Για την Επιστροφή των Ημερολογίων του Άγγελου Τανάγρα στην Ελλάδα

11/02/13 by

Ο Άγγελος Τανάγρας (1877-1971) υπήρξε γνωστός λογοτέχνης, διπλωμάτης, στρατιωτικός ιατρός και αργότερα μοναδικός πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών (Ε.Ψ.Ε.).
Είχε καταφέρει να συγκεντρώσει γύρω του όλη την πολιτική, κοινωνική και επιστημονική αφρόκρεμα της εποχής του, την οικονομική υποστήριξη της οικογένειας Μπενάκη, να εισάγει μαθήματα παραψυχολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο και στην Αστυνομική Ακαδημία Αθηνών, να διοργανώσει το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παραψυχολογίας στην Αθήνα κ.ά.
Υπήρξε ένας άνθρωπος που έκανε γνωστή την Ελλάδα παγκοσμίως, μέσα από τις δράσεις του στον επιστημονικό κλάδο των ψυχικών ερευνών. Σήμερα όμως, ο άνθρωπος αυτός παραμένει ξεχασμένος!
Ο Νικόλαος Κουμαρτζής, μετά από πολύχρονη διεξοδική έρευνα, κατάφερε να εντοπίσει το χαμένο αρχείο του μεγάλου αυτού ερευνητή, και εργάζεται για την επιστροφή των ημερολογίων του πίσω στην χώρα μας.
Στόχος του εν λόγο project (στο οποίο μπορείτε όλοι να συμμετέχετε ελεύθερα) είναι η ευαισθητοποίηση των ελληνικών αρχών (ή μέρους αυτών) για τον επαναπατρισμό των ημερολογίων στην Ελλάδα, τη μόνιμη έκθεση του σπάνιου αυτού αρχειακού υλικού στο ελληνικό κοινό ώστε να γίνει εφικτή η γνωριμία του σύγχρονου Έλληνα με το τόσο παράξενο, άλλα άκρως επιστημονικό, αυτό παρελθόν του…
Ο Άγγελος Τανάγρας και η Ελληνική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών στηρίχθηκαν οικονομικά και ηθικά για σειρά ετών από την Αλεξάνδρα Χωρέμη-Μπενάκη, της οικογενείας Μπενάκη. Το Ίδρυμα Μπενάκη αποτελεί πολιτιστική παρακαταθήκη της οικογενείας προς όφελος του ελληνικού λαού και μία σταθερή αξία στον χώρο του πολιτισμού.
Η θέση των ημερολογίων του Άγγελου Τανάγρα είναι στο εν λόγω ίδρυμα, όπου θα μπορέσουν και να προστατευθούν στο Τμήμα Ιστορικών Αρχείων, αλλά και προβληθούν μέσω μίας μόνιμης ή εποχιακής έκθεσης (υπάρχει εξαιρετικό σπάνιο φωτογραφικό υλικό) που θα προσελκύσει χιλιάδες Έλληνες και τουρίστες.

Μάθετε περισσότερα για το έργο του Άγγελου Τανάγρα, στο βιβλίο του Ν. Κουμαρτζή, Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα (2010).

Related Posts

Tags

Share This

2 Comments

  1. ΜΟΥΖΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

    Να σημειώσουμε επίσης οτι ο Αγγελος Τανάγρας μαζί με τον Αντώνη Πισάνο ήταν τα μοναδικά “διάμεσα” μέντιουμ στην Ελλάδα.

    • Γιώργος Ιωαννίδης

      Βασικά, ο Άγγελος Τανάγρας είχε μελετήσει συστηματικά τον μεντιουνισμό και εκπαιδεύσει μέντιουμ για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά δεν ήταν μέντιουμ ο ίδιος!