Ατενίζοντας το Δέντρο του Μυστηρίου

22/06/13 by

Δεν σας κρύβω πως αγαπάω πολύ τα σύμβολα! Πιστεύω πως μπορούν να δείξουν με τον καλύτερο τρόπο όλα τα υψηλά νοήματα και την αλήθεια αυτού του κόσμου. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, ένα από αυτά, το δέντρο. Η ζωή είναι σαν ένα δέντρο: ξεκινάει απειροελάχιστο, μέσα στη σκοτεινή ζεστασιά της μητέρας γης, και αφού περάσει από διαφορετικά στρώματα χώματος και πέτρας, αναδύεται από το έδαφος, αδύναμο αρχικά, μα ισχυρό όσο αναπτύσσεται. Σύντομα θα ξεδιπλώσει κλαδιά για να απλωθεί προς όλες τις πλευρές του ορίζοντα και, αν όλα συνεχίσουν καλά, θα προκύψουν καρποί που με τη σειρά τους θα φέρουν νέα δέντρα.
Σε πρώτο επίπεδο ερμηνείας, το δέντρο παριστά την ανάπτυξη κάθε ανθρώπου, την εξέλιξή του από απλό σπερματοζωάριο, που φωλιάζει στην κοιλιά μιας γυναίκας, σε ένα πολύπλοκο οργανισμό ικανό να αναπαραχθεί.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο ερμηνείας, όμως, στο δέντρο μπορούμε να διαβάσουμε το πέρασμα της σπίθας, που αποτελεί το μυστικό πυρήνα κάθε ανθρώπου, από την ιδέα στην απτή φύση του υπαρκτού! Κάπως έτσι καταλαβαίνουμε πως, όπως ακριβώς σε κάθε δέντρο υπάρχει ένας εσωτερικός σκοπός ανάπτυξης, παρόμοια και στον άνθρωπο ενυπάρχει η θέληση για εξέλιξη.
Η ζωή είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη (δηλαδή με την κίνηση και την αλλαγή). Και, αν αυτά μπορούμε να τα διακρίνουμε σε ένα δέντρο, σκεφτείτε πόσα ακόμη μπορούμε να μάθουμε απλά αν διαλογιστούμε σε κάθε εμπειρία που μας προσφέρει το σύμπαν.
Πώς, όμως, σχετίζονται όλα αυτά με το Παράξενο, θα ρωτήσετε τώρα…
Ας περάσουμε σε ένα τρίτο επίπεδο ερμηνείας του ίδιου συμβόλου. Βλέπετε, τα δέντρα είναι αλλεπάλληλα δαχτυλίδια κρούστας που αναπτύσσονται από μέσα προς τα έξω. Έτσι, αν κάποιος θέλει να γνωρίσει την ουσία του δέντρου, δεν έχει παρά να κοιτάξει ανάποδα, να παραμερίσει δηλαδή το εξωτερικό περίβλημα και να ταξιδέψει στο κέντρο.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την έρευνα του Παράξενου. Σαν ντεντέκτιβ ακολουθούμε τα ίχνη του μυστηρίου, για να καταλήξουμε στην καρδιά των πραγμάτων και την αλήθεια, πέρα από τις φήμες και τις εικασίες.
Αλλά και η απλή ανάγνωση άρθρων του Παράξενου δεν διαφέρει από τα παραπάνω. Και το λέω αυτό διότι οι περισσότεροι ξεκινάμε τη σχέση μας με το μυστήριο μέσω του εντυπωσιασμού που δημιουργεί το Παράδοξο. Μας γοητεύουν οι περίεργες εικόνες και οι αλλόκοτες ιστορίες. Όχι τόσο γιατί διαφέρουν από την καθημερινότητά μας, αλλά γιατί αφυπνίζουν μέσα μας το έμφυτο στοιχείο της αναζήτησης για γνώση, εξέλιξη και ελευθερία!
Και γιατί όλα αυτά είναι σημαντικά; Διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που, αν και ασχολούνται με το Παράξενο, παραμένουν στο στάδιο του επιδερμικού εντυπωσιασμού ή διαβάζουν σ’ αυτό όλα εκείνα τα αρνητικά που κρύβουν μέσα τους, με αποτέλεσμα οι προσωπικές φοβίες και οι εμμονές να προβάλλονται ως σενάρια συνωμοσίας και πάγιες δαιμονοποιήσεις.
Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι άνθρωποι που, σαν άλλοι σπόροι, στην προσπάθειά τους να ξεμυτίσουν από το έδαφος περιορίστηκαν στις πέτρες και στο άγονο χώμα. Τίποτα καλό δεν πρόκειται να φυτρώσει από τις ρίζες τους, αντίθετα με εκείνους που συνεχίζουν ψηλά και από τα φαινόμενα περνάνε στην ανάλυση, στην κατανόηση και στο ίδιο το βίωμα.
Βλέπετε, το μυστήριο μπορεί να αλλάξει πραγματικά τους ανθρώπους. Γιατί δεν είναι απλά εξωτικές ιστοριούλες, αλλά ένα μονοπάτι που γεννά θεμελιώδη ερωτήματα και προσφέρει καίριες απαντήσεις για τον άνθρωπο και τη θέση του στο σύμπαν.
Εσείς σε ποια πλευρά του εδάφους είστε; Κάτω, βυθισμένοι στο σκοτάδι, ή ψηλά να ατενίζετε τα αστέρια;

Σημείωση: το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά ως editorial στο mystery τεύχος 87.

Related Posts

Tags

Share This