Κώδικες και Μυστικά του Ιχώρ

25/10/12 by

mystery 86
Νοέμβριος 2012

Διαβάστε στο Νέο Τεύχος που Κυκλοφορεί

Κώδικες και Μυστικά του Ι Χ Ω Ρ
Οι Μαγικές Ιδιότητες του Αίματος
Κρύβεται η Χαμένη Δύναμη των Θεών στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA;
Μια έρευνα του Γιώργου Ιωαννίδη που ρίχνει φως σε άγνωστες πτυχές της αρχαίας γραμματείας  και απαντά υπεύθυνα στα ερωτήματα που χρόνια τώρα έχουν ξεσηκώσει θύελλα συζητήσεων…

Τέσλα Vs Αϊνστάϊν
Ο Πόλεμος για τον Έλεγχο της Επιστήμης του Αιθέρα
Από τον Ηράκλειτο μέχρι την εποχή του CERN μεγάλοι επιστήμονες αναζητούν να ξεκλειδώσουν το μυστήριο του Αιθέρα. Ο Τέσλα πίστευε πως είχε ανακαλύψει την αλήθεια. Πώς αντέδρασε, όμως, η επιστημονική κοινότητα και πιο ιδιαίτερα ο Αϊνστάιν μπροστά στην ανακάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο; Γράφει η Ευγενία Σκουφά.

U R B E X
Πλήρης Οδηγός Αστικής Εξερεύνησης
Εμπειρίες σε Μυστικούς Τόπους των Πόλεων
Το Urbex είναι ένα σύγχρονο «παιχνίδι» αναζήτησης σε ξεχασμένες αλλά και παράξενες περιοχές της μεγαλούπολης. Στο άρθρο αυτό ο Παναγιώτης Δευτεραίος ξεδιπλώνει ολόκληρη την εμπειρία του και μας δίνει βασικές οδηγίες για το πού μπορεί να κινηθεί κανείς, τους τρόπους δράσης και φυσικά τη σχέση του Urbex με την Αστυμαγεία και το Megapolisomancy.

Εγχειρίδιο Επιβίωσης
Από ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η καθημερινότητά μας παραβιάζεται διαρκώς από περίεργα προσωπικά βιώματα. Επαφές με φαντάσματα, τηλεπαθητικά μηνύματα από συγγενείς, εμφανίσεις σκιών… και τόσα άλλα συμβάντα που σπέρνουν τον τρόμο, αλλά και μια πληθώρα ερωτήσεων για την αληθινή τους σημασία. Ο Σπύρος Κατσαντάμης δημιουργεί έναν παράξενο κατάλογο και μας παρουσιάζει την αλήθεια, τους μύθους, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης μιας σειράς από αλλόκοτες εμπειρίες του Παράξενου.

Βρικόλακες Vs Twilight
Βαμπίρ «Αληθινά» και Κινηματογραφικά
Ποιο είναι το Μυστικό του Twilight;
Χρόνια τώρα επικρατεί ένας πόλεμος ανάμεσα στους fan του Twilight και τους φίλους των γοτθικών βαμπίρ. Σήμερα, καθώς πέφτει η κινηματογραφική αυλαία του Λυκόφωτος, πολλοί ρωτάνε αν μαζί θα τελειώσει και ο βαμπιρικός μύθος. Ο Γιώργος Ιωαννίδης εξετάζει τους συμβολισμούς του Twilight, αναζητά τις ρίζες του αιμοπότη τέρατος και αποκωδικοποιεί το μυστικό που μας σαγηνεύει τόσο πολύ στην εικόνα ενός βρικόλακα!

Διαβάστε Επίσης στο Νέο Τεύχος…

Οδοιπορικό στην Κρυφή Κόλαση του Ολύμπου
Γράφει η Ευλαμπία Τσιρέλη

Η Βίβλος που Έγραψε ο Διάβολος
Του Σπύρου Κατσαντάμη

Η Μεταφυσική του DUNE
Θρησκευτική Μηχανική, Συμβολισμοί & Θεοποιία
στο Μεγαλύτερο Έπος της Λογοτεχνίας του Φανταστικού
Γράφει ο Μιχάλης Αθανασίου

ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΤΕΣ
Οι Μαγικοί Σύντροφοι & πώς να τους Αποκτήσετε
Του Ερμή Φαρμακίδη

Η Κβαντική Φυσική των Φαντασμάτων
Γράφει ο Γιώργος Ιωαννίδης

Το τεύχος 86 κυκλοφορεί σε ολόκληρη την Ελλάδα (και την Κύπρο) από τις 28 Οκτωβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη νέα ιστοσελίδα των εκδόσεων Αρχέτυπο www.archetypo.com.gr

Related Posts

Tags

Share This

2 Comments

  1. Γιώργος Ιωαννίδης

    σχόλιο από Facebook

    Fotis Baltoumas
    Λοιπόν, μερικές πρώτες εντυπώσεις από όσα διάβασα μέχρι στιγμής: το άρθρο για τον Ιχώρα ήταν πολύ καλό, πάνω κάτω αυτό που περίμενα μετά την κουβέντα που είχαμε κάνει. Αλλά προσωπικά θεωρώ πως το μεγάλο διαμάντι του τεύχους (όσου έχω διαβάσει ως τώρα) είναι η Μεταφυσική του Dune! Πραγματική έκπληξη, ξεπερνούσε όλα όσα περίμενα, και με έκανε να δω το Dune saga με άλλη προοπτική (ο χρόνος… το συγκεκριμένο ούτε που το είχα φανταστεί ποτέ), και πραγματικά πιστεύω πως αυτό θα έπρεπε να είναι το κεντρικό θέμα. Είναι ολοφάνερο πως ο αρθρογράφος έκανε διεξοδικότατη έρευνα, σε τεράστιο αριθμό παραδόσεων, ανάλογη ίσως της έρευνας που έκανε και ο ίδιος ο Herbert πριν καθίσει να γράψει το Dune!

