Philip K. Dick: Επιστημονική Φαντασία και Μυστικιστικές Εμπειρίες

21/08/12 by

Την 14η Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 η Ακαδημία Phoenix Rising φιλοξενεί τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Ερικ Ντέϊβις για μια μοναδική ομιλία στην Αθήνα, με θέμα Philip K. Dick: Επιστημονική Φαντασία και Μυστικιστικές Εμπειρίες.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο καφεβιβλιοπωλείο Έναστρον (Σόλωνος 101, Εξάρχεια). Tον συγγραφέα θα προλογίσει ο ερευνητής, συγγραφέας και μεταφραστής δεκάδων διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας, Θωμάς Μαστακούρης.
Παράλληλη διερμηνεία θα εκτελεστεί από την διοργανώτρια, Σάσσα Τσέιτοου, διευθύντρια της Ακαδημίας Phoenix Rising, ερευνήτρια και καθηγήτρια πολιτισμικής ιστορίας.

Ο Έρικ Ντέιβις είναι συγγραφέας του πολυδιαβασμένου TECHGNOSIS: Μύθος, Μαγεία και Μυστικισμός, εγχειρίδιο που αναλύει το μαγικό, μυθικό, και φανταστικό περιεχόμενο του σύγχρονου τεχνο-πολιτισμού που βιώνουμε. Το βιβλίο του έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Αρχέτυπο (2001), ενώ τα υπόλοιπα βιβλία και πολλές μονογραφίες του έχουν κυκλοφορήσει από πανεπιστημιακές εκδόσεις στην Αμερική. Ο ομιλητής διακρίνεται για τον άμεσο, συναρπαστικό του λόγο και την διεισδυτική του παρατηρητικότητά σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες πολιτισμικές τάσεις: έχει συντάξει πολλές αναλύσεις της τεχνολογικής μας εποχής και των πολιτισμικών εκφάνσεών της, ιχνηλατώντας κάθε φορά τις νέες μυθοπλασίες και πνευματικές αναζητήσεις που εκδηλώνονται μέσα σ’αυτές. Εκεί που συχνά στοιχεία του σύγχρονου πολιτισμού απορρίπτονται ως επιπόλαιες, θρυμματισμένες απομιμήσεις του παρελθόντος, με περισσή ευαισθησία και οξυδέρκεια -αλλά  και αρκετό χιούμορ- ο Ντέιβις αποκαλύπτει μια παράξενη πνευματικότητα που αναδύεται εκεί που δεν την περιμένουμε και μας αποκαλύπτει τις βαθύτερες αξίες του τεχνοπολιτισμού που όλοι βιώνουμε, αλλά ελάχιστοι καταφέρνουμε να κατανοήσουμε στην ολότητά του.

Η ομιλία που θα παρουσιάσει στην Αθήνα θα εστιάσει στο μεταφυσικό περιεχόμενο του έργου του γνωστού συγγραφέα Επιστημονικής Φαντασίας, Φίλιπ Κ. Ντικ, αποκαλύπτοντας τις παράλληλες και αλλοδιαστατικές πραγματικότητες που περιπλέκονται με την καθημερινότητα και που ο Ντικ βίωνε σε καταιγισμό οραμάτων που πάσχιζε να καταγράψει και να συλλάβει μέσα από τους κόσμους της επιστημονικής φαντασίας. Επιπλέον θα ξετυλίξει τις εν δυνάμει και πραγματικές μυστικιστικές εμπειρίες που επικοινωνούνται, και ενίοτε κρύβονται, ανάμεσα στις γραμμές και τις απόκοσμες εικόνες των διηγημάτων όχι μόνο του Ντικ, αλλά και της σύγχρονης θρυμματισμένης τεχνοπραγματικότητας.

Σε συνδυασμό με τον χαιρετισμό, τον πρόλογο και την ομιλία (40-45 λεπτά), η εκδήλωση θα διαρκέσει συνολικά περίπου δύο ώρες καθώς η παράλληλη διερμηνεία θα επιμηκύνει τη διάρκεια της ομιλίας. Θα υπάρξει χρόνος στο τέλος για συζήτηση και ερωτήσεις.

Η κανονική είσοδος κοστίζει €6, και €3 για φοιτητές και ανέργους με την επίδειξη σχετικής ταυτότητας/πάσου/κάρτας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε στο phoenix@phoenixrising.org.gr

Related Posts

Tags

Share This

4 Comments

 1. As

  Θα συμβει 15 η 14 Σεπτεμβρη?Αλλο λεει η αφισα και αλλο το κειμενο..

  • Γιώργος Ιωαννίδης

   Έγινε μια αλλαγή στο πρόγραμμα πριν από λίγες ημέρες. Η εκδήλωση θα γίνει στις 14/09.

 2. Γιώργος Ιωαννίδης

  Οι σημειώσεις από την ομιλία του μεγάλου συγγραφέα και ερευνητή, θα τις βρείτε εδώ – https://docs.google.com/file/d/0BwE0wWDg-aTrZG1Zb0pmY1NRNkE/edit?pli=1

 3. Στο αυτί του βιβλίου ο κύριος Κλάιν φωτογραφίζεται μπροστά σε μία ανοιχτή DeLorean, ίδια με αυτή από την ταινία Επιστροφή στο μέλλον. Θυμίζει λιγάκι τον κινηματογραφιστή Κέβιν Σμιθ, έναν από τους λίγους ανθρώπους στον πλανήτη που μπορούν να συλλάβουν όλες τις κομπιουτεράδικες αναφορές του κυρίου Κλάιν. (Ο ίδιος ο κύριος Κλάιν έγραψε το σενάριο για την ταινία του 2009 Fanboys, με θέμα μια εφηβική παρέα από φανατικούς του Πολέμου των άστρων). Κάποιος άλλος που θα μπορούσε να κατέχει όλες τις αναφορές του βιβλίου είναι ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Τζον Σκάλτσι, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε το βιβλίο «nerdgasm» (οργασμό για nerds). Δεν υπάρχει καλύτερη μονολεκτική περιγραφή αυτού του τεχνουργήματος της φανταστικής λογοτεχνίας που έχει για επίκεντρο την κουλτούρα του φανταστικού.