Μεταφυσικό ή Παραφυσικό; Ποιο είναι το Σωστό;

19/09/12 by

Είναι καιρός τώρα που ακούω την φράση «μεταφυσική δραστηριότητα», όρος που μπήκε στην ζωή μας από την κακή μετάφραση του τίτλου Paranormal Activity (η γνωστή ταινία του 2007), και λέω κακή διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για δυο διαφορετικές έννοιες!
Η λέξη paranormal είναι σύνθετη και προκύπτει από το ελληνικό παρά (παράλληλα ή πέρα) και το normal δηλαδή το φυσικό ή φυσιολογικό. Ως εκ τούτου αφορά φαινόμενα που εκδηλώνονται παράλληλα (ή αντίθετα αν δεχτούμε την λατινική σημασία του para) με τους γνωστούς σε μας νόμους της φυσικής. Φαινόμενα παράδοξα με την κυριολεκτική σημασία της λέξης.
Ο όρος λοιπόν που ευσταθεί καλύτερα για την μετάφραση του paranormal είναι παραφυσικό και όχι μεταφυσικό. Γιατί; Διότι η μεταφυσική αποτελεί κλάδο της φιλοσοφίας που πραγματεύεται τις αρχές και τις αιτίες των όντων. Δηλώνει την έρευνα που αφορά τον προσδιορισμό των έσχατων λόγων της πραγματικότητας. Έτσι, κι ενώ στο πλαίσιο των φυσικών επιστημών επιχειρείται να καθοριστεί η πραγματικότητα όπως μπορεί να συλληφθεί εμπειρικά, η μεταφυσική αναφέρεται σε έναν υπερβατικό κόσμο ο οποίος υπερβαίνει τα όρια της εμπειρίας, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός με την παρατήρηση και το πείραμα που είναι τα βασικά εργαλεία έρευνας της επιστήμης.
Από την άλλη, είναι γεγονός πως με τον όρο μεταφυσική αναφερόμαστε συχνά σε αφηρημένες θεωρίες που ερμηνεύουν κάτι με τρόπο μη ορθολογικό ή εμπειρίες που βγαίνουν έξω από τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας. Από την στιγμή όμως που η επιστήμη της Παραψυχολογίας εργάζεται συστηματικά κάτι παραπάνω από ένα αιώνα τώρα για την κατανόηση και τον εργαστηριακό εντοπισμό των φυσικών εκείνων μηχανισμών που επιτρέπουν την εκδήλωση των δυσεξήγητων φαινομένων, θα ήταν ίσως καλύτερα να σταματήσουμε με την σειρά μας να συνεχίζουμε να αποδίδουμε τα φαινόμενα αυτά σε μη φυσικά αίτια.
Μήπως αυτό σημαίνει πως τίποτα το υπερφυσικό δεν υφίσταται; Ακριβώς! Διότι δεν υπάρχει κάτι που να βρίσκεται εκτός των φυσικών νόμων. Είναι η ανθρώπινη αντίληψη μας τέτοια που αγνοώντας τους κανόνες που διέπουν το σύμπαν, διαχώρισε τι είναι φυσικό και τι όχι. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Και αν σήμερα αυτό μοιάζει απλά σαν εικασία, σύντομα θα υπάρξουν οι μαθηματικές εξισώσεις που θα το βεβαιώνουν. Είναι απλά θέμα χρόνου και θέλησης.

Σημείωση: για την ολοκλήρωση αυτής της ανάρτησης, χρησιμοποιήθηκε το Λεξικό της Φιλοσοφίας (2005) του καθηγητή Θ. Πελεγρίνη, το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (2002) του Γ. Μπαμπινιώτη και το A Glossary of Terms Used in Parapsychology (2003) του Dr. M. Thalbourne όπου ας σημειωθεί απουσιάζει παντελώς ο όρος μεταφυσική!

Related Posts

Tags

Share This

2 Comments

  1. Μάριος ο Εσωτεριστής

    Πολύ καλή και πολύ επεξηγηματική ανάρτηση.

  2. Παραφυσικός

    Επιτέλους κάποιος εντόπισε το σολοικισμό. Ακόμα γελοιωδέστερος ειναι ο όρος “μεταφυσικά φαινόμενα”, σχήμα οξύμωρο απο μόνο του!!