    Για το θέμα του μορμονικού ψευδοβαμπιρικού “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” (ναι… έκανα την καρδιά μου πέτρα και το διάβασα και αυτό!), χωρίς να θέλω να σε στεναχωρήσω, θα επιμείνω σε αυτό που είχα πει και στο group του mystery: Όχι άλλο Twilight!
    http://www.youtube.com/watch?v=d0VF7od68fM
    Το μόνο που εύχομαι είναι, με αυτήν την τελευταία (;) ταινία να αρχίσουν να σβήνουν από τη μνήμη μας τα δεινά αυτής της βιβλικής πληγής που έπεσε στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία -από την άλλη, η βαμπιρομανία που ξεκίνησε με αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν/ξαναέρθουν στο προσκήνιο και έργα που άξιζαν, πχ ο Φανταστικός Κόσμος επανακυκλοφόρησε τα (πολύ καλά, και με απίστευτη μετάφραση από τον Βέμπο) clan novels του Vampire the Masquerade και μάζεψα όσα μου έλειπαν. Οπότε, ουδέν κακόν αμπιγιέζ (Λαίδη Angela σπήκιν’) καλού…
    Μια παρατήρηση: γράφεις, Γιώργο, πως ο λόγος που ειδικά η νεολαία ελκύεται τόσο από το Twilight, είναι το ότι έχει κουραστεί από το MTV και τα life and style περιοδικά. Τα ΜΜΕ δηλαδή που προωθούν με μαεστρία το Twilight και τις κινηματογραφικές μεταφορές του… κάπου, κάποιος, γελάει με χαιρέκακη κατανόηση…
    😛

    (δεν τα λέω σοβαρά όλα αυτά, ελπίζω να το έχεις καταλάβει! 😉 )

    Πέρα από την πλάκα τώρα, η αλήθεια είναι πως το όλο θέμα Twilight – βρυκόλακες – ρομαντισμός – σεξ έχει γραφτεί και ειπωθεί αρκετές φορές, και γενικότερα αλλά και μέσα από τις σελίδες του mystery, σε σημείο που να γίνεται πλέον κάπως επαναλαμβανόμενο. Η εικόνα δε του “ρομαντικού βρυκόλακα” μπορεί να είναι δημοφιλής (κυρίως χάρη στην Αν Ράις και τους συνεχιστές/αντιγραφείς της), είναι όμως ουσιαστικά μια επινόηση (που έχει τη βάση της στην προαναφερθείσα Αν Ράις). Όύτε οι σλαβικοί βουλκοντλακ ή στριγκόι, ούτε οι βουρβούλακες της ελληνικής λαογραφίας ούτε οι λοιπές ενσαρκώσεις του βαμπίρ, στην Ευρώπη, την Ασία ή την Αμερική (των ινδιάνων) ήταν ρομαντικές φιγούρες. Ακόμη και η Καρμίλλα του Le Fanu και ο Δράκουλας του Stoker ήταν αιμοδιψή τέρατα που, παρά τη σεξουαλική γοητεία τους, είχαν στο νου το “στομάχι” τους, το πώς να αποφύγουν το φως (φαΐ και ύπνο δηλαδή) και το πώς να φτιάξουν καινούριους υπηρέτες.
    Από την άλλη, ένα θέμα που, στα χρόνια που προσωπικά τουλάχιστον διαβάζω το mystery το έχω δει ελάχιστα (μην πω και καθόλου) να συζητάται, είναι η τροφή των βρυκολάκων: το αίμα. Πραγματικά νομίζω πως, αν ασχοληθείς διεξοδικά με το ζήτημα, έχοντας στο νου σου αυτά που έγραψες για τον Ιχώρα, τη σημασία του αίματος στην τελετουργική μαγεία, στα Σαμπάτ αλλά και σε διάφορες αλχημικές πραγματείες (επίσης, αν βρεις το κουράγιο να ξανανοίξεις τις Τυφώνειες Τριλογίες) θα βρεθείς μπροστά σε ένα πολυεπίπεδο ζήτημα… αρκεί να θυμίσω ότι για πολλούς αιώνες, στο μυαλό του κόσμου οι έννοιες μαγος/μάγισσα και βρυκόλακας δεν απείχαν και πάρα πολύ.

  2. Γιώργος Ιωαννίδης

    Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια, και συμφωνώ πως το άρθρο για το Dune αξίζει την προσοχή ακόμη και εκείνων που δεν έχουν εντρυφήσει στο σύμπαν του Herbert. Όσον αφορά το Twiligt, δεν γινόταν να μην δημοσιεύσουμε κάτι, πόσο δε τώρα που το λυκόφως του saga φτάνει στην Μεγάλη Οθόνη. Προσωπικά είμαι οπαδός του ρομαντικού βρικόλακα – μάλιστα στο γνωστό βιβλίο της Rice με είχε εξιτάρει απίστευτα η ιδέα του Théâtre des Vampires. Αλλά δεν μπορώ να αναγνωρίσω και ορισμένα θετικά στο Twilight, όπως αυτά που αναφέρω στο άρθρο. Αλλά όπως σωστά σημειώνεις, υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους βουρδούλακες της παράδοσης και τις κινηματογραφικές τους αναφορές. Γι’ αυτό και ο τίτλος του άρθρου είναι “Βρικόλακες vs Twilight”.