Falling Skies – Οι Εξωγήινοι Εισβάλουν στην Οθόνη σου

11/08/11 by

Τελείωσε πριν λίγες ημέρες η πρώτη σαιζόν από την νέα τηλεοπτική παραγωγή του Steven Spielberg, Falling Skies.

Λόγο της προώθησης που δέχτηκε, δεν σας κρύβω πως περίμενα πολλά, είδα λιγότερα, αλλά σε γενικές γραμμές έμεινα ικανοποιημένος διότι, αν και πρόκειται απλά για το ξεδίπλωμα μιας ακόμη μετά-αποκαλυπτικής περιπέτειας που θα ξεχάσεις λίγες ώρες αφού τελειώσει η προβολή, βλέπετε ευχάριστα κερδίζοντας το ενδιαφέρον σου με τα (έστω και κλισέ) ερωτηματικά που εμφανίζει (κάπως αργά δυστυχώς) σταδιακά στα 10 επεισόδια του πρώτου season.Συνοπτικά, πρόκειται για το (γνωστό πια) σενάριο επιβίωσης μιας ομάδας ανθρώπων από την ξαφνική επιδρομή εξωγήινων στον πλανήτη. Τα εφέ, αν και καλά, είναι μάλλον λιγοστά (και επαναλαμβανόμενα) σε αντίθεση με τους διαλόγους που μετατρέπουν την σειρά από εσχατολογικό sci fi σε ένα ακόμη δακρύβρεχτο drama με φόντο μια εξωγήινη επικυριαρχία.

Προσωπικά, αυτό που με κούρασε ήταν η (επιτηδευμένη) επιμόρφωση μας για την Αμερικάνικη ιστορία (sic) όπως και η επιμονή στην σχέση πατέρα-γιού, λεπτομέρεια που υπερσκιάζει σχεδόν όλα τα προβλήματα της ομάδας!

Εντύπωση επίσης προκαλεί το έντονο μιλιταριστικό ύφος των επεισοδίων που θυμίζει κάπως το Battlestar Galactica δίχως όμως τους κοινωνικούς και (ψευδό)θεολογικούς του προβληματισμούς!

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως η σειρά προβάλλεται την ίδια εποχή με το V (ναι αυτό με τους ερπετάνθρωπους που θυμίζει τόσο έντονα τις παλιές θεωρίες συνωμοσίας τύπου David Icke) αλλά και το The Walking Dead, με το οποίο μοιάζει εξαιρετικά!

Και αν σ’ αυτό το σημείο ακούσω πάλι πως μας προετοιμάζουν (μέσω τηλεοπτικής προπαγάνδας) για μια επικείμενη εισβολή εξωγήινων, να σας θυμίζω πως όλα στο Hollywood ακολουθούν την περπατημένη οδό! Εκστασιασμένοι όλοι οι παραγωγοί από την απροσδόκητη (εμπορική) επιτυχία του BsG, αναζητούν (παρόμοιους) τρόπους για να καλύψουν το κενό που άφησε πίσω του.

Άλλωστε, ανάλογες (και μάλλον καλύτερες) σειρές έχουν παιχτεί πολλές φορές στο παρελθόν -θυμάστε το The War of the World του 1988;- όμως οι… ουρανοί δεν έχουν πέσει ακόμη, και κανένας εξωγήινος δεν φαίνεται να απειλεί τον πολιτισμό μας ως έχει.

Όπως και να έχει πάντως, το Falling Skies δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την ποιότητα του Game of Thrones (το οποίο πραγματικά μας εντυπωσίασε φέτος), αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από άλλες παραγωγές που μοιάζουν με τηλεοπτικά φταρνίσματα (βλέπε The Cape, Alphas κ.α.).

Related Posts

Tags

Share This

7 Comments

 1. Γιώργος Ιωαννίδης

  Τα νέα επεισόδια της δεύτερης σαιζόν, αναμένεται να προβληθούν το καλοκαίρι του 2012…
  Αξίζει επίσης να προσθέσω, πως μαζί με τον Spielberg, η ιδέα του Falling Skies ανήκει στον Robert Rodat που έγραψε το σενάριο της ταινίας Saving Private Ryan (1998).

 2. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Kostas Mavraganis
  Λίγο πολύ και εγώ στα ίδια κινούμαι. Γενικά είναι ΚΑΛΟ, αλλά δεν είχε το "κάτι παραπάνω" που περίμενα να δω, χωρίς να μπορώ να το προσδιορίσω. Ευτυχώς φάνηκε να αποφεύγει αργότερα κάποια κακά στοιχεία που είχα δει στην αρχή (ο καθηγητής ιστορίας, πολύ απλά, σε κάποια σημεία που πήγαινε να χρησιμοποιήσει ιστορικά και καλά παραδείγματα, έλεγε -στεγνά- ΒΛΑΚΕΙΕΣ, οι οποίες δεν ίσχυαν!έλεος! Ο Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες ως παράδειγμα κατώτερης δύναμης που κέρδισε μέσω υπερβολικής φθοράς τύπου ανταρτοπολέμου ενάντια σε ανώτερο εχθρό…τραβούσα τα μαλλιά μου…καθώς και η υπερβολική χρήση του…εκνευριστικού μικρού γιου της οικογένειας), αλλά παρόλα αυτά ελπίζω η 2η σαιζόν να απογειωθεί, βάζοντας πιο "τσιτάτα" πράγματα μέσα στην υπόθεση, όχι απλά ένα "αντάρτικο" εναντίον εξωγήινων σε περιβάλλον ΗΠΑ. Κάτι άρχισαν να κάνουν στα τελευταία επεισόδια, οψόμεθα.
  Το "V" παρεμπιπτόντως ακυρώθηκε. Κατά κει το πήγαινε εξαρχής, απλά κατάφεραν να το "σώσουν" με το φινάλε της 1ης σαιζόν. Πήγαν να κάνουν το ίδιο στο τέλος της 2ης, αλλά όταν η σειρά γενικά είναι άνευρη, δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο μαγικό δύο φορές.

