του ζωής, τις απόπειρές του για ακαδημαϊκή και στρατιωτική καριέρα, καθώς και τις περίπλοκες σχέσεις του με το άλλο φύλο, συμπεριλαμβανομένου του γάμου του με τη δεκατριάχρονη εξαδέλφη του.
Περιγράφει τη διαρκή μάχη του με τον αλκοολισμό και τον τζόγο, τις δοκιμασίες αλλά και της επιτυχίες της ζωής του ως επαγγελματία συγγραφέα. Η διεισδυτική ματιά του Ackroyd ρίχνει νέο φως σε μερικά από τα αριστουργήματα του Πόε και στην αινιγματική προσωπικότητα που τα δημιούργησε.

Related Posts

Tags

Share This

2 Comments

  1. Anonymous

    Έχω πάρει το "Η μάσκα του κόκκινου θανάτου" (συλλογή διηγημάτων)του ΠΟΕ αλλά δεν το έχω αρχίσει ακόμη. Ποιό θεωρείς οτι είναι το καλύτερο του βιβλίο και ποιό θα πρότεινες σε κάποιον;

  2. Γιώργος Ιωαννίδης

    Πραγματικά, νομίζω πως όλες οι συγγραφικές δουλειές του Πόε αξίζουν την προσοχή μας… προσωπικά πάντως, με είχε συναρπάσει το Η Πτώση του Οίκου των Άσερ. Η συλλογή που έχεις είναι αρκετά καλή. Θα πρότεινα επίσης το Μαρτυριάρα Καρδιά (από εκδ. Ζήτρος), όπως και το Έντγκαρ Άλλαν Πόε (εκδ. Αιγόκερος) που περιέχει μια σειρά από στοχασμούς πάνω στο έργο του Πόε.