 3. Γιώργος Ιωαννίδης

  Να προσθέσω εδώ πως η ακύρωση του "V" ανακοινώθηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου… :))

 4. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Konstantinos Theodosopoulos
  Eμένα η σειρά,σε γενικές γραμμές,με ικανοποίησε.Βλέπεται ευχάριστα πιστεύω.Και κυρίως δεν πέφτει στην παγίδα παρόμοιων σειρών που το θέμα των "εξωγήινων"το'χαν ξεφτυλίσει.Η σειρά δεν προσπαθεί να σε "πείσει"ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή-κουραστικό και προβλέψιμο μετά από τόσα που έχουμε δει-απλά προχωρά στην επόμενη μέρα και δείχνει τι σημαίνει αγώνας επιβίωσης.Δεν δρέπει δάφνες της απόλυτης ποιότητας.αλλά το προτιμώ απο την 265η αναβίωση των Χ-Files!

 5. Γιώργος Ιωαννίδης

  Και όμως Κώστα, δεν αφιερώνεται τόσο στις συνθήκες επιβίωσης, αλλά στους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των πρωταγωνιστών. Μας δείχνει ελάχιστα για το πως (τους τρόπους/τις δυσκολίες) επιβιώνουν, και δεν εμβαθύνει τόσο (κατά την γνώμη μου πάντα) στην ψυχολογία μιας ανάλογης κατάστασης. Προσωπικά δεν ένιωσα τον πανικό, κανένα αγοραφοβικό αίσθημα… εδώ σχεδόν σε όλα τα επεισόδια, περπατούσαν στην μέση των δρόμων! Ήταν καλό σε γενικές γραμμές, αλλά υστερεί σε τέτοιες λεπτομέρειες…

  και ένα ερώτημα: κανένας στο συγγραφικό team δεν σκέφτηκε να τους βάλει να χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια;! Τι πιο απλό;

  για να μην αναφερθώ στο άλλο απλό (και sorry για το spoiler): θέλεις να ανατινάξεις την Κατασκευή. Οκ… γιατί δεν πηγαίνεις στο σημείο εκείνο μέσω των υπονόμων;
  Για να μην αναφερθώ στην περίπτωση του Rick που αφού πρόδωσε την θέση της ομάδας, κανένας δεν ασχολήθηκε μαζί του… λες και δεν συνέβη τπτ! Ω πόσο ρεαλιστικό…

 6. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Kostas Mavraganis
  άλλο αυτό: *spoilers* ξεκινάς να κάνεις την επίθεση και μαθαίνεις ότι οι άλλες τρεις μονάδες έχουν πάει άκλαφτες. αλλά όχι. θα συνεχίσεις. επίθεση αυτοκτονίας. αντί να γυρίσεις για να προστατέψεις τους εναπομείναντες επιζώντες- live to fight another die- θα πας για να δείξεις ότι η Αντίσταση "μπορεί να ματώσει" τους εισβολείς. 50 άτομα τέζα επομένως. είναι που η ανθρωπότητα πλέον έχει μεγάλες εφεδρείες!!!
  για τον Ρικ δεν σχολιάζω τίποτα, από την πρώτη στιγμή μου την έδινε το κωλόπαιδο. έπρεπε να τον εκτελέσουν μόλις σκοτώθηκε ο γέρος του :Ρ

 7. Γιώργος Ιωαννίδης

  σχόλιο από Facebook

  Konstantinos Theodosopoulos
  Nαι,έχεις δίκιο σ'αυτό.Γι'αυτό είπα ότι είναι καλό σε γενικές γραμμες και ότι δεν δρέπει δάφνες ποιότητας.Και το άλλο τώρα που το ανάφερες:σύμφωνα με την μοντέρνα στρατιώτικη λογική οι όποιες Καταδρομικές επιχειρήσεις γίνονται α)από ομάδες λίγων ατόμων,ελαφρά οπλισμένων για λόγους ταχύτητας και ελιγμών διαφυγής β)κάτω απο την κάλυψη της νύχτας με φούμο,καλυμένα μεταλλικά μέρη και δεμένα για τυχόν αποφυγή θορύβων κι εντοπισμού από τον αντίπαλο γ)χρησιμοποίηση όλων των αντισυμβατικών δρομολογίων για την πρόσβαση στον ΑΝΣΚ(Αντικειμενικός Σκοπός).Κανένα από τα παραπάνω δεν έγινε.Αντε,οι άλλοι δεν γνώριζαν-ως πολίτες-ο Γουίβερ ως πρώην στρατιωτικός δεν φρόντησε να τους ενημερώσει σχετικά;